Rusia comentează interzicerea fructelor și legumelor din Moldova: Nu există niciun context politic
Full Article 3 minutes read

Rusia comentează interzicerea fructelor și legumelor din Moldova: Nu există niciun context politic

Rosselhoznadzor a spus că decizia de a interzice importul de legume și fructe din mai multe regiuni ale Moldovei în Rusia a fost luată din motive întemeiate. Nu există niciun context politic în interdicție, relatează TASS cu referire la Rosselhoznadzor. 

„Decizia Rosselhoznadzor de a limita posibilitatea exportului de produse în Rusia din anumite regiuni ale Moldovei este susținută din motive întemeiate. Nu există niciun context politic în interdicție”, a comunicat Rosselhoznadzor.

Potrivit sursei, în 2021 au fost găsite 10 obiecte de carantină în 80 de loturi de produse moldovenești.

Rosselhoznadzor a declarat că a sesizat în mod repetat partea moldovenească cu privire la încălcări și a cerut să se ia de urgență măsuri, dar furnizarea de produse nesigure a continuat.

„În iulie 2022, în 13 loturi de cireșe, vișine, mere și piersici au fost depistate trei tipuri de insecte dăunătoare (putregaiul brun, monilioza) și o buruiană”, comunică agenția rusească.

Reprezentanții Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse au mai menționat că aplică „măsuri echivalente tuturor țărilor care nu sunt pregătite să respecte cerințele fitosanitare ale Rusiei atunci când furnizează produse.

Amintim că Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Astfel, Rusia a inclus în „lista neagră” următoarele regiuni din Moldova: Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni. Interdicția se aplică și unității teritoriale autonome Găgăuzia și municipiilor Chișinău și Bălți.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova a anunțat că a recepționat notificarea expediată de Federația Rusă, care anunță că, începând cu data de 15 august, va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

Ministerul au spus că interzicerea importului ar putea avea un impact major asupra agricultorilor și au promis că vor veni cu soluții.

De menționat că pe 10 august curent, premierul Natalia Gavrilița a vorbit la ședința Guvernului despre decizia Rosselhoznadzor. Oficialul i-a cerut directorului ANSA să explice „cum e posibil ca fructele și legumele din raionul Criuleni să aibă aceste insecte, iar cele din raionul Dubăsari să fie fără probleme”. Reprezentantul Agenției a spus că urmează a fi efectuată o analiză pe caz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: