Colaj NM

Scrisoarea Mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kirill: „Rusia ne tratează ca un popor periferic”

Mitropolia Moldovei este împinsă la periferia societății moldovenești, din cauza asocierii sale cu Biserica Ortodoxă Rusă (BOR). Iar tot „ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”. Declarațiile se conțin într-o scrisoare, care datează din 5 septembrie, adresată de Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir Patriarhului Kirill al Moscovei și Întregii Rusii. Fotografii cu scrisoarea au fost publicate pe 20 octombrie de ex-vicepreședintele Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD) Vlad Cubreacov. Autenticitatea scrisorii a fost confirmată pentru NM de către putătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș, care a declarat că clerul moldovean nu a primit încă un răspuns de la Moscova. 

Mitropolitul Vladimir i-a scris Patriarhului Kirill despre „circumstanțele tot mai presante care împing Biserica Ortodoxă din Moldova, cu viteză accelerată, la periferia societății moldovenești”. Acesta a menționat că, de fapt, Mitropolia Moldovei este împinsă la periferie, din cauza legături sale cu Patriarhia Moscovei.

Acest fenomen este urmarea directă a asocierii noastre ca structură bisericească cu promovarea intereselor proruse în Republica Moldova, determinată de apartenența la Patriarhia Moscovei, care la rândul său este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina. Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării, în virtutea respingerii ferme de către concetățenii noștri a amestecului agresiv al Rusiei în afacerile statului vecin și prieten Ucraina, dar și în propriile noastre afaceri”, a scris Mitropolitul Vladimir.

Mai mult, acesta atrage atenția asupra lipsei încrederii oamenilor în biserică, care, în opinia sa, este direct legată de afilierea Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Moscovei și de retorica acesteia față de Ucraina și Moldova.

„Promisiuni” de a compensa facturile la gaz

Mitropolitul Vladimir a mai scris că Patriarhia Moscovei ignoră solicitările clerului moldovenesc de a primi compensații pentru facturile la gaz în sezonul rece, care au crescut, din cauza războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Cu toate acestea, potrivit mitropolitului, există probleme mai importante – faptul că Patriarhia Moscovei decide probleme care privesc Mitropolia Moldovei fără participarea ei. Drept exemplu, acesta a menționat numirea de episcopi în regiunea transnistreană fără aprobarea Mitropoliei Moldovei.

„Sabotaj anti-național”

De asemenea, Mitropolitul Moldovei i-a scris Patriarhului Kirill că autoritățile țării sprijină tot mai mult Mitropolia Basarabiei.

Acest semnal transmis de autorități este probabil cel mai clar și creează impresia că Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă”, se arată în scrisoare.

Totodată, a spus Mitropolitul, din ce în ce mai des în regiunea transnistreană, președinții consiliilor sătești, veteranii și participanții la conflictul de pe Nistru cer să nu fie amintit numele Patriarhului Kirill în timpul slujbei, „întrucât acesta continuă să-i binecuvânteze pe soldații ruși în lupta lor împotriva fraților de aceeași credință din Ucraina”. Mitropolitul Vladimir a menționat, de asemenea, vizita unei delegații de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova la 31 august 2023, la invitația Mitropoliei Basarabiei, fără acordul Mitropoliei Moldovei.

Ceea ce părea imposibil ieri, astăzi s-a înfăptuit, iar Biserica Ortodoxă din Moldova nu are absolut nicio cale de a opri aceste procese. În această situație orice pași ai noștri în sensul unei intervenții ar fi practic considerați drept sabotaj antinațional, pentru care poporul ne va izola și în cele din urmă, ne va uita. Cu alte cuvinte, ne aflăm într-o situație de faliment instituțional”, a scris fața bisericească.

„Lumea rusă” – străină Republicii Moldova

Mai mult, Mitropolitul a menționat că, într-un timp relativ scurt, Republica Moldova se va reuni cu România – această decizie fiind dictată de „marile puteri”. În acest context, el a declarat, de asemenea, că tot ceea ce „Biserica Ortodoxă din Moldova susține va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”. Mitropolia Moldovei, a spus el, nu se va putea opune, deoarece „nimeni nu poate nega factorii istorici”. În același timp, clericul a acuzat Patriarhia Moscovei că încearcă să absoarbă Moldova în „lumea rusă”, care este străină țării noastre.

Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia. (…) În Rusia, atât autoritățile laice cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa”, a menționat el.

Pe final, Mitropolitul Vladimir îl întreabă pe patriarhul Kirill cum să fie „evitată căderea” în prăpastia care s-a deschis, din cauza invaziei rusești în Ucraina. Acesta i-a spus patriarhului că așteaptă răspunsul său prompt.

Contactat de NM, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei Vadim Cheibaș a declarat că clerul moldovenesc nu a primit încă un răspuns de la Moscova.

Vlad Cubreacov
Vlad Cubreacov
Vlad Cubreacov
Vlad Cubreacov
Vlad Cubreacov

Menționăm că, în ciuda declarațiilor din scrisoare, mitropolitul Chișinăului și Întregii Moldove Vladimir a efectuat pe 8 octombrie o nouă deplasare în Federația Rusă – țară care continuă să ducă un război neprovocat și injust în Ucraina. Într-un comunicat publicat de Mitropolia Moldovei, se menționează că Vladimir a oficiat o liturghie la bisercica „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Moscova. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: