Amnesty International: Moldova a încălcat drepturile omului, în încercarea de a contracara influența rusă
Full Article 2 minutes read

Amnesty International: Moldova a încălcat drepturile omului, în încercarea de a contracara influența rusă

Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare în încercarea de a contracara influența rusă. Concluzia aparține Amnesty International (AI) și a fost făcută publică în raportul anual al organizației privind situația drepturilor omului în lume. Raportul a fost publicat miercuri, 24 aprilie, scrie Agerpres cu referire la EFE.

Printre acțiunile care au încălcat drepturile omului în Moldova, Amnesty International a menționat interzicerea ex-partidului oligarhului fugar Ilan Șor, precum și scoaterea din cursa electorală pentru alegerile locale din 2023 a membrilor Partidului „Şansă”, afiliat lui Șor.

Amnesty International mai scrie în raportul său că drepturile omului ar fi fost încălcate după ce, în octombrie 2023, Serviciul de Securitate şi Informații (SIS) a blocat peste 20 de platforme digitale, majoritatea cu sediul în Rusia, şi a suspendat difuzarea a șase canale de televiziune.

În raportul său, organizația evidențiază tensiunile dintre Moldova și Rusia.  Amnesty International menționează în acest context că 45 de diplomați ruși au fost expulzați şi că cetățenilor ruși li se interzice „din ce în ce mai frecvent” intrarea în Republica Moldova.

Amnesty International a menționat inclusiv cazul din iulie 2023, când președintele Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană şi unul dintre opozanții regimului de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost înjunghiat mortal în locuința sa după ce a fost eliberat din închisoare.

Chișinăul nu a comentat, deocamdată, raportul Amnesty International.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: