Putin a felicitat liderii străini, în ajun de Revelion. Maia Sandu nu se regăsește în listă
Full Article 2 minutes read

Putin a felicitat liderii străini, în ajun de Revelion. Maia Sandu nu se regăsește în listă

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a felicitat, cu ocazia venirii noului an, liderii din 24 de țări. Nici în acest an, însă, în listă nu se regăsește președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Statelor Unite ale Americii (SUA), Joe Biden, sau lideri din Uniunea Europeană, cu o singură excepție.

În acest an, Putin a transmis felicitări pentru 24 de lideri străini. În listă se regăsește, alături de Belarus, China și Serbia și țări precum: Azerbaidjan, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Brazilia, Vietnam, India, Siria, Turcia sau Africa de Sud. Pe lângă președinții de țară, cu un mesaj de felicitare din partea lui Putin s-a ales și Papa Francisc.

În mesajele transmise, publicate de Kremlin, Putin vorbește în mod repetat despre îmbunătățirea relațiilor Rusiei cu țările aliate. De exemplu, el i-a scris președintelui Belarusului, Alexander Lukașenko, că cele două țări „au depășit cu încredere provocări serioase, umăr la umăr” și, de asemenea, „au contracarat politica ostilă a Occidentului colectiv”.

În felicitările sale adresate liderului chinez Xi Jinping, el a remarcat „dinamica înaltă a cooperării comerciale și economice” dintre cele două țări, iar președintelui sârb, Aleksandar Vucic, singurul lider din UE felicitat de Putin, că relațiile dintre Rusia și Serbia se bazează „pe tradiții vechi de secole, de prietenie și apropiere spirituală”.

Amintim că Putin nu a felicitat nici în 2022 – an în care a invadat militar Ucraina – SUA, Moldova sau lideri ai UE, pe care le consideră „neprietenoase”. Secretarul său de presă, Dmitri Peskov, a spus anterior că Moscova „practic nu are contacte cu ei”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: