Cine este politicianul care se bucură de cea mai multă încredere în Moldova? Sondaj IRI
Full Article 2 minutes read

Cine este politicianul care se bucură de cea mai multă încredere în Moldova? Sondaj IRI

Președinta țării Maia Sandu este politicianul în care moldovenii au cea mai mare încredere. Ea este urmată de către fostul șef de stat Igor Dodon. Cel puțin asta arată datele sondajului prezentat pe 9 decembrie de Institutul Republican Internațional (IRI).

Potrivit cercetării, în Sandu au încredere 26% dintre respondenți, iar în Dodon – 19%. Pe locul trei în topul încrederii s-a situat Ilan Șor (13%), urmat de către primarul capitalei Ion Ceban (9%). În președintele Partidului Comuniștilor Vladimir Voronin au încredere 6% dintre participanții la sondaj, la fel ca și în speakerul parlamentului Igor Grosu. Ratingul celorlalți politicieni nu depășește 5%.

Cine este politicianul care se bucură de cea mai multă încredere în Moldova? Sondaj IRI

Îndemnați să dea o calificare politicienilor dintr-o listă propusă, 78% dintre participanții la sondaj originari din municipiul Chișinău l-au apreciat pozitiv pe Ion Ceban – edilul obținând cel mai înalt rezultat. Au o opinie bună despre președintele Maia Sandu 52% dintre respondenți, în Igor Grosu – 37%, în ministrul Sănătății Ala Nemerenco – 34%, iar în prim-ministrul Natalia Gavrilița – 33%.

Cine este politicianul care se bucură de cea mai multă încredere în Moldova? Sondaj IRI

La polul opus sunt Dodon și Șor (64%), urmați de către Marină Tauber (63%) și Gavrilița (61%).

La nivel de țară, Ion Ceban este apreciat favorabil de către 61% dintre respondenți. El este urmat de Dodon – 45% și Sandu – 42%.

Sondajul a fost realizat de Institutul Republican Internațional în perioada 1-15 octombrie 2022 pe un eșantion de 1 233 de respondenți. Marja de eroare constituie  +/- 2,8%.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: