Prețurile cresc de la lună la lună în Republica Moldova, în timp ce inflația atinge un nou anti-record – de 34,29%. Doar timp de o lună, prețurile medii de consum au crescut cu 0,89 la sută, anunță Biroul Național de Statistică (BNS) pe 9 septembrie. Potrivit sursei, majorările au fost determinate de creșterea prețurilor la produsele alimentare cu 0,92%, la mărfurile nealimentare cu 0,27% și la serviciile prestate populației cu 1,75%.
Potrivit datelor statistice, în luna august față de iulie curent, cele mai mari creșteri au fost raportate la ouăle de găină, prețul cărora a crescut, timp de o lună, cu 17,0%. Fructele s-au scumpit cu 4,7%, zahărul – cu 4,0%, pâine din făină de grâu – cu 2,4%, în timp ce laptele şi produse lactate s-au scumpit cu 1,3 la sută.
Creșteri mai accentuate a tarifelor la serviciile prestate populației în luna august 2022 față de luna iulie 2022 au fost înregistrate la serviciile comunal – locative – cu 3,4% (în particular la serviciile de furnizare a gazelor naturale, cu 15,2%), generând creșterea prețurilor medii de consum cu peste 0,3%.
Inflația de la începutul anului
Potrivit BNS, prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna decembrie 2021 (de la începutul anului curent) au crescut cu 22,93%, inclusiv la produse alimentare cu 22,85%, mărfuri nealimentare cu 16,57% și la servicii prestate populației cu 32,53%.
Inflația anuală
Prețurile medii de consum în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 34,29%, inclusiv la produse alimentare cu 38,39%, mărfuri nealimentare cu 23,26% și servicii prestate populației cu 45,25%
BNS precizează că inflația în luna august față de luna iulie a.c. în Republica Moldova (0,9%) a fost sub nivelul inflației înregistrate în Estonia (2,3%), Țările de Jos (2,0%), Ungaria (1,8%), Turcia (1,5%), Macedonia (1,3%), Lituania (1,0%) și totodată depășind nivelul inflației marcate în alte țări analizate: Belgia, Polonia și Italia (0,8%), Franța și Letonia (0,4%), Germania (0,3%), Spania (0,1%).
Precizăm cărata anuală a inflației reprezintă creșterea prețurilor de consum într-o lună din anul curent față de luna similară a anului precedent. Se calculează ca un raport exprimat procentual între indicele prețurilor dintr-o lună din anul curent şi indicele din luna similară a anului precedent, calculați față de aceeași bază, din care se scade 100. Lucrările statistice aferente indicilor prețurilor de consum sunt realizate de BNS. BNM stabilește ținta inflației calculată în baza indicelui prețurilor de consum în valoare de 5.0 la sută anual cu o posibilă deviere de ±1.5 puncte procentuale.
În luna iulie, curent, inflația în Republica Moldova a atins pragul de 33,55%.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!