Republica Moldova va depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Declarația aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută, pe 2 martie, în cadrul unei conferințe comune cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, și cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi. Despre când și cum vom face acest lucru o va informăm neapărat, a spus Maia Sandu.
„Noi întotdeauna am vorbit foarte clar de aspirațiile noastre europene, despre intenția noastră de a ajunge parte a familiei europene și în aceste condiții dramatice, aceste aspirații ale noastre sunt și mai justificate, pentru că UE înseamnă siguranță, securitate pentru cetățeni și bineînțeles că noi o să mergem mai departe pe această cale și o să facem tot ce depinde de noi, de autoritățile RM ca să avansăm pe calea integrării europene”, a declarat președinte.
La rândul său, Olivér Várhelyi a declarat că UE va examina cererea în momentul în care aceasta va fi depusă.
„UE este o organizație deschisă pentru orice țăa europeană care dorește să adere. Evident există niște reguli și niște condiții foarte clare care spun cum anume o țară poate deveni membra. Primul pas este depunerea cererii. Evident este o decizie suverană a fiecărui stat. Condițiile se regăsesc în tratatele noastre, în legile noastre. În momentul în care această cerere va fi depusă. UE va începe să o analizeze”, a menționat comisarul european pentru vecinătate și extindere.
Amintim că, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut susținerea aderării Ucrainei la UE și a expediat o cerere scrisă în acest sens. Ulterior, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă ca Ucrainei să îi fie acordat statutul de țară-candidat la aderarea în Uniunea Europeană.
Iar doi deputați europeni, originari din România, au cerut UE ca împreună cu Ucraina să accepte și aderarea R. Moldova.