Raportul auditului la Moldovagaz a ajuns pe masa procurorilor
Full Article 2 minutes read

Raportul auditului la Moldovagaz a ajuns pe masa procurorilor

Raportul de audit al Curții de Conturi a Republicii Moldova, care vizează activitatea „Moldovagaz”, a ajuns pe masa procurorilor. Informația a fost confirmată pentru DW de reprezentanții Curții de Conturi. În rezultatul auditului s-a constatat că unele activități efectuate de Moldovagaz nu au întrunit criteriile de conformitate care guvernează acest holding.

Sursa menționează că reprezentanții Curții de Conturi au remis raportul de audit al Moldovagaz Procuraturii Generale, Parlamentului, șefei statului Maia Sandu, Guvernului de la Chișinău, companiei „Moldovagaz”, precum și ministerelor Finanțelor, Infrastructurii, Agenției Proprietății Publice și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică.

Pe 24 ianuarie, Curtea de Conturi a Republicii Moldova a prezentat, în cadrul ședinței comune a Comisiei economie, buget și finanțe și Comisiei de control al finanțelor publice, raportul auditului conformității cheltuielilor și a investițiilor capitale la SA „Moldovagaz”. Curtea a constatat investiții nejustificate în valoare de 815,8 mil. lei.

Membrii Comisiei parlamentare au relatat că constatările Raportului de audit constituie subiecte sensibile pentru țara noastră și au menționat că acest Raport va fi audiat și în plenul Parlamentului, fiind înaintate recomandări pe anumite aspecte vulnerabile.

Totodată, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Radu Marian a menționat că „în perioada 2014-2021 au fost înregistrate 2 miliarde lei pierderi în rețea a gazelor naturale (adică gaze care „s-au pierdut” pe drum, ex. scurgeri), dintre care 900 milioane lei au fost acceptate de regulator”.

„Aceste 900 milioane au fost incluse în tarif și pentru care cetățenii au plătit în plus. Restul de 1.1 miliarde lei sunt bani neîncasați de companie”, a comunicat deputatul. Chiar dacă pierderile de gaze în rețeau din Moldova sunt mai mari comparativ cu cele din țările UE, oficialul a remarcat că de-a lungul timpului acestea au scăzut.

Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a declarat că este incorect să compari valoarea cantităților de gaze pierdute de Republica Molova cu cele ale țărilor UE, dat fiind rețelele de distribuție care sunt diferite.

Vadim Ceban a mai spus că majoritatea abaterilor depistate de Curtea de Conturi vizează perioada de până la venirea sa în funcție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: