rtr.md

România: partidele din coaliția de guvernare au decis data alegerilor prezidențiale

Partidele din coaliția de guvernare din România – Partidul Social Democrat (PSD), Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi minorităţi – au decis data alegerilor prezidențiale. Potrivit Digi24, turul întâi va fi organizat pe 4 mai. Totodată, potrivit coaliției, Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidenţiale. 

Formațiunile politice au convenit ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să aibă loc pe 4 mai, iar turul al doilea – pe 18 mai.

„Decizia ţine cont de nevoia ca turul I al alegerilor să aibă loc în acelaşi timp cu alegerile parţiale din anumite judeţe (alegeri pentru primari în 13 comune, pentru Primăria Buşteni, Primăria Zalău şi Consiliul Judeţean Bihor) şi cu necesitatea ca datele alegerilor să nu se suprapună cu sărbătorile de Paşte şi Florii”, au anunțat reprezentanții PNL.

Săptămâna viitoare, Guvernul va adopta Ordonanţa de Urgenţă şi Hotărârea de Guvern urmare a deciziilor coaliţiei.

La fel, a adăugat PNL, „coaliţia a reconfirmat că domnul Crin Antonescu rămâne candidatul acesteia pentru alegerile prezidenţiale”.

***

În decembrie 2024, PSD, PNL, UDMR şi minorităţi au încheiat un acord politic care prevede printre altele formarea unei coaliții, dar și că la alegerile prezidenţiale din 2025 candidatul unic al coaliţiei este Crin Antonescu.

Totuși, în ianuarie 2025, Crin Antonescu a numit acordul „suspendat”, la fel fiind și „calitatea” lui de candidat. El și-a motivat declarațiile prin faptul că „a fost lăsat singur”. „Eu nu dau înapoi”, a adăugat el, menționând că a stabilit cu liderii coaliției „ca alegerile să aibă loc cât mai repede”. „Eu aştept din partea lor să se comporte responsabil şi să anunţe de îndată data alegerilor prezidenţiale, să se hotărască în cât timp doresc care este candidatul lor la prezidențiale. Ştiu de unde să mă ia şi atunci o să le dau și eu un răspuns”, a comunicat el. Detalii AICI.

***

Amintim, pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României a anulat alegerile pentru funcția de președinte. Curtea a dispus reluarea întregului proces electoral. Anularea alegerilor a avut loc, a menționat presa din România, pe fondul desecretizării informațiilor de la serviciile secrete, care au indicat ingerința Rusiei în scrutin. Decizia Curții, care a fost definitivă și nu putea fi atacată, a venit în contextul în care, în diaspora, începuse deja votul pentru turul II al alegerilor. Bătălia se dădea între Călin Georgescu și Elena Lasconi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь/ NewsMaker.md

Ministerul Justiției, precizări după eliberarea lui Platon: „Nu minimalizează șansele de extrădare”

Ministerul Justiției susține că eliberarea pe cauțiune a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, reținut anterior în Regatul Unit, „nu minimalizează” șansele de extrădare în Republica Moldova. Potrivit instituției, aceasta este o măsură preventivă care nu influențează procedura de extrădare.

Ministerul Justiției a menționat că cererea de extrădare pe numele lui V. Platon, în adresa autorităților britanice, a fost transmisă de Ministerul Justiției la 14 mai 2025. Cererea vizează trei cauze penale care actualmente sunt pe rolul instanțelor de judecată. O cerere de extrădare a aceleiași persoane a fost transmisă și din partea Procuraturii Generale. În baza acesteia, la 13 martie 2025, V. Platon a fost reținut de autoritățile britanice.

Cele două cereri de extrădare au fost conexate și vor fi examinate într-o singură procedură. Astfel, instanțele britanice urmează să pronunțe o decizie privind extrădarea în perioada 24–28 noiembrie 2025.

Amintim că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie pe data de 14 martie. Procuratura Generală anunța la acea vreme că autoritățile de la Chișinău colaborează cu cele britanice pentru a organiza procedurile necesare în vederea extrădării lui Platon în Republica Moldova.

Pe 23 iulie, un tribunal din Londra a fost de acord cu eliberarea lui sub cauțiune, pentru 330 de mii de lire – echivalentul a circa 7,4 milioane de lei. Procurorii britanici au comunicat că intenționează, însă, să conteste această decizie, iar în consecință Platon va rămâne în arest până la examinarea apelului într-o instanță superioară. Pe 24 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a declarat că este vorba doar despre o „schimbare a măsurii preventive”, iar decizia privind extrădarea urmează a fi luată de autoritățile britanice la sfârșitul lunii noiembrie, conform calendarului stabilit anterior.

Totuși, pe 25 iulie, Veaceslav Platon a publicat mai multe mesaje pe rețelele de socializare, inclusiv o fotografie făcută pe o stradă din Londra, însoțită de comentariul: „Destul de ciufulit, dar nu învins”. Jurnalista Natalia Morari, cu care Platon are un copil, a confirmat pe canalul său de Telegram că mesajul în care Platon anunță că este „din nou” alături de urmăritorii săi a fost scris de omul de afaceri, sugerând astfel că acesta a fost eliberat din arest.

Ulterior, Procuratura Generală a confirmat eliberarea din arest, pe cauțiune, a lui Veaceslav Platon. Potrivit PG, decizia a fost luată după ce acesta a îndeplinit condițiile stabilite de instanță.

***

Platon este cercetat în dosarul penal denumit generic „Laundromat”. Acesta este acuzat de organizarea și conducerea unei organizații criminale și de organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii.

La fel, Platon este acuzat de organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale, precum și de organizarea fabricării, deținerii și folosirii unor documente oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane. O altă acuzație pe care procurorii i-o aduc controversatului om de afaceri și politician este organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Omul de afaceri pledează nevinovat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: