Maxim Lebedinschi, despre presupușii consultanți străini ai lui Dodon: „Sunt atacuri reciproce din partea concurenţilor electorali”
Full Article 3 minutes read

Maxim Lebedinschi, despre presupușii consultanți străini ai lui Dodon: „Sunt atacuri reciproce din partea concurenţilor electorali”

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu poate lua atitudine faţă de dezvăluirile RISE Moldova, care ar demonstra că Igor Dodon ar beneficia de serviciile mai multor consultanţi politici ruşi, atâta timp cât nu a fost depusă o contestaţie. Totodată, CEC-ul ia atitudine pe anumite probleme în baza probelor și nu în baza acuzaţiilor publice. Declaraţiile au fost făcute de către secretarul CEC Maxim Lebedinschi, în cadrul ediției din 5 noiembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Maxim Lebedinschi consideră că concurenții electorali se atacă unii pe ceilalți că ar beneficia de serviciile unor experți. Potrivit acestuia, nu este vorba doar despre consilieri ruși, ci și despre unii veniți din România, Germania, SUA și alte țări.

„Noi am văzut mai multe declaraţii despre implicarea experţilor şi din Federaţia Rusă, România, Germania, SUA şi din altă parte. Sunt atacuri reciproce din partea concurenţilor electorali, din partea instituţiilor mass-media. Atâta timp cât nu este demonstrat un subiect de discuţie sau o implicare în campania electorală sau alte chestiuni, care sunt puse pe masă sub forma unei contestaţii, CEC va monitoriza acest proces. Luaţi în calcul că nici concurenţii electorali nu se grăbesc să arunce cu contestaţii. Ei toţi sunt atenţi, fiindcă înţelegem şi toţi au aceleaşi păcate. Este un joc interesant că toţi vin cu învinuiri reciproce, dar nimeni nu se grăbeşte să semneze ceva împotriva altuia”, a declarat Lebedinschi.

Întrebat dacă imaginile video publicate de RISE Moldova nu constituie temei pentru sesizare, Lebedinschi a menţionat că CEC-ul se bazează pe probe, nu pe declarații.

„Comisia Electorală Centrală nu se bazează pe declaraţii publice. Noi reieşim din probe. Nu vorbesc din numele meu sau al Comisiei. Atunci când pe masa Comisiei va fi o contestaţie, Comisia se va expune prin hotărâre sau scrisoare referitor la o situaţie concretă”, a mai spus secretarul CEC.

***

Amintim că o investigaţie jurnalistică publicată de RISE Moldova arată că Igor Dodon, candidat independent la prezidenţiale, ar beneficia de serviciile a cel puţin opt consultanţi politici din Federaţia Rusă. Aceştia au fost surprinşi în anturajul staff-ului său, dar şi al deputaţilor PSRM.

Potrivit legii, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”. Cu toate acestea, rapoartele financiare prezentate de staff-ul lui Igor Dodon la CEC, în cadrul primului tur de scrutin, nu conțin cheltuieli pentru servicii prestate de consultanți străini. Mai mult, ei neagă categoric orice interacțiune cu aceștia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: