Recean, către socialiști și afiliații lui Șor: „Ați vrut să țineți R. Moldova legată de controlul unui stat străin”

Premierul Dorin Recean a venit luni, 7 aprilie, în plenul Parlamentului pentru a cere susținerea deputaților pentru Bugetul +Plus, un pachet financiar alocat pentru investiții și creștere economică. În discursul său, Recean s-a adresat în mai multe rânduri parlamentarilor din opoziție, acuzându-i că „au vrut să țină R. Moldova legată de controlul unui stat străin”.

„Vreau să accentuez că aceste alocări de resurse sunt posibile doar datorită deschiderii enorme din partea Uniunii Europene de a fi alături de Moldova pe drumul modernizării. Alături de o echipă dedicată de angajați în serviciul public, cărora le mulțumesc pentru efortul imens din ultimele luni, împreună cu partenerii noștri din structurile europene am reușit să acționăm cu pași rapizi ca să primim prima tranșă din Planul de creștere și să pregătim realizarea acestui buget”, a delcarat premierul în debutul discursului său.

Premierul reiterat că Bugetul +Plus presupune alocări de circa 8 miliarde de lei și este construit pe două dimensiuni.

Reverindu-se la dimensiunea enegetică, Dorin Recean s-a adresat către opoziție, menționnând că aceasta „se face a uita despre aceste compensațiile” care au fost oferite cetățenilor în perioada rece.

„Spuneți că prețurile nu trebuiau să crească și nici compensații n-ar fi trebuit. Doar că mințiți oamenii, pentru că știți foarte bine că prețurile mari la energie și criza energetică nu a fost provocată de Moldova și nu depinde de Moldova. De Moldova depinde să-și ajute cetățenii și anume asta am făcut. 

Iar de dumneavoastră a depins altceva: să preveniți dependența energetică de o singură sursă, de un singur stat. Iar cât ați fost voi la putere, n-ați făcut absolut nimic în acest sens. N-ați mișcat un deget pentru a integra energetic Moldova în Uniunea Europeană. N-ați pus nici măcar o cărămidă la fundamentul unei centrale de producere a energiei electrice. Voi nici măcar Termoelectrica nu ați modernizat-o și ați lăsat-o cu tehnologia secolului XIX. N-ați tras nici măcar un metru de linie de interconectare cu Uniunea Europeană. Nimic. De ce? Pentru că ați vrut să țineți Republica Moldova legată de voi și de controlul unui stat străin. Asta a fost strategia voastră: vulnerabilitate, șantaj și dependență. Iar acum veniți cu lecții despre facturi, despre energie și despre grija față de oameni? Nu aveți nici rușine, nici memorie”, a declarat Recean în plenul Legislativului.

Totodată, premierul a dat asigurări că va asigura creșterea economică a țări. Potrivit lui Recean, prioritatea este să asigurăm creștere economică, pentru că „doar așa vom putea crește veniturile tuturor cetățenilor, vom putea avea mai multe locuri de muncă bine plătite, inclusiv în sate, și vom simți mai repede creșterea condițiilor de viață”.

Vorbind despre cum Bugetul Plus va viza tinerii, Recean s-a adresat iarăși către opoziție: „Știți ce le făceați voi tinerilor acum 16 ani, pe 7 aprilie 2009? Îi băteați. Îi băgați la pușcărie. Îi umileați. Pentru ce? Pentru că aveau curajul să apere democrația și libertatea. Pentru că nu acceptau să trăiască într-o țară condusă de frică, minciună și abuz. Ei au fost vocea unei generații, iar azi, acea generație merită nu doar respectul nostru, ci și susținerea noastră concretă.

Și tot voi – cei care ați folosit frica împotriva propriului popor – tot voi vreți și azi ca Moldova să revină sub controlul unui regim criminal. Un regim care își omoară propriii tineri într-un război inuman și care, pe 4 aprilie, a omorât copii nevinovați în Ucraina – copii între 3 și 17 ani, uciși de bombele lui Putin. Așa vedeți voi viitorul tinerilor noștri? Un viitor legat de un stat care omoară copii?”, a declarat prim-ministrul.

***

Amintim că, Guvernul a lansat, pe 3 aprilie, programul „Bugetul+ Plus”, un pachet financiar dedicat investițiilor și creșterii economice, în valoare de 8 miliarde de lei. Premierul Dorin Recean a anunțat despre aceasta în cadrul unei conferințe de presă susținute joi, 3 aprilie. Fondurile, oferite de Uniunea Europeană, vor fi utilizate pentru compensații la facturile de energie, eficiența energetică, proiecte sociale, dar și pentru investiții în infrastructură, agricultură și educație.

Potrivit prim-ministrului, banii vor fi alocați pe două dimensiuni.

Pachetul energetic prevede:

▪️compensațiile în factură la primii 110kWh;
▪️compensațiile monetare pentru încălzire;
▪️compensații pentru întreprinderi din sectorul agro-alimentar;
▪️compensații la APL pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții cu menire socială;
▪️eficiența energetică;
▪️ajutor pentru familii de Paște.

Pachetul de dezvoltare economică presupune investiții strategice în proiecte, precum:

▪️+plus 1 miliard de lei pentru drumuri locale în circa 100 de localități, 230 de proiecte locale și regionale în toată țara, modernizarea curților în Chișinău și modernizarea piețelor agricole regionale în Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul.
▪️+plus 1 miliard de lei pentru circa 200 de km drumuri regionale și raionale reparate.
▪️+plus 200 de milioane de lei pentru școli, pentru modernizarea cantinelor, așa încât să fim gata să oferim de la 1 septembrie 2025 alimentația gratuită în gimnazii.
▪️+plus 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori, care vor primi acest sprijin ca să facă investiții și să deschidă locuri de muncă.
▪️+plus 200 de milioane de lei pentru agricultori.
▪️+plus 60 de milioane de lei pentru tineri angajați – asta înseamnă că mai adăugăm încă 3 000 de lei la salariu pentru tinerii angajați la primul loc de muncă acasă.
▪️+plus 100 de milioane de lei pentru proiecte importante de mediu, precum cele 130 de localități care vor putea cumpăra utilaje pentru colectarea gunoiului.
▪️+Plus 85 de milioane de lei pentru reparația căii de acces de la Cantemir spre podul feroviar Fălciu și reparația segmentului de cale ferată Văleni.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: