RISE: O companie moldovenească, cu un capital de 500 de lei, ajută Rusia să îşi transporte petrolul în pofida sancțiunilor
Full Article 2 minutes read

RISE: O companie moldovenească, cu un capital de 500 de lei, ajută Rusia să îşi transporte petrolul în pofida sancțiunilor

O firmă din Republica Moldova fondată de un tânăr administrează un tanc petrolier care transportă ţiţei din Rusia. Nava, cu capacitatea de circa 700 de mii de barili, a efectuat în toamna anului trecut un transport de petrol din Primorsk, Rusia, având ca destinaţie un port din Emiratele Arabe Unite, scrie RISE.

Petrolierul Elza, care pluteşte acum sub pavilionul Republicii Palau, o țară insulară din Oceanul Pacific, a fost construit în 2002 în Japonia. Anterior, tancul petrolier a purtat denumirile de Morning Glory VIII, Ocean Aquamarine, Aquamarine și Ever Rich no.18 şi a navigat sub pavilioanele unor state precum Liberia, Tuvalu sau Panama.

PETROL DIN RUSIA

O bază de date alcătuită de echipa de jurnalişti de investigație Investigate Europe a inclus Elza într-o listă a petrolierelor care ajută Rusia să îşi transporte ţiţeiul, pe fundalul sancţiunilor occidentale tot mai drastice impuse ca urmare a atacului asupra Ucrainei.

Potrivit listei, nava este administrată de firma moldovenească Adel Ship Management SRL. Compania a fost înregistrată pe 12 iulie 2022, la patru luni de la invazia rusă în Ucraina, iar o lună mai târziu nava a fost redenumită din Ever Rich no.18 în Elza.

RISE: O companie moldovenească, cu un capital de 500 de lei, ajută Rusia să îşi transporte petrolul în pofida sancțiunilor

Petrolierul Elza în largul oceanului // Foto:shipspotting.com/

Deja sub noua denumire, la 6 noiembrie 2022, nava este încărcată cu petrol în portul rusesc Primorsk de la Marea Baltică. Elza se îndrepta spre Fujairah din Emiratele Arabe Unite, port care, însă, nu e indicat drept destinație finală, ci unul de escală.

Astfel, la 5 decembrie 2022, pe când petrolierul Elza se afla undeva prin largul Peninsulei Arabice, ziariştii de la Bloomberg, care monitorizează navele maritime, susţineau că rămâne neclar ce se va întâmpla cu încărcătura de pe unele nave, inclusiv Elza, odată ce ajung la destinaţie.

Totodată, Bloomberg susţine că, pentru a exporta petrolul său, ruşii îl amestecă cu cel din Kazahstan şi, astfel, acesta este livrat ca ţiţei kazah.

Federația Rusă ar fi recurs la acest pas după ce anunțurile comunității internaționale de a plafona prețul la țițeiul rusesc sau chiar de a interzice importul lui au dus la scăderea bruscă a prețului încă înainte ca măsurile restrictive să intre în vigoare, adică la 5 decembrie 2022.

Citește integral pe RISE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: