Avocatul Poporului se arată îngrijorat de suspendarea a șase posturi TV și blocarea a 31 de website-uri, 21 dintre care ar fi controlate de Moscova. Ceslav Panico a reiterat pe 31 octombrie importanța informării publicului cu privire la necesitatea și proporționalitatea restricțiilor impuse de Comisia Situații Excepționale (CSE). La fel, el a solicitat CSE, Consiliului Audiovizualului (CA) și Serviciului de Informații și Securitate (SIS) să ofere informații „suplimentare și complexe” privind circumstanțele ce ar justifica măsurile impuse.
Avocatul Poporului, Ceslav Panico, susține că implementarea mecanismelor de contracarare a amenințărilor la securitatea spațiului informațional național poate avea loc doar în condițiile respectării standardelor internaționale fără a prejudicia libertatea presei sau cu intruziuni minime.
„În esență, autoritățile trebuie să demonstreze că suspendarea licenței de emisie pentru serviciile media audiovizuale respectă condiția ingerinței minime și că asigură un echilibru just între principiile concurente privind respectarea dreptului la libertatea exprimării și respectarea securității informaționale. În acest sens, Ombudsmanul solicită Comisiei Situații Excepționale, Consiliului Audiovizualului și Serviciului de Informații și Securitate oferirea informațiilor suplimentare și complexe privind circumstanțele ce ar justifica măsurile intruzive impuse” – se arată în textul unei declarații făcute public pe 31 octombrie de Oficiul Avocatului Poporului.
Mai mult, Avocatul Poporului le recomandă autorităților să identifice „măsuri alternative mai puțin intruzive”, care au o „legătură rațională cu scopul legitim urmărit”, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate, iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil și „în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică”.
***
La 30 octombrie 2023, CSE a dispus suspendarea licențelor de emisie a altor șase posturi de televiziune (Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3) pentru că „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”, potrivit șefului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața. Directorul SIS a declarat că cele șase posturi TV își realizează activitatea cu „multiple încălcări ale legislației”, constatate de către Consiliul Audiovizualului (CA), dar și de SIS, iar prim-ministrul Dorin Recean a anunțat despre existența unor „dovezi că aceste posturi urmăresc un interes din afara Republicii Moldova, în scop destabilizator”. În aceeași zi, SIS a anunțat că a blocat 31 de site-uri, dintre care 21 ar fi controlate de Moscova. Deciziile autorităților au stârnit îngrijorări în rândul mai multor ONG-uri de media și reacții dure din partea conducerii posturilor TV rămase fără licență.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!