Putin și Lukașenko vor putea fi judecați pentru crime de război? Rezoluția adoptată de Parlamentul European
Full Article 2 minutes read

Putin și Lukașenko vor putea fi judecați pentru crime de război? Rezoluția adoptată de Parlamentul European

Deputații din Parlamentul European au adoptat o rezoluție prin care cer conducerii Uniunii Europene să înființeze un tribunal special, care să îi judece pe Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko pentru crimele de război comise în Ucraina. Într-un comunicat emis de Parlamemtul European se precizează că „Occidentul nu va putea restabili fostele relații cu Rusia, atâta timp cât la conducere se află Putin”.

Tribunalul ar trebui să aibă competențe de a-i investiga pe Vladimir Putin și alte autorități ruse, precum și pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko și anturajul său.

Parlamentul crede cu tărie că înființarea unui tribunal special va trimite un semnal foarte clar atât societății rusești, cât și comunității internaționale, că președintele Putin și conducerea rusă pot fi condamnați pentru crima de agresiune în Ucraina”, se menționează în comunicatul instituției.

În total, 472 de deputați au votat în favoarea rezoluției, 19 au votat împotrivă, iar alți 33 s-au abținut.

Oficialii ucraineni au încercat încă din primăvara anului trecut să îi convingă pe aliații lor occidentali să înființeze un tribunal special pentru a judeca conducerea Rusiei. La sfârșitul anului trecut, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și ministrul german al justiției Marko Buschmann au cerut înființarea unui tribunal special care ar putea judeca liderii ruși.

Curtea Penală Internațională de la Haga investighează în prezent crimele din Ucraina, însă îi poate judeca doar pe cei direct responsabili de anumite infracțiuni, ceea ce face dificilă urmărirea penală a oficialilor de rang înalt.

Pe 24 februarie 2023 se va împlini exact un an de la războiul injust, început de Rusia în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: