„Sabotează parcursul european”. Siegfried Mureșan comentează decizia Rusiei de a reduce livrările de gaz către Moldova
Full Article 2 minutes read

„Sabotează parcursul european”. Siegfried Mureșan comentează decizia Rusiei de a reduce livrările de gaz către Moldova

Decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz către Moldova confirmă că Federația Rusă folosește toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a sabota parcursul european al Republicii Moldova. De această părere este eurodeputatul Siegfried Muresan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

În context, oficialul a spus că Republica Moldova trebuie să primească tot sprijinul UE în calitate de țară candidată la Uniunea Europeană și viitor membru al UE.

„Acest lucru a fost reiterat vineri și de comisarul european pentru bugete, Johannes Hahn, în timpul vizitei la Chișinău. În acest sens, așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de a crește sprijinul pentru Republica Moldova în contextul crizei energetice generate de Gazprom și Federația Rusă”, a menționat Muresan.

Amintim că de la 1 octombrie, Gazprom a limitat livrarea gazelor către Republica Moldova cu 30 %, invocând refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gaz rusesc la GIS Sohranovka. Chiar dacă s-au achitat integral obligațiile financiare, Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 milioane m3 pe zi, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Prețul estimat de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 1028 USD pentru o mie de m3, cu peste 40 % mai puțin decât în septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: