Andrei Mardari/NewsMaker

Reacția Marinei Tauber după ce Consiliul European a propus să fie sancționată pentru că „amenință suveranitatea și independența Moldovei”

Vicepreședinta Partidului „ȘOR”, deputata Marina Tauber, susține că sancțiunile propuse de Consiliul European, prin care se vrea ca mai mulți politicieni controversați din Republica Moldova să fie sancționați pentru destabilizarea Republicii Moldova, nu o afectează. Parlamentara spune că includerea ei în această listă este „o acțiune de laudă”.

„Vreau să-i întreb pe oficialii occidentali, când au fost sinceri – când ne-au invitat la întâlniri ca la o fracțiune parlamentară de opoziție și ne implorau ca să fim prezenți la aceste întâlniri, sau când ne-au inclus pe mine și pe Ilan Șor în această listă de sancțiuni? Când a fost Uniunea Europeană sinceră cu noi, cel mai puternic partid de opoziție, și cu cetățenii? Dar aceasta este doar întrebarea mea retorică adresată Uniunii Europene. Promit să ofer informații în acest sens în viitorul apropiat, ceea ce va fi neplăcut pentru întreaga societate, inclusiv pentru cea europeană”, a spus Marina Tauber.

Totodată, Marina Tauber susține că decizia Consiliul European nu este valabilă în Republica Moldova.

 „Ce înseamnă decizia altei țări în Republica Moldova? Trăim conform Constituției noastre, conform legilor noastre și nici SUA, nici UE, nici alte țări nu au dreptul să se amestece în treburile noastre interne. Sunt foarte multe presiuni asupra noastră, pentru că reprezentăm un partid de opoziție foarte zgomotos și puternic și nu suntem de acord cu ceea ce fac autoritățile. Aceasta este deja o represiune din partea Uniunii Europene și vedem că ei îi susțin doar pe cei care aprobă opiniile lor”, a adăugat Marina Tauber.

Amintimc că Europa Liberă Moldova a intrat în posesia unui document elaborat de Consiliul European, prin care se propune ca mai mulți politicieni controversați din Republica Moldova să fie sancționați pentru destabilizarea Republicii Moldova. Inițiativa a fost elaborată de către înaltul reprezentant UE pentru afaceri externe și politica de securitate și expediată în adresa secretarului general al Consiliului UE. În document figurează Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc. Singurul cetățean străin inclus în document este Igor Ceaika, cofondatorul Uniunii de afaceri moldo-rusă, condusă de fostul președinte Igor Dodon.

„Prin conducerea și planificarea unor demonstrații violente, precum și prin comportamentul său financiar necorespunzător și prin exportul neautorizat de capital, Marina Tauber este responsabilă de acțiuni care subminează și amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea și securitatea în Republica Moldova”, se menționează în document despre Marina Tauber.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев, NewsMaker

Decizia Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei privind cazul intentat de Vlad Filat la CtEDO

Comitetul de Miniștri, organul decizional al Consiliului Europei, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza intentată de ex-premierul Vlad Filat. Anunțul a fost făcut pe 16 iunie de Curtea Supremă de Justiție.

La 12 iunie 2025, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, care supraveghează executarea hotărârilor CtEDO, a constatat că Republica Moldova s-a conformat pe deplin hotărârii CtEDO. Comitetul de Miniștri a confirmat implicit că decizia Curții Supreme de Justiție de a refuza redeschiderea procesului privind faptele de corupție comise de Vladimir Filat a fost corectă”, a transmis CSJ.

Amintim că Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015. Prin sentința Judecătoriei Chișinău din 27 iunie 2016, fostul prim-ministru a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Sentința a rămas definitivă prin decizia Curții Supreme de Justiție din februarie 2017. Vlad Filat a fost eliberat condiționat pe 3 decembrie 2019, fiind aplicat mecanismul național de reducere a pedepsei din cauza condițiilor inumane și degradante de penitenciar.

În ianuarie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova în procesul intentat de ex-premierul Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil. Astfel, Guvernul a fost obligat să-i achite acestuia 7 500 euro cu titlu de prejudiciu moral.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: