Președinta Comisiei Europene: Toți cei care fug de bombardamentele lui Putin sunt bineveniți în Europa
Full Article 3 minutes read

Președinta Comisiei Europene: Toți cei care fug de bombardamentele lui Putin sunt bineveniți în Europa

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Europa este alături de cei care au nevoie de protecție. „Toți cei care fug de bombardamentele lui Putin sunt bineveniți în Europa”, a spus președinta Comisiei. Declarația a fost făcută, ieri, în legătură cu decizia Comisiei Europene de a propune activarea unei directive privind protecția temporară persoanelor care fug din calea războiului din Ucraina. 

„Le vom oferi protecție celor care caută adăpost și îi vom ajuta pe cei care caută o cale sigură pentru a ajunge acasă”, a spus președinta”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Persoanelor care fug din calea războiului li se va acorda protecție temporară în UE. Acestora li se vor elibera permise de ședere și vor primi acces la educație și la piața forței de muncă.

În același timp, Comisia a prezentat orientări operaționale menite să ajute polițiștii de frontieră ai statelor membre să gestioneze eficient sosirile la frontierele cu Ucraina și să mențină totodată un nivel ridicat de securitate.

Directiva privind protecția temporară oferă următoarele:

  • asigurarea unei protecții și conferirea unor drepturi cu efect imediat: printre acestea se numără dreptul de ședere, accesul la piața forței de muncă, accesul la locuințe, asistență socială, asistență medicală sau de altă natură și la mijloace de subzistență. Pentru copiii și adolescenții neînsoțiți, protecția temporară conferă dreptul la tutelă legală și accesul la educație;
  • reducerea presiunii asupra sistemelor naționale de azil prin crearea unui statut de protecție cu formalități reduse. Astfel se va evita suprasolicitarea sistemelor naționale de azil și statele membre vor fi în măsură să gestioneze sosirile într-un mod ordonat și eficace, cu respectarea deplină a drepturilor fundamentale și a obligațiilor internaționale;
  • solidaritate sporită și partajarea responsabilității: normele prevăzute în Directiva privind protecția temporară promovează un echilibru al eforturilor pe care le depun statele membre pentru găzduirea persoanelor strămutate din Ucraina. Comisia va coordona o „platformă de solidaritate”, în cadrul căreia statele membre pot face schimb de informații cu privire la capacitatea de primire;
  • sprijin suplimentar din partea agențiilor UE: Frontex, Agenția pentru Azil a Uniunii Europene și Europol pot oferi sprijin operațional suplimentar, la cererea statelor membre, pentru a asigura punerea în aplicare fără probleme a deciziei.

„Odată adoptată, protecția temporară ar urma să înceapă să se aplice imediat și ar dura un an. Această perioadă se prelungește automat cu două perioade de șase luni, totalizând încă un an”, se arată în declarația Comisiei Europene.

Propunerea Comisiei Europene va fi dezbătută de miniştrii de interne din UE.

***

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Informații despre evenimentele din Ucraina, care se desfășoară chiar în aceste momente în LIVE Textul NM A opta zi de război în Ucraina.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: