Un ministru japonez pleacă în concediu de paternitate
Full Article 2 minutes read

Un ministru japonez pleacă în concediu de paternitate

Ministrul japonez al Mediului, Shinjiro Koizumi, fiul fostului premier Junichiro Koizumi, își va suspenda temporar activitatea, pentru a se dedica îngrijirii copilului său. Oficialul își propune, astfel, să încurajeze bărbații să beneficieze de concediu de paternitate și să schimbe concepția societății față de concediile de îngrijire a copiilor, scrie RBC și Reuters, astăzi, 15 decembrie. 

Shinjiro Koizumi și soția sa, jurnalista Christel Takigawa, așteaptă apariția primului lor copil, care ar trebui să vină pe lume în următoarele săptămâni. Oficialul a anunțat că în următoarele 3 luni va solicita două săptămâni de concediu pentru îngrijirea bebelușului.

De asemenea, acesta își propune să lucreze la distanță, să comunice cu colegii săi prin intermediul internetului, pentru a nu provoca daune activității sale de la Ministerul Mediului. Programul său de muncă va fi, totuși, mai scurt decât în mod obișnuit. El susține că vrea să ofere un exemplu pentru alți bărbați.

„Datele statistice arată că 80% dintre bărbații angajați susțin că ar vrea să beneficieze de concediu de îngrijire a copilului, însă doar 6% dintre ei fac uz de acest drept”, a menționat Koizumi.

Menționăm că în Moldova, de la intrarea în vigoare, în 2016, a regulamentului cu privire la acordarea bărbaților a concediului pentru îngrijirea copilului și a indemnizației de parternitate, au beneficiat de acest drept peste 6 mii de tați.

Amintim că, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) dreptul la indemnizaţie paternală se acordă tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ, care are domiciliul sau reşedinţa în Republica Moldova.

Indemnizația paternală constituie 100% din venitul lunar asigurat în cadrul locului principal de muncă în ultimele 3 luni premergătoare lunii naşterii copilului.

Menționăm că, din 1 iulie 2019, CNAS a majorat termenul în care tatăl poate solicita indemnizația pentru îngrijirea copilului. În prezent, aceștia pot depune cererea timp de 12 luni de la nașterea copilului și nu în primele 56 de zile, cum era anterior.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: