România pregătește un nou ajutor pentru Chișinău. Aurescu: R. Moldova este „cel mai vulnerabil” vecin al Ucrainei
Full Article 2 minutes read

România pregătește un nou ajutor pentru Chișinău. Aurescu: R. Moldova este „cel mai vulnerabil” vecin al Ucrainei

Republica Moldova este „cel mai vulnerabil” vecin al Ucrainei, primind cel mai mare număr de refugiaţi pe cap de locuitor, a declarat, marţi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea Conferinţei internaţionale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată la Berlin. Oficialul român a anunțat pregătirea, de către guvernul român, a unui ajutor financiar suplimentar de 10 milioane de euro pentru Chișinău.

„Războiul din Ucraina, pornit în mod ilegal de Rusia, a creat multe probleme în vecinătate, legate nu doar de provocările de securitate din regiune, pentru securitatea europeană şi euroatlantică, ci şi pentru ţările vecine Ucrainei, iar Republica Moldova a trebuit să facă faţă unui număr mare de refugiaţi”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul român de externe a deschis la 5 aprilie, la Berlin, alături de Annalena Baerbock, ministrul de externe al Germaniei – țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de externe al Franței – stat care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova, informează MAE.

Potrivit lui Aurescu, platforma are ca scop „furnizarea şi stimularea de ajutor, asistenţă foarte robuste, coordonate pentru Republica Moldova” şi anume asistenţă financiară, preluarea de refugiaţi şi căutarea de soluţii la vulnerabilităţile precum securitatea energetică.

Bogdan Aurescu a anunțat faptul că Guvernul României pregătește un pachet suplimentar de asistență financiară nerambursabilă în beneficiul Republicii Moldova, în valoare de 10 milioane de euro.

Totodată, șeful diplomației române a punctat asistența nerambursabilă în valoare de 100 de milioane euro care urmează să fie implementată prin proiecte de dezvoltare, în baza Acordului semnat de către prim-miniștrii Nicolae Ciucă și Natalia Gavrilița în cadrul ședinței comune a guvernelor României și Republicii Moldova, din februarie 2022.

De menționat că în total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 93.957 cetățeni străini, dintre care 46.989 sunt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul moldo-ucrainean).

la fel, în perioada 24 februarie – 5 aprilie, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 6.095 cereri de azil.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: