#PunctPeUră!Votați301. În fața parlamentului s-a desfășurat un flashmob (FOTO/VIDEO)
Full Article 3 minutes read

#PunctPeUră!Votați301. În fața parlamentului s-a desfășurat un flashmob (FOTO/VIDEO)

Câteva zeci de persoane au participat pe 1 martie la un flashmob care s-a desfășurat în fața parlamentului. Acțiunea a fost organizată de Coaliția pentru incluziune și nediscriminare (CIN), cu scopul de a cere autorităților statului reluarea procesului de definitivare și adoptare a proiectului de lege 301/2016 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată.

Potrivit reprezentanților CIN, importanța și necesitatea definitivării și adoptării în lectură finală a proiectului de lege nr. 301 privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată rezidă în datele statistice cu privire la utilizarea discursului de ură, a faptelor de discriminare și a infracțiunilor motivate de prejudecată.

Organizatorii flashmobului susțin că astfel de mesaje marginalizează unele grupuri vulnerabile, instigă la ură și violență asupra anumitor persoane. Mai mult, parlamentarii ar tărăgăna adoptarea acestei legi.

„Scopul nostru este să aflăm de ce se tărăgănează atât de mult votarea proiectului de lege 301, de ce nu se pune pe agenda publică, de ce nu vor să ne dea un răspuns și un termen exact când vor discuta în Comisie și o vor pune în agenda parlamentară, ca să fie votat. Deputații nu trebuie să uite că și ei sunt afectați de discursul de ură. Ei sunt cei care nu o dată au fost discriminați și au primit în adresa lor mesaje cu instigare la ură. Intuiesc că ei, fiind cei care foarte des folosesc astfel de discursuri, tărăgănează”, a declarat Alina Andronache, reprezentanta Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare.

„Acest proiect de lege încă din 2015 a fost înaintat în prima lectură. Se tergiversează procesul pentru al șaselea an. Este un proiect foarte necesar pentru persoanele din categoriile dezavantajate, mai ales pentru minoritățile etnice, persoanele cu orientare sexuală netradițională, persoanele cu dizabilități”, a declarat Roman Andriev, președinte interimar al Consiliului Municipal de Tineret din Chișinău.

#PunctPeUră!Votați301. În fața parlamentului s-a desfășurat un flashmob (FOTO/VIDEO)

Consiliul Municipal de Tineret din Chișinău

Doar în ultimii doi ani, Promo-LEX a înregistrat peste 1700 de cazuri de discurs de ură și instigare la discriminare în spațiul public și în mass-media din Republica Moldova.

În anul 2019, 25% din deciziile de constatare privind faptele de discriminare ale Consiliul pentru egalitate – Совет по равенству – Equality Council au avut la bază criteriul sex/gen.

Iar, în perioada 2016-2020, GenderDoc-M a documentat 69 de cazuri de crime și incidente pe motiv de homofobie și transfobie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: