Primele centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale, gata să se deschidă. Nemerenco: Avem cum și cu ce să prevenim decesele
Full Article 2 minutes read

Primele centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale, gata să se deschidă. Nemerenco: Avem cum și cu ce să prevenim decesele

Pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale vor putea să se adreseze la centre specializate după ajutor. Primele patru centre de acest fel urmează să își deschidă ușile din 15 ianuarie, 2024. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

„Ne confruntăm de zeci de ani în Moldova practic cu o epidemie de AVC, la fiecare o oră și jumătate înregistrându-se un deces, în timp ce omenirea le tratează cu succes, fie prin tromboliza sistemică, fie trombectomie mecanică. Dar și le mai și previne. Și iată, în sfârșit, dăm start din 15 ianuarie 2024 primelor patru centre”, a anunțat ministra pe pagina sa de Facebook.

Astfel, primele patru din cele 13 centre anunțate în octombrie pentru tarea AVC vor fi deschise la:

  • Centrul comprehensiv AVC de la Institutul de Medicină Urgentă;
  • Centrul multidisciplinar AVC de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie;
  • Centrul Primar de AVC de la Spitalul Clinic municipal „Sfânta Treime”;
  • Centrul Primar de AVC de la Spitalul raional Căușeni.

Ministra Sănătății informează că tomografele și alte echipamente au fost deja instalate și testate, iar personalul medical – instruit, medicamentele și consumabilele – asigurate.

„Serviciul AMU a primit indicații cum să trieze corect pacienții, astfel încât să prindă toți fereastra terapeutică. Acum și noi putem tinde să atingem în următorii 10 ani descreșterea de 40% a numărului de decese pe care au atins-o alte țări – avem cum și cu ce. Sănătate multă și la drum, Moldova mea!”, a mai scris ministra Ala Nemerenco.

Amintim că Ministerul Sănătății a lansat în octombrie, curent, Serviciul național de asistență medicală a Accidentelor Vasculare Cerebrale (AVC), compus din 13 centre, dintre care 11 primare. Astfel, centre pentru prevenirea și tratarea AVC vor fi deschise inclusiv la Bălți,  Edineț, Soroca, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Cahul și Comrat. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: