Maia Sandu, Igor Dodon, Ilan Șor sau Vladimir Voronin. În care politicieni au încredere moldovenii
Full Article 2 minutes read

Maia Sandu, Igor Dodon, Ilan Șor sau Vladimir Voronin. În care politicieni au încredere moldovenii

Politicianul din Republica Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere este Maia Sandu. Aceasta reiese din datele sondajului, realizat de compania sociologică CBS-AXA. Președinta este urmată de Igor Dodon, Ilan Șor și Vladimir Voronin. 

Respondenții sondajului au numit personalitatea politică/politicianul din Republica Moldova în care au cea mai mare încredere. „Este vorba despre încrederea măsurată printr-o întrebare deschisă. Se adresează întrebarea și nu se dau opțiuni de răspuns”, a explicat sociologul Vasile Cantarji, în cadrul unor declarații de presă.

Au spus că au încredere în Maia Sandu 21,8%, în Igor Dodon – 8,8%, în Ilan Șor – 5,2%, în Vladimir Voronin – 2,6%, în Renato Usatîi – 2,1%, în Ion Ceban – 2,1%, în Ion Chicu – 1,8%, în Vlad Batrîncea – 0,4%, Marina Tauber – 0,2% și Vasile Costiuc – 0,2%

Unii, 2,9% din respondenți au ales opțiunea „altcineva”. Alții, 38,4% au spus că nu au încredere în nimeni și nu au știut sau nu au avut un răspuns – 13,5%.

Maia Sandu, Igor Dodon, Ilan Șor sau Vladimir Voronin. În care politicieni au încredere moldovenii

„Aceeași întrebare, dar măsurată prin altă metodă – întrebare închisă, când este numită persoana și respondentul trebuie să aprecieze pe o scală de la am-nu am deloc încredere până la am foarte multă încredere”, a comunicat ulterior sociologul cu privire la următoarea întrebare adresată cetățenilor.

Astfel, după ponderea aprecierilor pozitive, pe primul loc se află Maia Sandu – cu 39,7%. Șefa statului este urmată de Igor Dodon – cu 33,9%, Vladimir Voronin – cu 27,8%, Ilan Șor – 27,1 și Ion Ceban – 27%.

 

Maia Sandu, Igor Dodon, Ilan Șor sau Vladimir Voronin. În care politicieni au încredere moldovenii

De menționat că studiul a fost prezentat de Institutul pentru Politici și Reforme Europene și a fost realizat în perioada 13-28 iunie 2023 de către compania sociologică CBS-AXA. Volumul eșantionului constituie 1 120 persoane cu vârstă de 18 ani și mai mult. Tipul sondajului: față în față. Potrivit reprezentanților studiului, eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximă de ±3%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: