Șeful SIS învață UE cum să se protejeze de războiul hibrid purtat de Rusia: „Sunt două aspecte foarte importante”
Full Article 3 minutes read

Șeful SIS învață UE cum să se protejeze de războiul hibrid purtat de Rusia: „Sunt două aspecte foarte importante”

Războiul hibrid a început în Republica Moldova acum mai bine de 30 de ani, odată cu independența, însă s-a amplificat odată cu obținerea statutului de țară candidat la aderarea la UE și începerea războiului din Ucraina, susține șeful Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteață. Oficialul declară că scopul Federației Ruse constă, în principal, în destabilizarea situației în Moldova și compromiterea parcursului pro-european al țării noastre – provocări care, pentru a fi contracarate, necesită o consolidare a tuturor forțelor și instituțiilor.  

„Dezinformarea, propaganda a fost o linie roșie care a mers constant și foarte puțin anterior s-a făcut pentru a combate acest flagel, dar toate lucrurile se fac într-un singur scop strategic și anume de a ancora Moldova în spațiul de influență a Federația Rusă. Pentru asta sunt aplicate o serie de tactici: compromiterea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, blocarea cooperării cu UE și NATO, consolidarea controlului asupra zonelor sale de influență, în speță Transnistria, Găgăuzia, șantajul energetic, fragmentarea socială pe criterii etnice, lingvistice sau dezinformarea. (…) Odată cu mărirea pasului spre integrarea Republicii Moldova în UE, influențele Rusiei au devenit mai accentuate de câteva ori. O singură instituție nu poate lupta cu ele. După cum vedem, e un spectru foarte larg de domenii – economic, social, securitate clasică, criminalitate organizată, dezinformare – avem un șir de instrumente care trebuie să acționeze împreună, coordonat”, a declarat Alexandru Musteață.

Întrebat cu ce sfaturi ar veni, în acest context, pentru autoritățile din Republica Moldova, dar și țările Uniunii Europene, Musteață a punctat două cele mai importante, potrivit lui: identificarea precoce a agenților care acționează în favoarea Rusiei pentru destabilizarea Moldovei și protejarea spațiului informațional.

„Subiectul este complicat. Prima chestie, cea mai importantă și dificilă este identificarea actorilor care acționează în interesul Federației Ruse în scopul promovării unor candidați, politicieni ascunși, camuflați sub chestii europene, mai puțin europene, dar care nu duc direct la centrul de control. Vorbim de identificarea timpurie și inițierea unor proceduri penale pentru a investiga, identifica și demonstra afilierea unor actori politici, partide în scopuri mai puțin prietenoase în raport cu țările din UE. Al doilea aspect important este dezinformarea, spațiul informațional. Deși UE are mai multă experiență, reziliență față de războiul informațional, este totuși o chestie foarte creativă, care ușor se modelează, or cei care fac dezinformare știu să-și ajusteze mesajul astfel încât să aibă impact. De exemplu, spun despre unele scumpiri în lanț sau că UE înseamnă sărăcie. Aici avem și noi lacune”, a mai precizat șeful SIS.

Menționăm că  peste 50 de reprezentanți ai instituțiilor cu competențe în protejarea valorilor democratice, specialiști în securitate din Republica Moldova, România și alte țări UE, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, ai societății civile și mass-media s-au întrunit astăzi la Chișinău pentru a analiza mediul de securitate din regiune și Europa, prin prisma manifestărilor războiului hibrid dus de Federația Rusă împotriva țărilor europene.

Prima ediție a Forumului de Securitate a avut loc pe 15 decembrie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: