Fostul procuror Eugen Rurac, care a instrumentat dosarul pornit în 2016 împotriva președintei Curții Constituționale Domnică Manole, dar a renunțat trei ani mai târziu la învinuiri, consideră că decizia instanței, care a dispus ca acesteia să îi fie achitate prejudicii morale de 800 de mii de lei, este una ilegală.
Eugen Rurac a declarat pentru TV8 că Legea nr.1545 a Procuraturii stipulează că acțiunile procesuale pentru care poate fi despăgubită persoana sunt: reținerea, perchezițiile, arestul, măsuri speciale de investigații.
„Domnica Manole nu a avut nicio măsură de constrângere și nu a fost supusă vreo-unei limitări în drepturi, nici măcar nu i-a fost interzis să părăsească țara”, a spus Rurac.
Mai mult, Eugen Rurac este de părere că magistratul Petru Harmaniuc a dispus încasarea în beneficiul Domnicăi Manole a unei sume prea mari, drept despăgubiri morale.
„Atrag atenția și la cuantumul despăgubirii, care este exagerat de mare, în coraport cu alte cazuri de acest gen, dar și cu practica CtEDO unde sumele acordate despăgubiților sunt cu mult mai mici”, a adăugat acesta.
Precizăm că Republica Moldova ar putea achita actualei președinte a Curții Constituționale Domnica Manole suma de 800.000 lei. Este vorba despre prejudicii morale, în urma atragerii ilegale la răspundere penală în anul 2017 pentru „pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii”. Hotărârea a fost pronunțată, pe 8 februarie, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.
Amintim că Domnica Manole a fost judecată pentru faptul că în anul 2016, fiind judecător la Curtea de Apel, a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale prin care a fost interzisă organizarea unui referendum ce ține de modificarea Constituției și revenirea la alegerea președintelui Republicii Moldova prin vot direct. Ca urmare, Manole a fost demisă din postul de judecător, pe numele său fiind pornit un dosar penal.
În anul 2019, Domnica Manole a fost achitată după ce procurorii au renunțat la acuzații.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!