Chișinăul a declarat, în contextul Zilei Europei, că în primele trei luni din acest an 80,9% din exporturile regiunii transnistrene au mers spre țările din Uniunea Europeană (UE). 56,3% este cifra importurilor regiunii către UE. Menționăm, în 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit 70,48%, o creștere cu peste 20,58% în raport cu anul 2019.
În contextul Zilei Europei, marcată pe 9 mai, Biroul politici de reintegrare a declarat că celebrarea este deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, în contextul aspirațiilor de integrare europeană, dar și în procesul de soluționare a conflictului transnistrean.
Potrivit Biroului, beneficiile integrării europene sunt vizibile în regiunea transnistreană „unde proiectele de dezvoltare finanțate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătățirea infrastructurii, accesului la educație și sănătate, precum și la extinderea oportunităților economice, inclusiv de export și import către/din UE”.
„Este remarcat că, în primul trimestru al anului 2024 ponderea exporturilor din regiunea transnistreană către UE a atins 80,9%, iar cea a importurilor a constituit 56,3%”, a menționat Biroul.
În noiembrie 2023, așa-numitul „ministru transnistrean de Externe” Vitalii Ignatiev s-a plâns reprezentantei speciale a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană că autoritățile de la Chișinău ar „bloca” exporturile din regiunea transnistreană. Detalii AICI. Totuși, înainte de aceasta, Chișinăul a raportat că în 2022, 67% din exporturile Transnistriei au mers spre țările UE, o creștere de 10,2% față de anul 2021. Detalii AICI. În ianuarie 2024, Guvernul raporta că în anul 2023 exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit 70,48%, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, fiind marcată o creștere cu peste 20,58% în raport cu anul 2019, când procentul de export era doar 49,9%. Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria, etc. În martie 2024, responsabilul de relații externe al regiunii transnistrene Vitalii Ignatiev declara, într-un interviu, că nu este corectă informația că 70% din exporturile regiunii ajung în Uniunea Europeană. El susținea că este vorba de 30%.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!