Serebrian crede că Putin va menționa Transnistria, la o zi după rezoluția votată la Tiraspol: „Nu exclud că va scăpa o lacrimă”
Full Article 4 minutes read

Serebrian crede că Putin va menționa Transnistria, la o zi după rezoluția votată la Tiraspol: „Nu exclud că va scăpa o lacrimă”

Chișinăul este de părere că președintele rus Vladimir Putin va menționa, în discursul său anual din 29 februarie, regiunea transnistreană însă nu crede că liderul de la Kremlin va solicita autorităților ruse responsabile anexarea Transnistriei. Precizările au fost făcute de viceprim-ministrul pentru Reintegrare Oleg Serebrian. 

La emisiunea „Vocile care contează” de la Euronews România, Serebrian a fost întrebat care sunt șansele să-l auzim pe Putin, în timpul discursului său anual din fața Adunării Federale, „spunând într-o formă sau alta, adresându-se autorităților din Federația Rusă: vrem să anexăm Transnistria?”.

Nu, nu cred că va spune acest lucru. Nici nu s-a cerut. De altminteri am fost destui de calmi atunci când au apărut aceste speculații, am încercat să calmăm și opinia publică, și presa, presa internațională, și din România inclusiv. Nu am fost întotdeauna auziți. Poate că aceste mesaje alarmiste erau mai interesante”, a comunicat oficialul de la Chișinău.

Serebrian a adăugat că este „foarte posibil ca Vladimir Putin să menționeze printre altele și regiunea transnistreană”.

Nu exclud acest lucru. Foarte posibil ca el, așa cum a făcut-o recent și Lavrov, să menționeze cei 200 de mii de cetățeni ruși din regiunea transnistreană. Vreau să fac aici o paranteză ca să fie foarte clar, 90% din cetățenii regiunii transnistrene sunt cetățeni ai Republicii Moldova, deci asta este un lucru extraordinar, foarte important. Procesul de solicitare a cetățeniei moldovenești s-a accelerat după 24 februarie 2022, este clar de ce. În regiunea transnistreană, ca și în întreg teritoriul Republicii Moldova, este permisă multipla cetățenie. Deci foarte mulți au pașaport ucrainean, cum are și domnul Ignatiev – omologul meu, așa numitul ministru de externe, negociatorul șef din partea Tiraspolului în procesul de negocieri cu Chișinăul. Sunt foarte mulți cetățeni ai Federației Ruse, cetățeni polonezi, cetățeni bulgari mai puțini, cetățeni români. Cetățeni români ar fi până în 10 mii, mai mult decât cetățeni bulgari totuși. (…) Mulți sunt nedumeriți, cum pot fi 200 de mii de cetățeni ruși și trei sute și ceva mii de cetățeni moldoveni când populația regiunii transnistrene nu se ridică acum la 350 mii de locuitori. Deci asta este explicația că mulți poartă în buzunar câte trei pașapoarte. (…) Revenind la discursul care îl va avea mâine președintele rus, nu exclud că se va referi inter alia și la regiunea transnistreană, că va scăpa o lacrimă pentru suferințele pe care „le-ar avea” cetățenii din această regiune”, a precizat Serebrian.

Dar în orice caz nu cred că există șanse să spună că Federația Rusă acceptă regiunea transnistreană sau recunoaște independența regiunii transnistrene, pentru că apropo foarte multă lume nu știa că independența lor proclamată cum s-a spus acum 30 și de ani n-a fost recunoscută de nimeni până la momentul de față”, a conchis viceprim-ministrul pentru Reintegrare.

***

Pe 28 februarie, Tiraspolul a votat o rezoluție prin care i-a cerut inclusiv Federației Ruse „să apere” regiunea transnistreană, în contextul „presiunii tot mai mari din partea Republicii Moldova”. Documentul a fost aprobat de „congresul deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, la solicitarea liderului nerecunoscut al regiunii Vadim Krasnoselski. În reacție, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian a calificat declarațiile Tiraspolului ca fiind „propagandistice”. Iar oficialii ruși au declarat că apelul regiunii transnistrene a fost recepționat și că va fi dezbătut de Duma de Stat a Rusiei.

Menționăm, înainte de „congresul deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a spus că liderul de facto al regiunii a convocat congresul la ordinul Moscovei. Politicianul declara că Tiraspolul va solicita, în cadrul congresului, anexarea regiunii la Federația Rusă. Într-o reacție, Chișinăul a menționat că urmărește „cu atenție” situația din regiunea transnistreană și a adăugat că „nu există temei” care să indice că situația din stânga Nistrului s-ar putea deteriora. Iar Direcția Principală de Informații a Ministerului ucrainean al Apărării a spus că la „congresul deputaților de toate nivelurile din stânga Nistrului”, Tiraspolul nu va cere alipirea regiunii la Federația Rusă. Instituția a precizat că „această informație nu este confirmată”. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: