Punctele de înmatriculare din Transnistria, luate cu asalt de șoferii dornici de a obține plăci neutre
Full Article 3 minutes read

Punctele de înmatriculare din Transnistria, luate cu asalt de șoferii dornici de a obține plăci neutre

Punctele de înmatriculare din orașele Tiraspol și Râbnița au fost luate cu asalt de către locuitorii din stânga Nistrului, dornici de a obține plăci de înmatriculare neutre. Potrivit postului de televiziune de la Tiraspol TSV, operatorii nu reușesc să facă față numărului mare de solicitări, iar programările se fac deja pentru luna octombrie. Se întâmplă după ce Ucraina a refuzat accesul mijloacelor de transport cu numere de înregistrare transnistrene, din 1 septembrie 2021. 

Oamenii susțin că nu li se răspunde la telefon pentru programări la punctele de înmatriculare din Tiraspol și Râbnița. De cealaltă parte, operatorii susțin că nu reușesc să facă față numărului mare de apeluri. Dacă anterior, 15-20 de persoane erau deservite, zilnic, în prezent, numărul de solicitări s-a dublat.

Problematica autovehiculelor cu plăci de model neutru a figurat pe agenda discuțiilor din 3 septembrie. Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vlad Kulminski și reprezentantul politic în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, au avut o întrevedere în incinta sediului din or. Bender a Misiunii OSCE în Moldova. Potrivit unui comunicat publicat de Biroul politici de reintegrare, au fost elevate potențiale mecanisme practice de eficientizare a activității punctelor de înmatriculare din or. Tiraspol și or. Râbnița și de sporire a numărului de beneficiari ai acestui serviciu public oferit de autoritățile Republicii Moldova.

De asemenea, s-a agreat ca în timpul apropiat să fie relansată activitatea grupurilor de lucru sectoriale, în special a experților în domeniul transportului auto în vederea determinării soluțiilor tehnice la problemele care apar în proces.

***

Începând cu 1 septembrie, autoritățile ucrainene nu permit accesul pe teritoriul țării a mijloacelor de transport cu plăci de înmatriculare transnistrene. Biroul Politici de Reintegrare a solicitat, repetat, amânarea restricțiilor până pe 10 ianuarie 2022, întrucât doar 5% din numărul total al autovehiculelor din regiunea transnistreană au fost înmatriculate cu plăci neutre. Pe de altă parte, autoritățile de la Kiev au anunțat, într-un comunicat de presă, că intenția de a restricționa intrarea pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere transnistrene rămâne în vigoare.

Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a declarat în cadrul unei conferințe de presă că va cere explicații de la Guvernul Ucrainei și de la participanții la negocierile în format „5+2”. Iar Ministerul de Externe de la Moscova a calificat decizia Kievului drept „revoltătoare”.

Precizăm că intenția de a interzice circulația pe teritoriul Ucrainei a mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene a fost anunțată încă în luna ianuarie a anului trecut, în timpul Guvernului condus de Ion Chicu. Inițial, termenul era de 1 aprilie 2020. Ulterior, acesta a fost extins de mai multe ori.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: