RISE Moldova: O companie din raionul Anenii Noi va livra instituțiilor medicale 100 de mii de teste pentru depistarea COVID-19
Full Article 2 minutes read

RISE Moldova: O companie din raionul Anenii Noi va livra instituțiilor medicale 100 de mii de teste pentru depistarea COVID-19

O companie din satul Ruseni, raionul Anenii Noi, deținută de un cetățean american originar din Republica Moldova, va livra instituțiilor medicale 100 de mii de teste pentru depistarea COVID-19, informează RISE Moldova. Banii, circa un milion de euro, provin dintr-un împrumut total de 52,9 milioane de euro oferit Republicii Moldova de Asociația Internațională pentru Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale, pentru a răspunde la provocările pandemiei de COVID-19.

Potrivit sursei citate, contractul nu a fost câștigat prin licitație publică, ci prin procedura RFQ (Request for Quotations), adică solicitare directă de oferte, pe care Ministerul Sănătății le-a cerut de la șapte companii.

După evaluarea ofertelor, câștigătoare a fost desemnată Medeferent Grup SRL. Valoarea totală a contractului constituie 19,075 milioane de lei și include trei poziții: trusă pentru detectarea virusului SARS-CoV-2, trusă de izolare și trusă de prelevare cu mediu de transport viral.

Prețul unui set, care include toate cele trei poziții, este de 190,75 lei, iar a testului propriu-zis – de 151,25 lei. Astfel, prețul este de două ori mai mic decât cel plătit de guvern, în aprilie, pentru testele de la BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong.

În investigație se mai arată faptul că componentele setului are producători din țări diferite. Este vorba despre Spania, Rusia și China.

Amintim că în luna martie, Republica Moldova a comandat din China 100 de mii de teste pentru depistarea COVID-19.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: