Colaj NM

Scrisoarea Mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kirill: „Rusia ne tratează ca un popor periferic”

Mitropolia Moldovei este împinsă la periferia societății moldovenești, din cauza asocierii sale cu Biserica Ortodoxă Rusă (BOR). Iar tot „ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”. Declarațiile se conțin într-o scrisoare, care datează din 5 septembrie, adresată de Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir Patriarhului Kirill al Moscovei și Întregii Rusii. Fotografii cu scrisoarea au fost publicate pe 20 octombrie de ex-vicepreședintele Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD) Vlad Cubreacov. Autenticitatea scrisorii a fost confirmată pentru NM de către putătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș, care a declarat că clerul moldovean nu a primit încă un răspuns de la Moscova. 

Mitropolitul Vladimir i-a scris Patriarhului Kirill despre „circumstanțele tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești”. Acesta a menționat că, de fapt, Mitropolia Moldovei este împinsă la periferie, din cauza legături sale cu Patriarhia Moscovei.

Acest fenomen este urmarea directă a asocierii noastre ca structură bisericească cu promovarea intereselor proruse în Republica Moldova, determinată de apartenența la Patriarhia Moscovei, care la rândul său este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina. Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării, în virtutea respingerii ferme de către concetățenii noștri a amestecului agresiv al Rusiei în afacerile statului vecin și prieten Ucraina, dar și în propriile noastre afaceri”, a scris Mitropolitul Vladimir.

Mai mult, acesta atrage atenția asupra lipsei încrederii oamenilor în biserică, care, în opinia sa, este direct legată de afilierea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Moscovei și de retorica acesteia față de Ucraina și Moldova.

„Promisiuni” de a compensa facturile la gaz

Mitropolitul Vladimir a mai scris că Patriarhia Moscovei ignoră solicitările clerului moldovenesc de a primi compensații pentru facturile la gaz în sezonul rece, care au crescut, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, potrivit mitropolitului, există probleme mai importante – faptul că Patriarhia Moscovei decide probleme care privesc Mitropolia Moldovei fără participarea ei. Drept exemplu, acesta a menționat numirea de episcopi în regiunea transnistreană fără aprobarea Mitropoliei Moldovei.

„Sabotaj anti-național”

De asemenea, Mitropolitul Moldovei i-a scris Patriarhului Kirill că autoritățile țării sprijină tot mai mult Mitropolia Basarabiei.

Acest semnal transmis de autorități este probabil cel mai clar și creează impresia că Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă”, se arată în scrisoare.

Totodată, a spus Mitropolitul, din ce în ce mai des în regiunea transnistreană, președinții consiliilor sătești, veteranii și participanții la conflictul de pe Nistru cer să nu fie amintit numele Patriarhului Kirill în timpul slujbei, „întrucât acesta continuă să-i binecuvânteze pe soldații ruși în lupta lor împotriva fraților de aceeași credință din Ucraina”. Mitropolitul Vladimir a menționat, de asemenea, vizita unei delegații de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova la 31 august 2023, la invitația Mitropoliei Basarabiei, fără acordul Mitropoliei Moldovei.

Ceea ce părea imposibil ieri, astăzi s-a înfăptuit, iar Biserica Ortodoxă din Moldova nu are absolut nicio cale de a opri aceste procese. În această situație orice pași ai noștri în sensul unei intervenții ar fi practic considerați drept sabotaj antinațional, pentru care poporul ne va izola și în cele din urmă, ne va uita. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-o situație de faliment instituțional”, a scris fața bisericească.

„Lumea rusă” – străină Republicii Moldova

Mai mult, Mitropolitul a menționat că, într-un timp relativ scurt, Republica Moldova se va reuni cu România – această decizie fiind dictată de „marile puteri”. În acest context, el a declarat, de asemenea, că tot ceea ce „Biserica Ortodoxă din Moldova susține va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”. Mitropolia Moldovei, a spus el, nu se va putea opune, deoarece „nimeni nu poate nega factorii istorici”. În același timp, clericul a acuzat Patriarhia Moscovei că încearcă să absoarbă Moldova în „lumea rusă”, care este străină țării noastre.

Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia. (…) În Rusia, atât autoritățile laice cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa”, a menționat el.

Pe final, Mitropolitul Vladimir îl întreabă pe patriarhul Kirill cum să fie „evitată căderea” în prăpastia care s-a deschis, din cauza invaziei rusești în Ucraina. Acesta i-a spus patriarhului că așteaptă răspunsul său prompt.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș a declarat că clerul moldovenesc nu a primit încă un răspuns de la Moscova.

Vlad Cubreacov
Vlad Cubreacov
Vlad Cubreacov
Vlad Cubreacov
Vlad Cubreacov

Menționăm că, în ciuda declarațiilor din scrisoare, mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir a efectuat pe 8 octombrie o nouă deplasare în Federația Rusă – țară care continuă să ducă un război neprovocat și injust în Ucraina. Într-un comunicat publicat de Mitropolia Moldovei, se menționează că Vladimir a oficiat o liturghie la bisercica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Moscova. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Instagram

Zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Drepturile pasagerilor avia

Centrul European al Consumatorului din Republica Moldova susține că numărul moldovenilor care călătoresc cu avionul crește de la an la an, iar odată cu el – și numărul situațiilor neplăcute în aeroporturi. În astfel de cazuri, Centrul subliniază că pasagerii au drepturi clare și pot solicita compensații între 250 și 600 de euro, cazare, mese sau rambursarea integrală a biletului.

Potrivit Centrului, în Republica Moldova, drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul sunt reflectate într-un regulament aprobat de Guvern și în Legea privind protecția consumatorilor. Regulamentul se aplică zborurilor care pleacă de pe teritoriul Republicii Moldova, indiferent de compania aeriană, precum și celor care sosesc din afara țării și sunt efectuate de operatori aerieni din R. Moldova. Pasagerii pot invoca aceste drepturi doar dacă au o rezervare confirmată pentru zborul respectiv și se prezintă la înregistrare la ora indicată în prealabil de compania aeriană sau, dacă ora nu este menționată, cu cel puțin 45 de minute înainte de plecarea zborului.

În ce condiții și la ce putem pretinde în cazul întârzierilor de zbor?

Centrul European al Consumatorului din R. Moldova susține că pasagerii au dreptul la compensații, informare despre drepturile lor, asistență și deservire atunci când zborul are o întârziere față de ora programată, după cum urmează:

  • două ore pentru zboruri de peste 1 500 de kilometri sau mai puțin;
  • trei ore sau mai mult pentru zboruri cuprinse între 1 500 și 3 500 de kilometri;
  • patru ore sau mai mult pentru zboruri mai lungi de 3 500 de kilometri.

Mărimea distanțelor de la Aeroportul Chișinău spre diferite destinații pot fi găsite aiciaici și aici

În condițiile date, pasagerilor trebuie să li se ofere asistență sub formă de mese și băuturi răcoritoare, direct proporționale cu timpul de așteptare. În cazul în care noua oră de plecare este programată să fie cu cel puțin o zi mai târziu față de ora de plecare anunțată inițial, pasagerii au dreptul la cazare hotelieră (când este necesară o ședere de una sau mai multe nopți sau o ședere suplimentară fată de cea prevăzută de pasager), dar și la asigurarea transportului dintre aeroport și locul cazării. În cazul în care întârzierea este de cel puțin cinci ore, pasagerilor trebuie să li se ofere posibilitatea de rambursare, în termen de șapte zile, a întregului cost al biletului, la prețul de achiziție.

Potrivit Centrului, valoarea compensațiilor ce poate fi solicitată de la compania avia care deservește zborul poate varia de la 250 la 600 euro, iar valoarea dată poate fi redusă la jumătate în condițiile în care pasagerului i se propune o cursă alternativă în condițiile specificate în tabel:

Compensațiile se solicită de la compania care deservește zborul și se plătește în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar sau, cu acordul scris al pasagerului, în bonuri de călătorie și/sau alte servicii.

Ce drepturi avem și ce putem face în cazul anulării zborului?

Centrul European al Consumatorului din R. Moldova susține că în cazul anulării unui zbor, pasagerilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a alege între:

  • rambursarea, în termen de șapte zile, a întregului cost al biletului, la prețul de achiziție;
  • redirecționarea, în condiții de transport comparabile, spre destinația finală, cât mai repede posibil;
  • redirecționarea, în condiții de transport comparabile, spre destinația finală, la o dată ulterioară, la alegerea pasagerului, sub rezerva existenței unor locuri disponibile.

La anularea zborului pasagerii trebuie sa beneficieze de asistență și deservire, inclusiv în eventualitatea unei redirecționări. De asemenea, pasagerii au dreptul să primească o compensație, cu următoarele excepții:

  • dacă au fost informați despre anulare cu cel puțin 2 săptămâni înainte de ora de plecare prevăzută;
  • dacă sunt informați despre anulare într-un interval cuprins între 14 și 7 zile înainte de ora de plecare prevăzută, și li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cu cel mult 2 ore înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinația finală cu mai puțin de 4 ore după ora de sosire prevăzută;
  • dacă sunt informați despre anulare cu mai puțin de 7 zile înainte de ora de plecare prevăzută și li se oferă o redirecționare care să le permită să plece cel târziu cu o oră înainte de ora de plecare prevăzută și să ajungă la destinația finală în mai puțin de 2 ore după ora de sosire prevăzută.

Valoarea compensațiilor la care pot pretinde pasagerii care au parte de zboruri anulate este reflectată în tabelul de mai jos:

Compensațiile se solicită de la compania care deservește zborul și se plătește în numerar, prin transfer bancar electronic, ordin de plată bancar sau cec bancar sau, cu acordul scris al pasagerului, în bonuri de călătorie și/sau alte servicii.

Potrivit Centrului, în momentul în care pasagerii sunt informați despre anulare, acestora trebuie să li se ofere explicații privind posibilitățile de transport alternative. Operatorul de transport aerian nu este obligat să plătească compensații dacă poate face dovada că anularea este cauzată de circumstanțe extraordinare, care nu au putut fi evitate în pofida adoptării tuturor măsurilor posibile. Sarcina dovedirii faptului că pasagerul a fost într-adevăr informat despre anularea zborului, cu indicarea momentului precis, revine operatorului de transport aerian.

Centrul a mai precizat că, în cazul anulării zborului, pasagerilor trebuie să li se ofere asistență sub formă de mese și băuturi răcoritoare, proporțională cu timpul de așteptare. În cazul unei redirecționări în care noua oră de plecare este programată la cel puțin o zi după ora de plecare inițială pentru zborul anulat, pasagerii au dreptul la cazare hotelieră (când este necesară o ședere de una sau mai multe nopți sau o ședere suplimentară față de cea prevăzută de pasager), precum și la asigurarea transportului dintre aeroport și locul cazării.

Cum procedăm când ne pomenim cu bagaje pierdute sau deteriorate

Centrul European al Consumatorului din R. Moldova a menționat că, în caz de pierdere sau deteriorare a bagajelor, pasagerul trebuie să se adreseze companiei aeriene cu care a călătorit, precum și reprezentanților biroului ”Lost and Found”, înainte de a părăsi zona de sosire. Personalul acestui serviciu îl va informa pe pasager cu privire la ordinea acțiunilor și procedurilor ulterioare. Totodată, în conformitate cu politica companiei aeriene, pasagerul are dreptul de a primi o despăgubire, urmare a depunerii unei reclamații la compania aeriană.

Potrivit Centrului, chiar dacă companiile aeriene sunt răspunzătoare pentru daunele aduse bagajelor pasagerilor (pierderi, deteriorări sau întârzieri), valoarea maximă a despăgubirii este limitată la 1 000 DST (Drepturi Speciale de Tragere), ceea ce reprezintă echivalentul a aproximativ 1 240 Euro.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: