Presa română: anchetatorii au confiscat $7 mln de la finanțatorul campaniei lui Georgescu pe TikTok

Anchetatorii români au confiscat şapte milioane de dolari de la Bogdan Peşchir. Ultimul, potrivit Serviciului Român de Informații, a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok cu peste un milion de euro. Potrivit Agerpres, procurorii și polițiștii au efectuat percheziții la locuinţele lui Bogdan Peşchir din Braşov, de unde fost ridicate mai multe dispozitive, calculatoare şi medii de stocare. 

În dimineața zilei de 7 decembrie, presa română scria că procurorii și polițiștii efectuau trei percheziţii domiciliare la Braşov iar persoana vizată era „Bogdan Peşchir, cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok cu un milion de euro”. „Percheziţiile vizează posibila implicare a unei persoane fizice în finanţarea nelegală a campaniei electorale a unui candidat la Preşedinţia României, prin utilizarea unor sume de bani cum privire la care există indicii că ar putea proveni din săvârşirea unor infracţiuni, fiind ulterior introduse într-un proces de spălare a banilor”, declarau procurorii.

Pe 8 decembrie, presa română a raportat că „anchetatorii au confiscat şapte milioane de dolari de la Bogdan Peşchir, cel care a finanţat campania lui Călin Georgescu pe TikTok, după percheziţiile care au durat toată noaptea la locuinţele acestuia din Braşov”.

Au fost ridicate mai multe dispozitive, calculatoare şi medii de stocare. „Dispozitivele au fost supuse unor percheziţii informatice, după care s-a dispus transferul sumei de 7 milioane de dolari din contul lui Peşchir în conturile Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate”, a relatat presa română. Se mai precizează că procurorii au decis să-l lase în libertate pe Bogdan Peşchir, fără ca acesta să aibă vreo măsură restrictivă.

***

Numele Bogdan Peșchir a apărut în informațiile desecretizate în România cu privire la Călin Georgescu. Serviciul Român de Informații raporta că un cont de TikTok sub numele „bogpr”, utilizat de cetățeanul român Bogdan Peșchir, a fost implicat în finanțarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei de socializare.

„Acesta, utilizând contul „bogpr” a realizat donații pe TikTok de peste un milion de euro. După ce a devenit subiect de dezbatere publică, implicarea „bogpr” în finanțarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanții TikTok în dialogul cu autoritățile române în date de 28.11.2024. Aceștia au identitatea utilizatorului „bogpr” și au menționat că acesta a efectuat plăți în valoarea de 381.000 de dolari, în perioada 24.10-24.11.2024, către utilizatori ai unor conturi de TikTok implicați în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data încheierii campaniei electorale”, se arăta în raportul Serviciului Român de Informații. Detalii AICI.

Pe 7 decembrie, presa română a publicat o investigație în care a explicat „mecanismul prin care bani veniți de la Bogdan Peșchir, cunoscut în mediul online sub numele „bogpr”, au finanțat influencerii care i-au făcut campanie lui Călin Georgescu”.

Se menționa că, în perioada de campanie pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, contul de TikTok al lui Bogpr a fost observat pe live-ul unui utilizator, Andrei Eduard Constantin, al cărui cont de TikTok este numit „Votăm Călin Georgescu”. În timpul transmisiunii live, se comunica în investigație, bogpr a donat cea mai valoroasă donație de tip animație, „TikTok Univers”, în valoare de 44.999 monede TikTok. Un alt moment în care Bogpr a fost surprins în „acțiune” este pe unul dintre live-urile făcute de Călin Georgescu, alături de un fost polițist care este acum creator de conținut, Viorel Teaca. Bogpr a trimis în momentele surprinse din înregistrarea de ecran diferite cadouri, printre care și un „TikTok Univers”. Potrivit investigației, firma lui Bogdan Peșchir, înființată acum patru ani, nu a declarat niciun venit de la înființare, deși pe internet circulau zvonuri că acesta ar avea bani pentru donațiile de pe TikTok de la propria sa întreprindere.

***

În urma turului I al alegerilor prezidențiale din România, care a avut loc pe 24 noiembrie, candidatul independent Călin Georgescu – concurent electoral care cu două luni înainte de scrutin nici măcar nu apărea în sondaje – s-a clasat pe prima poziție, obținând 22,94% din voturi. El a fost urmat de Elena Lasconi, candidata USR, care a obținut 19,17% din voturi.

Pe 8 decembrie urma să aibă loc turul II al alegerilor prezidențiale din România. Înainte de aceasta, pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile pentru funcția de președinte și a dispus reluarea întregului proces electoral. Anularea a avut loc pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în scrutin. Detalii AICI.

Menționăm că, pe 4 decembrie, președintele României a fost de acord să desecretizeze informațiile prezentate de Serviciul român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne, la ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 28 noiembrie, despre candidatul Călin Georgescu. Un document desecretizat a arătat că a fost identificat un tipar similar la nivelul Ucrainei, activ în perioada premergătoare inițierii agresiunii de către Federația Rusă. În concret – campania informațională „Echilibru și verticalitate”, care este identică cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Rusia în Ucraina. Totodată, un alt document a arătat că un adept al extremismului de dreapta, care organizează tabere militare, a participat la „promovarea și cumpărarea de voturi” pentru Georgescu. În reacție, Georgescu a spus că documentele desecretizate arătă că „sistemul” este în panică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: