Procuratura Generală nu a avut acces la dosarul privind „furtul miliardului”. În acest sens, instituția nu își poate asuma răspunderea pentru informațiile care au fost făcute publice până acum de către Procuratura Anticorupție. Mai mult, noul procuror general, Alexandru Stoianoglo, nu a reușit să studieze minuțios acest dosar. Declarațiile au fost făcute de procurorul general adjunct, Ruslan Popov, în cadrul ședinței de astăzi, 11 decembrie, a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.
„Procurorii din cadrul Procuraturii Generale nu au avut acces la acest dosar. Nu putem să ne asumăm răspunderea pentru toate informațiile prezentate de Procuratura Anticorupție. Respectiv, rămânem pe poziția că informațiile care au fost prezentate de către Dumitru Robu rămân la discreția dvs de a aprecia veridicitatea lor. Nu pot pune mâna în foc”, a spus Popov. „Abia ieri, Viorel Morari a acceptat delegarea conform ordinului procurorului general și respectiv transmiterea împuternicilor și informațiilor către domnul Gavajuc, care urmează să prezinte materialele acestui dosar”, a mai declarat Popov.
Procurorul general adjunct a mai menționat că, în octombrie 2019, Procuratura a organizat o deplasare în Letonia, țara unde au fost transferate cele mai multe resurse financiare în urma „furtului miliardului”. Acolo s-au întrunit mai mulți experți din Estonia, România, Moldova și Letonia, care au stabilit crearea unui grup de lucru pentru a contribui la recuperarea acestor bani.
Deputații blocului ACUM au criticat faptul că noua conducere a Procuraturii Generale nu a depus toate eforturile pentru a face cunoștință cu dosarul.
„Stoianolgo poate să se documenteze cât vrea, dar instituția trebuie să lucreze. Aici trebuia să stea un procuror anticorupție, care știe ce se întâmplă”, a spus deputatul PAS, Igor Grosu. De asemenea, Alexandru Slusari a declarat că „e ridicol sa spui că Kroll nu conține nimic”. La rândul său, Popov a răspuns: „nu am declarat că Kroll nu este bun pentru nimic. Din raportul Kroll, procurorii au extras informații necesare pentru a-și planifica ancheta. Nu putem spune că el nu are nici o valoare, dar nu poate fi pus în capul mesei”.