„Sabotează parcursul european”. Siegfried Mureșan comentează decizia Rusiei de a reduce livrările de gaz către Moldova
Full Article 2 minutes read

„Sabotează parcursul european”. Siegfried Mureșan comentează decizia Rusiei de a reduce livrările de gaz către Moldova

Decizia Gazprom de a reduce livrările de gaz către Moldova confirmă că Federația Rusă folosește toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a sabota parcursul european al Republicii Moldova. De această părere este eurodeputatul Siegfried Muresan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

În context, oficialul a spus că Republica Moldova trebuie să primească tot sprijinul UE în calitate de țară candidată la Uniunea Europeană și viitor membru al UE.

„Acest lucru a fost reiterat vineri și de comisarul european pentru bugete, Johannes Hahn, în timpul vizitei la Chișinău. În acest sens, așteptăm din partea Comisiei Europene noi propuneri de a crește sprijinul pentru Republica Moldova în contextul crizei energetice generate de Gazprom și Federația Rusă”, a menționat Muresan.

Amintim că de la 1 octombrie, Gazprom a limitat livrarea gazelor către Republica Moldova cu 30 %, invocând refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gaz rusesc la GIS Sohranovka. Chiar dacă s-au achitat integral obligațiile financiare, Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 milioane m3 pe zi, au fost confirmate 5.7 milioane m3 pe zi, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Prețul estimat de achiziție a gazului pentru luna octombrie este de 1028 USD pentru o mie de m3, cu peste 40 % mai puțin decât în septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: