Facebook/Corneliu Pântea

PUN retrage sprijinul politic pentru consilierul municipal Cornel Pântea. Îi solicită demisia din funcție

Partidul Unității Naționale (PUN) a anunțat retragerea sprijinului politic pentru Cornel Pântea, consilier municipal din Chișinău. Totodată, îi cere să demisioneze din funcție, pentru că ar fi „ignorat recomandările și solicitările conducerii PUN”. Reprezentanții partidului au ținut să adauge că îi vor retrage lui Pântea și calitatea sa de membru al formațiunii. 

Într-o declarație, semnată de liderul PUN Alexandru Cimbriciuc, se menționează că „în urma multiplelor încălcări ale valorilor politice pro-europene și românești realizate în exercitarea mandatului de consilier municipal, Partidul Unității Naționale a decis în forurile sale de conducere retragerea sprijinului politic domnului Cornel Pântea”.

Ignorând recomandările și solicitările conducerii PUN, domnul Cornel Pântea a devenit unul dintre pionii, încă, primarului comunisto-socialist Ion Ceban folosindu-și atribuțiile în sprijinirea acestuia. Devotat valorilor sale unioniste și euro-atlantice, Partidul Unității Naționale respinge categoric comportamentul consilierului municipal și îi solicită demisia domnului Cornel Pântea din funcția de consilier municipal”, se arată în declarația partidului.

De asemenea, se menționează că „Partidul Unității Naționale va retrage acestuia și calitatea de membru al formațiunii”.

De precizat că Pântea este unul din consilierii municipali care au susținut controversatele PUZ-uri.

***

Amintim că pe 21 și 22 decembrie 2022, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat șase noi Planuri Urbane Zonale concomitent. Reprezentanții Partidului Socialiștilor, Platformei Demnitate și Adevăr, Partidul Comuniștilor, Partidul Unității Naționale și Partidul Social Democrat European, precum și mai mulți consilieri neafiliați, au votat în favoarea planurilor. Restul au fost împotrivă, dar au fost în minoritate.

Planurilor Urbanistice Zonale votate sunt următoarele:

  1. pe teritoriul adiacent str. Bucovinei, mun. Chişinău;
  2. perimetrul străzilor Timiș – Nucarilor – Bujorilor;
  3. str. Ginta Latină nr.16;
  4. str. Ghidighici nr.5;
  5. str. N. Testemițanu nr.31;
  6. perimetrul străzilor Meşterul Manole – Maria Drăgan – Otovasca – str. Uzinelor.

Ulterior, Partidul Acțiune și Solidaritate din CMC a anunțat că a depus o sesizare la CNA privind votul celor 6 PUZ-uri.

Fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr, consilierul municipal Andrei Năstase a declarat pe 22 decembrie că reprezentanții Platformei în CMC au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a solicitat Procuraturii să intervină. La fel, el a anunțat că consilierii Platformei DA își înaintează demisia din partid.

Cancelaria de Stat a notificat în instanțele de judecată cele 6 Planuri Urbanistice Zonale votate ilegal de Consiliul Municipal Chișinău. Declarația a fost făcută, în ianuarie 2023, de fostul vicepremier Andrei Spînu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Boldurești: Ciochină, învinuit de moartea unui copil, numit din nou primar interimar. Decizia consilierilor locali (VIDEO)

Pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină, învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului, să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”.

În după amiaza zilei de vineri, Consiliului local Boldurești a examinat un proiect „cu privire la asigurarea interimatului funcției de primar”. „Consiliul local Boldurești decide: se împuternicește domnul Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei Boldurești din 25.06.2025 și până la numirea în funcție a primarului ales”, a dat citire proiectului președintele ședinței.

Menționăm că examinarea proiectului a fost însoțită de strigăte și nemulțumiri a mai multor consilieri.

În cele din urmă, s-a anunțat că proiectul a fost susținut cu votul a șapte consilieri.

Potrivit Ziarul de Gardă, cinci dintre cei șapte consilieri sunt din partea PSDE, iar doi – din PSRM. Conform aceleiași surse, consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) au votat „împotrivă”.

Amintim că pe 25 iunie, Judecătoria Ungheni a anulat rezultatele turului doi al alegerilor locale noi din comuna Boldurești, raionul Nisporeni, precum și validarea mandatului de primar al lui Nicanor Ciochină. S-a anunțat că decizia poate fi atacată cu apel în termen de trei zile la Curtea de Apel Nord.

Pe 26 iunie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că a luat act de hotărârea Judecătoriei Ungheni. Totuși, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Ciochină a fost reținut pe 21 februarie, inițial plasat în arest preventiv, apoi în arest la domiciliu. Pe 3 februarie 2025, instanța a decis cercetarea acestuia sub control judiciar pentru 60 de zile. La scurt timp după eliberare, primarul și-a reluat activitatea în administrația locală.

Pe 11 martie, CEC a constatat încetarea de drept a mandatului său, întrucât Ciochină nu și-a putut exercita atribuțiile timp de peste opt luni – între 31 mai 2024 și 14 februarie 2025. În consecință, CEC a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar în comuna Boldurești. Pe 28 martie, Consiliul local Boldurești l-a desemnat pe Ciochină să asigure interimatul funcției de primar. În aprilie, Ciochină și-a pierdut funcția de primar interimar. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Ungheni.

Pe 1 iunie 2025, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni a avut loc turul II al alegerilor locale. Nicanor Ciochină a obținut cele mai multe voturi — 615, cu doar 13 mai mult decât contracandidatul său, Sergiu Bulicanu.

Pe 4 iunie, CEC a decis renumărarea buletinelor de vot. Decizia a fost luată în urma unei cereri depusă de Serghei Bulicanu, care a pierdut la limită alegerile locale în fața lui Nicanor Ciochină, conform rezultatelor preliminare. După renumărare, diferența dintre voturi s-a schimbat, însă Ciochină a rămas în continuare în avantaj: 614 voturi – exprimate pentru Ciochină și 604 voturi – pentru Bulicanu.

Pe 19 iunie, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că în legătură cu alegerile din 1 iunie din satul Boldurești, oamenii legii au pornit o cauză penală privind posibile falsificări de semnături în unele liste.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: