Andrei Mardari / NewsMaker

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Ministra Justiției: Am discutat mai multe opțiuni

Regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat. Vor fi incluse noi prevederi. Acestea deja au fost discutate cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor. Discuții sunt inclusiv cu reprezentanții Comisiei Europene. Regulamentul nu va schimba criteriile de selecție a procurorului, dar va detalia procedura de concurs și anumite acțiuni ale Consiliului Superior al Procurorilor în cazul unor eventuale situații. Precizările au fost făcute de ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru. Ea a adăugat că regulamentul va fi discutat și pe parcursul săptămânii viitoare, ulterior va fi expus discuțiilor publice și aprobat. 

La emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, Veronica Mihailov-Moraru a menționat că regulamentul pentru selectarea procurorului general va fi modificat.

Și noi regretăm enorm de mult faptul concursul organizat și petrecut ore în șir, pentru intervievarea candidaților pentru funcția de procuror general, dar în același timp am constatat această discrepanță majoră în procedura de vot și am făcut transparent tot acest aspect. (…) Într-adevăr noi ne-am gândit la modificarea regulamentului pentru a include careva prevederi, care să evite pe viitor astfel de situații, fiindcă o astfel de situație nu ne dorim să se petreacă din nou. Este absolut necesar să avem funcția de procuror general stabilă, ca o persoană să-și asume această funcție. (…) Noi am examinat în câteva ședințe tehnice, cu membrii Consiliului Superior al Procurorilor, regulamentul și care ar fi opțiunile de ajustare a acestuia. Am discutat mai multe opțiuni. În același timp avem discuții și cu Comisia Europeană, în vederea solicitării de opinie, cum văd ei careva schimbări. Este important ca în tot acest proces de ajustare să nu să se schimbe regulile mult, în esențial. Regulile de ajustare tehnice să fie cât mai minimalizate, ca să nu să se creeze impresia că sunt alte condiții”, a comunicat ministra.

Veronica Mihailov-Moraru a ținut să precizeze că „regulamentul, în același timp, nu schimbă criteriile de selecție a procurorului”.

Noi avem lege, iar legea prevede foarte clar care sunt criteriile. Regulamentul detaliază procedura de concurs și respectiv anumite acțiuni a Consiliului Superior al Procurorilor – cum să procedeze în cazul în care situația „a”, „b”, „c”. Urmează să definitivăm, am făcut un draft de propuneri la acest regulament, urmează să-l mai discutăm pe parcursul săptămânii viitoare și ulterior să anunțăm concursul. (…) Noi o să-l expunem și discuțiilor publice, după care îl vom aproba la una din ședințele următoare ale Consiliului”, a declarat ministra.

***

Urmare a desfășurării concursului pentru selectarea procurorului general, pe 28 februarie 2024 Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a anunțat despre anularea acestuia. S-a întâmplat după ce concursul fusese câștigat de procurorul-șef adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA) Octavian Iachimovschi. CSP și-a argumentat decizia prin faptul că fusese constatată o greșeală în acordarea punctajului pentru unul din cei patru participanți. O zi mai târziu, pe 29 februarie, membra CSP Olesea Vîrlan a anunțat că, „din greșeală”, a acordat un punctaj mai mic decât ar fi trebuit candidatului Ion Munteanu – actualul procuror general interimar. Vîrlan a precizat că i-a acordat 3,5 puncte, însă, în realitate, ar fi trebuit să fie 8,5. Pe 4 martie, Olesea Vîrlan a demisionat.

Între timp, pe 1 martie, șefa PA a anunțat că inițiază proces penal privind anularea concursului. Dragalin a spus că va investiga chiar ea desfășurarea și rezultatele concursului. „Nu am primit indicații, încurajări sau instrucțiuni”, a precizat șefa PA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: