Tribuna

Rozalina Albu părăsește Președinția în favoarea funcției de director al FISC-ului

Cabinetul de miniștri a aprobat numirea Rozalinei Albu în funcția de director al Serviciului Fiscal de Stat (FISC), după ce acum câteva zile, Serghei Pușcuța a demisionat din această funcție. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 3 noiembrie. Anterior, Rozalina Albu a deținut funcția de secretar general adjunct al Președinției. 

Premierul Natalia Gavrilița a menționat că sunt multe de schimbat în domeniul politicilor fiscale, dar mai ales în domeniul administrării fiscale.

„Majoritatea membrilor Guvernului o cunosc pe dna Albu, profesionalismul și integritatea ei”, a menționat premierul și a adăugat: „Trebuie să ne asigurăm că Serviciul Fiscal pune accent pe conformarea voluntară, dar, în același timp, exercită puterea statului în mod înțelept, care ajută la dezvoltarea și crearea locurilor de muncă pentru oameni”.

***

Rozalina Albu este expertă în administrare, buget și consultanță financiară cu o experiență de peste 15 ani în sectorul public și privat. În 2019, a fost șefă de cabinet la Ministerul Finanțelor, iar în perioada 2008–2012 a condus Secția elaborarea bugetului și prognoze multianuale.

Timp de 7 ani, a lucrat pe poziții manageriale în Microsoft Irlanda și Ericsson Moldova.

Are studii de masterat în comerț internațional și integrare europeană la Universitatea Antwerpen (Belgia) și studii universitare de licență în economie și finanțe. Vorbește fluent rusa, engleza și franceza.

Anterior, aceasta a deținut funcția de secretar general adjunct al Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Ea a fost propusă și la funcția de ministru al Finanțelor în cabinetul Gavrilița, în luna februarie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Igor Dodon

Dodon, Vlah și Tarlev, din nou în Rusia: s-au întâlnit cu un vicepremier rus. Liderul PSRM vrea reluarea livrărilor de gaze

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat pe 10 iulie că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

Am discutat în mod principial despre posibilitatea reluării livrărilor directe de gaze naturale către Republica Moldova după schimbarea puterii ca urmare a viitoarelor alegeri parlamentare. Am subliniat că restabilirea livrărilor directe și pe termen lung de gaze rusești către Moldova va permite reducerea de câteva ori a tarifelor pentru consumatorii moldoveni. Această decizie, în condițiile unei voințe politice și a unei abordări raționale din partea viitoarei conduceri a țării, este pe deplin realizabilă și absolut necesară pentru milioane de cetățeni de-ai noștri”, a menționat Dodon pe rețelele de socializare.

Potrivit socialistului, atât el, cât și Novac și-au confirmat disponibilitatea de a relua dialogul energetic dintre Republica Moldova și Federația Rusă, după formarea unui nou guvern la Chișinău.

Reluarea livrărilor directe de gaze rusești reprezintă cheia reducerii tarifelor, stabilizării economiei și asigurării securității energetice a Republicii Moldova”, a spus el.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: