Fabrica de înghețată Sandra Ice Cream lansează campania „Sandra Susține Eroii Moldovei”, care are drept scop să sprijine talentele ţării noastre, iar azi suntem mândri să-l prezentăm pe Denis Vieru.
Sportivul din Republica Moldova, Denis Vieru, este cel mai bun judocan la nivel mondial la categoria de greutate până la 66 kg. Denis a obținut aur la Campionatul European de Judo de la Montpellier, bronz la Grand Slam-ul de la Paris, argint la turneul Masters și alte medalii de bronz la Grand Slam-urile de la Baku și Tokyo. De asemenea, a primit recent Premiul Fair Play.
Denis Vieru a dedicat peste 20 de ani din viața sa pentru a deveni eroul multora dintre noi. Povestea sa este o mărturie a puterii muncii, a perseverenței și a angajamentului față de visele sale.
„Fiecare victorie mă apropie de visul meu. Familia, antrenorii, prietenii, partenerii – toți joacă un rol în succesul meu. Pentru ei, pentru Moldova, vreau să fiu cel mai bun. Participarea la Jocurile de la Paris este mai mult decât lupta pentru medalie; este despre a fi eroul propriei mele dedicații. Sper să dedic acel moment tuturor celor care m-au susținut, pentru Moldova, pentru viitor.” spune Vieru.
Sandra Ice Cream îl susține pe Denis Vieru în pregătirea sa pentru a reprezenta Moldova pe scena mondială la Jocurile de la Paris, 2024.
Acest parteneriat susține spiritul campaniei, evidențiind devotamentul, puterea și capacitatea moldovenilor de a fi eroii propriei vieți și ai comunității din care fac parte.
Fondată în 1998, Sandriliona (Sandra Ice Cream) a crescut de la un brand local la un nume recunoscut internațional, cunoscut pentru produsele sale de înaltă calitate. Sandra Ice Cream este primul exportator moldovean de produse lactate în UE, cu multiple certificări ISO, precum și certificări HALAL și Kosher.
Împreună, se pot susține visele și inspira generațiile viitoare.
Urmăriți-ne pe rețelele de socializare pentru mai multe actualizări.
Ucraina a lansat un atac masiv asupra regiunii ruse Lipețk în noaptea de 3 iulie, a anunțat guvernatorul Igor Artamonov. Ținta principală ar fi fost uzina „Energia” – cel mai mare producător din Rusia de baterii pentru drone, rachete, aviație și flota navală, scrie The Moscow Times cu referire la Astra și Supernova +.
În imaginile surprinse de martorii oculari, analizate de Astra, se poate vedea că una dintre drone s-a prăbușit lângă fabrică, iar pe teritoriul acesteia a izbucnit un incendiu. Canalul ucrainean de monitorizare Supernova+ susține că, în urma loviturii, a fost afectată secția a patra a uzinei. Anterior, fabrica fusese deja atacată – în noaptea de 23 mai, când un atelier a luat foc, iar nouă angajați au fost răniți.
Tot în timpul atacului din noaptea trecută, fragmente ale unei drone au căzut peste o locuință privată din Lipețk. „O femeie născută în 1954, care locuia în acea casă, a murit. Alte două persoane au fost rănite”, a transmis Artamonov. Conform Supernova+, ținta atacului ar fi fost aerodromul militar „Lipețk-2”.
De asemenea, o dronă a lovit o secțiune aflată în construcție a unui bloc de locuințe din Eleț. Nu s-au înregistrat victime, însă suflul exploziei a avariat geamurile în partea deja locuită a clădirii. „Locatarii au fost evacuați. La fața locului intervin toate serviciile de urgență”, a mai precizat guvernatorul.
Potrivit raportului Ministerului rus al Apărării, în cursul nopții, sistemele de apărare aeriană au doborât 69 de drone ucrainene de tip aerian. Dintre acestea, 27 au fost interceptate deasupra regiunii Belgorod, 22 – deasupra regiunii Voronej, 10 – în Lipețk, 8 – în Kursk și 2 – în Crimeea ocupată. În timpul raidului cu drone, „pentru siguranța zborurilor”, au fost instituite temporar restricții pentru decolările și aterizările de pe aeroporturile din Saratov și Tambov. Ulterior, aceste restricții au fost anulate.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Compania Lenovo a organizat la Chișinău a doua conferință Lenovo Day 25. NM, în parteneriat cu Lenovo, relatează cum a decurs unul dintre principalele evenimente de profil din Moldova.
Pe 25 iunie, la centrul Digital Park din Chișinău, s-a desfășurat cea de-a doua conferință anuală de amploare Lenovo Day 25. Evenimentul, la care au fost prezentate cele mai recente dezvoltări ale gigantului IT mondial Lenovo, a adunat zeci de parteneri, clienți, retaileri și distribuitori Lenovo.
Conform tradiției, la Lenovo Day pentru oaspeți a fost organizată o zonă demonstrativă cu principalele noutăți ale companiei: laptopuri, tablete și consola de jocuri Legion Go.
Printre upgrade-urile interesante ale gamei Lenovo se numără: ThinkPad cu carcasă ultra-rezistentă din carbon, laptopuri de gaming Lenovo Legion echipate cu ecran OLED și laptopurile flagship Lenovo Yoga. Apropo, pentru gameri s-a organizat un concurs: se putea juca jocul pe calculator Formula 1, în urma căruia trei lideri au primit premii de la Lenovo.
La conferință au vorbit în fața oaspeților mai mulți speakeri. Tema principală a Lenovo Day 25 a fost Inteligența Artificială.
Directorul de vânzări Lenovo în țările Europei de Est și Asiei Centrale, Evgheny Trotsenko, a menționat că Lenovo are cel mai mare portofoliu din industrie de dispozitive cu suport pentru inteligență artificială (IA), optimizate pentru IA și gata pentru a lucra cu IA. Compania investește anual 2,3 miliarde de dolari în inovații. „Anul trecut îl putem numi oficial anul IA”, a spus Trotsenko.
El a remarcat că există trei tipuri de inovații pe care le creează Lenovo: tehnologii inventate de Lenovo (prima hartă cu caractere chinezești), tehnologii care au creat sau definit o categorie nouă (precum Yoga și balamaua de 360 de grade, ecran pliabil etc.). A treia categorie, potrivit lui Trotsenko — sunt tehnologiile care ocupă o poziție de lider în industria IT (cum ar fi răcirea cu apă, supercomputerele etc.).
Prezentarea managerului de vânzări pentru dispozitive de consum Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, David Zirakashvili, a fost dedicată noului portofoliu de produse bazate pe inteligență artificială pentru utilizatorii casnici.
El a evidențiat seriile de laptopuri Yoga și IdeaPad, care au devenit deja sinonime cu calitatea înaltă și inovația. Gama lor include diferite configurații de laptopuri cu IA pe procesoare Qualcomm, AMD și Intel. În acest an, Lenovo va încânta Moldova cu disponibilitatea noilor Yoga Slim 9 — primul laptop din lume cu cameră sub ecran, precum și seria limitată Aura Edition, dezvoltată în parteneriat cu Intel. Pentru gameri a fost pregătit un adevărat cadou — laptopurile Lenovo Legion cu răcire lichidă avansată și ecran OLED, precum și consola de jocuri Legion Go.
De asemenea, Zirakashvili a vorbit despre noua soluție software Lenovo AI Now — un asistent virtual care învață din comportamentul utilizatorului și funcționează chiar și fără internet.
Managerul de vânzări pentru dispozitive comerciale Lenovo în Moldova, Georgia și Armenia, Victor Tabarian, la rândul său, a vorbit despre noutățile pentru segmentul de business ThinkPad și ThinkBook, în care flagship-ul a devenit ThinkBook Plus Gen 6 cu un ecran glisant unic — suprafața acestuia poate fi mărită aproape de 1,5 ori cu un simplu gest al mâinii în fața camerei.
Laptopurile Lenovo reprezintă o combinație de fiabilitate dovedită în timp, performanță ridicată, securitate complexă și confort pentru afaceri, ceea ce le face unele dintre cele mai bune laptopuri pentru utilizare corporativă. Dispozitivele trec prin peste 200 de teste de calitate conform a 12 metode și 26 de proceduri, inclusiv teste după standardul militar MIL-STD-810G/H. Aceste teste simulează condiții extreme — lovituri la cădere, vibrații, expunere la praf, umiditate, temperaturi extreme și diferențe de presiune. Datorită acestora, laptopurile suportă condiții dure de exploatare.
În sprijinul cuvintelor vorbitorului, la Lenovo Day laboratorul Mendelevium a efectuat un test de impact al laptopului Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Spectacolul impresionant a demonstrat fiabilitatea legendarului laptop și capacitatea acestuia de a funcționa în condiții extreme. ThinkPad a arătat rezistență la temperaturi înalte și scăzute, umiditate crescută și alte influențe externe, confirmându-și reputația de dispozitiv calitativ și performant.
Compania dezvoltă în regiune platforma Lenovo 360, care unește partenerii și ajută la creșterea vânzărilor și a profiturilor datorită programelor motivaționale exclusive și instruirilor. Despre avantajele acesteia le-a vorbit oaspeților managerul pentru lucrul cu distribuitorii din regiunea EECA Mihail Vorobiev.
Printre altele, participanților li s-au prezentat soluții pentru infrastructura IT scalabilă, care ajută afacerile să se adapteze la creștere și cerințele de securitate, precum și să faciliteze implementarea inteligenței artificiale în diverse domenii. O prezentare separată despre acest lucru a fost susținută de specialistul tehnic Lenovo în Europa de Est și Asia Centrală Grigory Pryalukhin. El a spus că firma ține cont de tendințele actuale ale pieței, cerințele de securitate, scalabilitate și eficiență, oferind soluții care se adaptează ușor la creșterea afacerii și la volumul de date în creștere.
În plus, Lenovo dezvoltă activ un ecosistem de soluții AI gata pentru diverse domenii, create împreună cu parteneri și furnizori verificați. Acest lucru simplifică considerabil implementarea inteligenței artificiale pentru clienții companiei și asigură suport tehnic de calitate în toate etapele acestui proces complex.
La final, în cadrul conferinței a fost organizată o tombolă, în care s-a oferit tableta flagship Idea Tab Pro unuia dintre oaspeții evenimentului, iar evenimentul a continuat seara în format de networking.
Lenovo — lider global IT cu o cifră de afaceri de 57 miliarde de dolari și cel mai mare producător de PC-uri din lume. Compania activează pe 180 de piețe, inclusiv în Moldova, unde Lenovo este prezentă din 2014.
Fostul ministru de Externe, Nicu Popescu, va candida pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile parlamentare din septembrie. Popescu afirmă, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, că această decizie reprezintă „un pas firesc spre consolidarea parcursului european al Republicii Moldova”.
Potrivit acestuia, scrutinul din toamnă este unul „fără exagerare, cel mai important din istoria recentă a țării”, iar rezultatul va influența direcția în care va merge Moldova – fie spre integrarea europeană, fie spre „izolare, corupție și instabilitate”.
Nicu Popescu susține că, alături de președinta Maia Sandu și echipa PAS, a contribuit la obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, la lansarea reformelor și la încheierea unor acorduri importante, precum liberalizarea roamingului și recunoașterea permiselor de conducere moldovenești în UE.
„Am muncit zi de zi pentru ca Moldova să fie pașnică, respectată, sigură și prezentă la masa deciziilor europene. Nu am stat pe margine – am fost acolo unde s-au luat deciziile, am negociat sprijin, am construit alianțe și am transformat aspirațiile noastre europene în pași concreți. (…) Dar ceea ce contează acum nu este doar ce am reușit până acum, dar ceea ce urmează să facem. Nici eu, nici majoritatea covârșitoare a cetățenilor acestei țări nu vrem să pierdem ceea ce am câștigat prin muncă, prin reforme și prin sacrificii. Vrem să protejăm fiecare pas făcut și să accelerăm drumul nostru spre Europa. Drumul e deschis. Europa ne așteaptă. Totul depinde de noi”, a scris fostul ministru de Externe pe rețele.
Nicu Popescu a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în trei Guverne. Pentru prima dată a ocupat această funcție în Guvernul Sandu, în perioada 8 iunie – 14 noiembrie 2019. A fost ministru de Externe și în Guvernul Gavrilița, care a activat din 6 august 2021 până pe 16 februarie 2023. Și-a continuat activitatea în calitate de șef al diplomației moldovenești și în Executivul condus de Dorin Recean, care a fost învestit pe 16 februarie 2023.
În ianuarie 2024, Popescu a demisionat din funcțiile guvernamentale, invocând motive personale și dorința de a se dedica cercetării și educației. NM a prezintat principalele realizări ale lui Popescu în calitate de șef al diplomației moldovenești – AICI.
***
Amintim că alegerile parlamentare vor avea loc în această toamnă, pe 28 septembrie. Partidul de guvernământ, Acțiune și Solidaritate (PAS), a început deja să-și prezinte primii candidați pentru funcția de deputat. Printre aceștia se numără maestrul Nicolae Botgros, fostul ministru al Muncii Marcel Spătari, jurnalistul Constantin Cheianu, activista Ludmila Adamciuc și rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan.
Președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a anunțat deja că va deschide lista electorală a formațiunii pentru scrutinul din toamnă. Pe listă se va regăsi și actualul prim-ministru, Dorin Recean.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Tensiuni în sala de judecată la procesul în care sunt vizate bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și fosta secretară a Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Între avocat și judecătoare a avut loc un schimb de replici, după ce magistrata i-a cerut să treacă la partea relevantă a cauzei.
Avocatul Sergiu Moraru a insistat însă să citească integral declarațiile unor martori și i-a reproșat judecătoarei că, pe parcursul întregului proces, nu i-ar fi permis să pună toate întrebările pe care le considera necesare.
„Pe tot procesul acesta nu mi-ați dat voie unde să pun întrebări, unde să examinez documentele. Pentru ce faceți asta? Cât o să dureze asta – o jumătate de oră?”, a spus avocatul în fața instanței.
În replică, judecătoarea i-a explicat: „Nu se pune în discuție cât asta o să dureze. Noi nu ne uităm la oră când dvs. vorbiți. Să fie o pledoarie corectă. Despre asta acum se discută și se face obiecția.”
Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.
Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.
La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.
Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.
Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.
După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.
***
Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.
Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.
Liderul socialiștilor Igor Dodon sare în apărarea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul – acuzată că a acceptat finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional. Dodon condamnă și acuză guvernarea, „în calitate de al cincilea președinte al Republicii Moldova”, de „represiune politică” împotriva guvernatoarei de la Comrat.
„Într-o societate democratică nu poate exista loc pentru decizii judiciare motivate exclusiv de considerente politice”, a scris liderul PSRM pe rețele.
Igor Dodon – vizat și el într-un dosar penal – acuză direct guvernarea și pe șefa statului, Maia Sandu, că ar urmări „eliminarea oponenților politici incomozi”.
„Indignarea este cu atât mai mare cu cât guvernarea, în frunte cu Maia Sandu, au recurs la o umilire deschisă a unei mame cu doi copii mici. Reprimarea politică reprezintă încă un pas înapoi pentru țara noastră. Indiferent de convingerile politice, suntem obligați să apărăm drepturile și libertățile fiecărui cetățean”, a mai scris Dodon.
Contactat pentru o reacție, consilierul prezidențial, Igor Zaharov, nu a comentat, deocamdată, acuzațiile fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon. Am solicitat o reacție și din partea partidului de guvernare, însă până la moment nu am primit un răspuns.
Reamintim că Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze astăzi, 3 iulie, dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, susținută activ de fugarul condamnat pentru fraudă bancară Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest. Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.
Pe 1 iulie, procurorii au cerut 9 ani de închisoare pentru Guțul în penitenciar de tip semi-deschis.
***
Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022.
De asemenea, Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.
Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.