captură foto/YouTube

Punctele de înmatriculare din Transnistria, luate cu asalt de șoferii dornici de a obține plăci neutre

Punctele de înmatriculare din orașele Tiraspol și Râbnița au fost luate cu asalt de către locuitorii din stânga Nistrului, dornici de a obține plăci de înmatriculare neutre. Potrivit postului de televiziune de la Tiraspol TSV, operatorii nu reușesc să facă față numărului mare de solicitări, iar programările se fac deja pentru luna octombrie. Se întâmplă după ce Ucraina a refuzat accesul mijloacelor de transport cu numere de înregistrare transnistrene, din 1 septembrie 2021. 

Oamenii susțin că nu li se răspunde la telefon pentru programări la punctele de înmatriculare din Tiraspol și Râbnița. De cealaltă parte, operatorii susțin că nu reușesc să facă față numărului mare de apeluri. Dacă anterior, 15-20 de persoane erau deservite, zilnic, în prezent, numărul de solicitări s-a dublat.

Problematica autovehiculelor cu plăci de model neutru a figurat pe agenda discuțiilor din 3 septembrie. Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski și reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, au avut o întrevedere în incinta sediului din or. Bender a Misiunii OSCE în Moldova. Potrivit unui comunicat publicat de Biroul politici de reintegrare, au fost elevate potențiale mecanisme practice de eficientizare a activității punctelor de înmatriculare din or. Tiraspol și or. Râbnița și de sporire a numărului de beneficiari ai acestui serviciu public oferit de autoritățile Republicii Moldova.

De asemenea, s-a agreat ca în timpul apropiat să fie relansată activitatea grupurilor de lucru sectoriale, în special a experților în domeniul transportului auto în vederea determinării soluțiilor tehnice la problemele care apar în proces.

***

Începând cu 1 septembrie, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare a solicitat, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre. Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au anunțat, într-un comunicat de presă, că intenția de a restricționa intrarea pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere transnistrene rămâne în vigoare.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va cere explicații de la Guvernul Ucrainei și de la participanții la negocierile în format „5+2”. Iar Ministerul de Externe de la Moscova a calificat decizia Kievului drept „revoltătoare”.

Precizăm că intenția de a interzice circulația pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene a fost anunțată încă în luna ianuarie a anului trecut, în timpul Guvernului condus de Ion Chicu. Inițial, termenul era de 1 aprilie 2020. Ulterior, acesta a fost extins de mai multe ori.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: