PSRM a contestat la CC legea „pre-vetting”. Litvinenco: Îi aranjează sistemul corupt
Full Article 3 minutes read

PSRM a contestat la CC legea „pre-vetting”. Litvinenco: Îi aranjează sistemul corupt

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a contestat la Curtea Constituțională legea care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). De cealaltă parte, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a spus că regretă decizia și că nu poate să interpreteze asta altfel decât că „îi aranjează sistemul corupt”.

Socialiștii la Curtea Constituțională

Astăzi, deputatul Vasile Bolea a depus o sesizare la CC prin care a solicitat exercitarea controlului constituționalității și declararea drept neconstituțională a Legii nr. 26 din 10 martie 2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, așa numita Lege ”pre-vetting”.

Potrivit deputatului, la elaborarea legii n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneția și „au fost încălcate mai multe norme constituționale”.

„Prin această lege se atentează la independența instanțelor judecătorești, la independența justiției în RM, or Art.6 din Constituția RM prevede clar că există separația puterilor în stat, iar această procedură de ”pre-vetting” încalcă acest principiu”, a comunicat Bolea.

Totodată, Bolea a spus că existența unei comisii care se va ocupa de preselecția candidaților în CSM și CSP este neconstituțională.

„Deoarece nu este prevăzută de Legea Supremă, astfel se atentează la prerogativele Adunării Generale a Judecătorilor și Adunării Procurorilor, care urmează să aleagă din rândurile sale membrii în Consiliul Superior al Procurorilor și în Consiliul Superior al Magistraturii”, a spus Bolea.

Mai mult, potrivit deputatului socialist, legea respectivă a fost votată fără a fi soluționate obiecțiile aduse de Comisia de la Veneția la proiectul de lege inițial.

Reacția ministrului Justiției

Sergiu Litvinenco a spus că regretă decizia socialiștilor de a contesta legea.

„Regretăm faptul că Partidul Socialiștilor, contrar propriilor declaraţii şi chiar angajamente electorale, se arată atât de ostil reformei justiţiei. Nu pot să interpretez asta altfel decât că îi aranjează sistemul corupt, care a dus țara noastră în prag de colaps. Afirmaţia că ”pre-vettingul” ar fi încălcat principiul separării puterilor în stat, denotă o neînţelegere profundă a principiilor ce stau la baza Legii Supreme”, a scris Litvinenco, pe facebook.

Tot el a spus că „pre-vettingul” a fost expertizat de Comisia de la Veneţia şi vine să îmbunătăţească calitatea actului de justiţie în Republica Moldova.

„Îi deranjează că vor fi persoane integre în funcțiile de membri în organele de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor? Doresc oare perpetuarea situației actuale? Mă tem că, da. Dar oamenii vor altceva”, a conchis Litvinenco.

Proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, al Consiliului Superior al Procurorilor și organelor specializate ale acestora a fost votat în lectură finală. Documentul a fost susținut la 17 februarie, cu votul a 54 de deputați.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: