„Ar fi o măsură foarte costisitoare”. Ministrul Buzu, despre cererea Partidului „ȘOR” de a achita integral facturile cetățenilor 
Full Article 4 minutes read

„Ar fi o măsură foarte costisitoare”. Ministrul Buzu, despre cererea Partidului „ȘOR” de a achita integral facturile cetățenilor 

Alexei Buzu, ministru al Muncii și Protecției Sociale, a vorbit despre solicitarea „Mișcării pentru Popor” din care face parte și Partidul „ȘOR” ca statul să achite integral facturile cetățenilor. Oficialul a spus că Republica Moldova, la moment, are un mecanism prin care sunt identificate familiile cu venituri reduse. „Noi nu putem să oferim compensații pentru toți cetățenii Republicii Moldova”, a menționat Buzu. Potrivit acestuia, ar fi o măsură foarte costisitoare de a oferi tuturor cetățenilor compensații la facturi. 

Oficialul a fost întrebat, într-un interviu pentru Vocea Basarabiei, dacă solicitarea „Mișcării pentru popor” ca statul să achite cetățenilor integral facturile este în baza normei legale sau nu.

„Noi avem la moment un mecanism prin care încercăm să identificăm familiile cu venituri reduse și să le oferim aceste compensații pentru ca prețul agentului termic, fie că el este gaz sau electricitate, să fie mai mic. La momentul actual în sistemul de „Ajutor la contor” avem aproximativ 800 de mii de gospodării, la 80 la sută din ele li s-a atribuit gradul de vulnerabilitate foarte înaltă, asta înseamnă că guvernul achită aproximativ jumătate din factura pe care o au pentru primii 180 de metri cubi în cazul consumului de gaz”, a spus ministrul.

„Noi nu putem să oferim compensații pentru toți cetățenii Republicii Moldova, pentru că, în primul rând, nu ar fi o măsură judicioasă, ar fi o măsură foarte costisitoare, iar noi la guvern trebuie să ne preocupăm și de alte probleme, cum ar fi cele din sănătate, din educație, ordine internă și în cazul dat trebuie să avem un program țintit”, a adăugat Buzu.

„Deci, pentru cei cu venituri mai reduse trebuie să compensăm mai mult, pentru cei cu venituri mai mari trebuie să compensăm mai puțin sau chiar deloc. Aceasta este menirea sistemului pe care îl administrăm acum”, a menționat el.

Întrebat dacă cunoaște vreo țară care ar insista ca guvernul să plătească integral facturile cetățenilor pentru sezonul rece, Buzu a spus: „Eu nu cunosc asemenea țări, sunt experiențe în anumite țări, când statul își asumă să compenseze, spre exemplu, benzina, motorina, alt tip de agenți și experiența acestor țări nu este una fericită și nu trebuie să fie adusă în Republica Moldova, pentru că de cele mai multe ori aceste țări sunt producătoare sau exportatoare de surse de energie, fie că vorbim de gaz, fie că vorbim de petrol”.

Buzu a fost solicitat să comunice „un răspuns în ceea ce privește doleanțele oamenilor care, așa cum spun ei, nu mai pot face față facturilor mari de întreținere”.

„Noi înțelegem preocuparea cetățenilor legată de facturi, înțelegem că este o perioadă extrem de dificilă, în special pentru familiile cu venituri reduse, în cadrul guvernului am venit cu un set de măsuri de susținere atât pe partea de protecție socială, creșteri salariale în sectorul public, ca să atenuăm această criză cât mai mult posibil, dar răspunsul nostru este legat de acest sistem de compensații „Ajutor la contor”, prin care cele mai vulnerabile gospodării, gospodăriile cu venituri reduse primesc compensații într-un mod țintit, iar noi nu credem că puținele resurse pe care le avem în bugetul public trebuie să fie utilizate pentru gospodării care nu au nevoie de aceasta”, a precizat el.

***

Amintim că pe 19 februarie, „Mișcarea pentru Popor” a organizat un protest în centrul capitalei. Manifestanții au cerut autorităților să achite integral facturilor cetățenilor.

În același context, amintim că pe 16 februarie, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber i-a adus premierului Dorin Recean la tribuna Parlamentului un teanc de facturi, solicitându-i acestuia să le achite. Recean i-a spus deputatei că „jumătate din facturile acestea Guvernul deja le achită”. „Dacă dumneavoastră cu patronul dumneavoastră nu furați 20 de miliarde de lei din această economie nu era nevoie să faceți acest teatru aici. (…) Aduceți miliardul înapoi și Guvernul va avea în continuare grijă de cetățenii pe care dumneavoastră i-ați furat”, a menționat Recean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: