Colaj NM

Recensământul populației: unii refuză să răspundă la chestionare, alții sunt agresivi. Cazurile înregistrate la 112

Serviciului 112, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, i s-a raportat despre refuzul unor cetățeni de a participa la recensământ. Unii ar fi avut „reacții neadecvate și comportamente agresive”. Alții au solicitat informații despre identitatea recenzorilor. Datele au fost înregistrate de când a început procesul de chestionare și au fost comunicate de reprezentanții Serviciului. 

Reprezentanții Serviciului 112 au menționat că la numărul unic de urgență au fost raportate solicitări referitoare la identitatea recenzorilor.

Totodată s-a raportat despre refuzul cetățenilor de a participa la recensământ, inclusiv despre „reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților”.

Serviciul 112 a reiterat că „fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare” și că „refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții și art. 330 din Codul Contravențional prevede amenzi de până la 2500 de lei”. Amenzile vor fi aplicate doar dacă după efectuarea a 5 vizite ale recenzorului la domiciliu, nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes, au precizat reprezentanții Serviciului cu referire la informațiile Biroului Național de Statistică.

Reprezentanții Serviciului au mai cerut cetățenilor să ofere răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică, menționând că recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.

„Important! Vă informăm că, în situațiile de infracțiuni contra vieții și sănătății produse în procesul de chestionare a cetățenilor apelați cu încredere numărul unic de urgență 112”, au precizat reprezentanții Serviciului pentru apeluri de urgență 112.

***

Pe 8 aprilie a fost dat startul Recensământului populației și locuințelor din Republica Moldova. Până pe 7 iulie, circa 4 mii de recenzori urmează să ajungă din casă în casă pentru a colecta date despre populație și caracteristicile ei, precum vârstă, sex, etnie, nivelul educației, ocupația etc., dar și locuințe și condițiile de trai, precum dotarea cu sistem de canalizare și aprovizionare cu apă, modul de încălzire ș.a.

Pentru prima data în istoria recensământului din Republica Moldova, recenzorii sunt dotați cu tablete și vor fi utilizate tehnologii informaționale moderne pentru a colecta datele.

În timpul recensământului, cetățenilor li se cere numărul lor de identificare (IDNP) și numărul de telefon. De ce este nevoie de acest lucru și cum ne sunt protejate datele? Detalii AICI. Cetățenii care vor refuza să participe la recensământ riscă amenzi de până la 2500 de lei. Amenzile vor fi aplicate doar „în cazuri excepționale”. Detalii AICI.

Pe 12 aprilie, reprezentanții Biroului Național de Statistică au declarat că recenzorii au înregistrat primele „provocări”, inclusiv la mânuirea dispozitivelor. Iar unii din ei au ajuns să-și abandoneze activitatea și au fost înlocuiți. Detalii AICI.

Până în seara zilei de 16 aprilie au fost recenzate circa 290 de mii de locuințe (inclusiv cele neocupate)  și circa 402 de mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu, în Germania: a primit Premiul Franz Josef Strauss în valoare de 10.000 de euro

În cadrul vizitei din Germania, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit Premiu Franz Josef Strauss, în valoare de 10.000 de euro, acordat de Fundația Hanns Seidel, în semn de recunoaștere a angajamentului său pentru democrație, libertate și parcursul european al Moldovei.

Potrivit Președinției, ceremonia de decernare a avut loc la München, în prezența prim-ministrului bavarez Markus Söder și a președintelui Fundației Hanns Seidel, Markus Ferber, cu care șefa statului a avut și întrevederi bilaterale. Discuțiile s-au concentrat pe consolidarea cooperării cu landul Bavaria în domenii precum economia, securitatea, educația și dezvoltarea regională.

„Acest premiu este despre recunoașterea efortului tuturor moldovenilor care, zi de zi, contribuie la consolidarea democrației în țara noastră. Este despre toți oamenii din regiunea noastră care, în fața provocărilor, aleg curajul, adevărul și pacea”, a declarat Maia Sandu.

Premiul Franz Josef Strauss, instituit în memoria fostului lider bavarez cunoscut pentru susținerea unui proiect european puternic, este acordat personalităților internaționale care contribuie la promovarea valorilor democratice și la consolidarea păcii și libertății în Europa.

Președinta Maia Sandu a anunțat că va dona suma de 10.000 de euro, care însoțește premiul, pentru conservarea și promovarea patrimoniului muzical al compozitorului Eugen Doga, unul dintre cei mai valoroși oameni ai Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: