Sandu, Dodon sau Ceban? Politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere
Full Article 3 minutes read

Sandu, Dodon sau Ceban? Politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu este politicianul în care locuitorii țării au cea mai mare încredere. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat și desfășurat de CBS Research, IDIS Viitorul, în colaborare cu ISPRI „Ion Brătianu” și Fundația pentru Libertate Friedrich Naumann for Freedom, prezentat pe 13 octombrie. În topul încrederii moldovenilor mai sunt Igor Dodon, Ion Ceban, Natalia Gavrilița și Ilan Șor. De remarcat că peste 40% dintre moldoveni nu au încredere în niciun politician din Republica Moldova. 

Potrivit studiului, atunci când au fost rugați să numească politicienii din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere, 26% au nominalizat-o pe președinta țării, Maia Sandu. S-au gândit la Igor Dodon 11,1% dintre respondenți. Topul încrederii este completat de politicianul fugar Ilan Șor, menționat de 3,4% dintre participanții la sondaj.

Sandu, Dodon sau Ceban? Politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere

viitorul.org

Datele arată diferit atunci când respondenților li s-au dat variante de răspuns. Astfel, 42,8% dintre respondenți au menționat că au încredere totală sau „oarecare încredere” în șefa statului, Maia Sandu, iar 55,1% au indicat că nu au încredere în aceasta.

Ex-președintele Igor Dodon se bucură de încrederea a 40% dintre participanții la sondaj și de neîncrederea a 47,5% dintre ei.

Încredere totală sau parțială în primarul mun. Chișinău Ion Ceban au 37% dintre moldoveni, iar în premierul Natalia Gavrilița – aproape 30% dintre moldoveni..În liderul Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin au încredere 27,3% dintre respondenți.

În deputatul Ilan Șor, cercetat penal în dosarul fraudei bancare, au încredere aproape 28% dintre participanții la cercetare. Peste 22% au încredere în fostul primar al țării Ion Chicu. Andrei Năstase se bucură de încrederea a puțin peste 18% dintre moldoveni, Renato Usatîi – de 15%, iar Igor Munteanu – de 13%.

 

Sandu, Dodon sau Ceban? Politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere

viitorul.org

Datele cercetării mai arată că, dacă duminica viitoare ar fi chemați să își aleagă președintele, 41,6% dintre moldovenii deciși pentru cine să voteze ar susține-o pe Maia Sandu, iar 23,3% – pe Igor Dodon.

Sandu, Dodon sau Ceban? Politicienii în care moldovenii au cea mai mare încredere

IDIS Viitorul

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1066 persoane cu vârstele de la 18 ani şi mai mult, din 13 regiuni geografice. Acesta are o eroare maximală de +-2.8%. Interviurile au fost realizate față în față în perioada 29 septembrie – 11 octombrie 2022 – în română și rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: