Activistul Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol din 2022, eliberat. Presa: Krasnoselski a semnat un „decret”
Full Article 3 minutes read

Activistul Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol din 2022, eliberat. Presa: Krasnoselski a semnat un „decret”

Activistul din regiunea transnistreană Victor Pleșcanov a fost eliberat pe 16 mai din închisoarea nr. 3 din Tiraspol. Potrivit Zona de Securitate, liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a semnat un „decret” privind grațierea lui Pleșcanov, deși anterior a refuzat să facă acest lucru.

Pleșcanov a fost încarcerat pe 10 iunie 2022 și urma să fie lipsit de libertate până în aprilie 2025, fiind prima persoană condamnată de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Anunțul despre ieșirea din captivitate a fost comunicat sursei citate chiar de activist, printr-un apel telefonic. Se menționează că Pleșcanov a ținut să transmită mulțumiri tuturor celor care au făcut demersuri ca eliberarea lui să fie posibilă: Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadei Statelor Unite ale Americii, Ambasadei Marii Britanii în Moldova și altor misiuni diplomatice și organizații neguvernamentale.

„În perioada următoare vreau să mă ocup de starea mea de sănătate, să petrec timp cu familia și să decid ce voi face în viitor. Vreau să vă asigur că detenția nu mi-a schimbat valorile, principiile și convingerile”, a declarat Pleșcanov.

Sursa a precizat că pretinsa grațiere a fost oferită fără condiționări, însă nici acum dosarul în care a fost condamnat ilegal nu i-a fost prezentat.

***

Victor Pleșcanov este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană, iar odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022 a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.

Pe 10 iunie 2022, Pleșcanov a fost privat de libertate contravențional pentru 5 zile pentru „huliganism”. Motivul a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, el a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. Pleșcanov a scris pe Facebook „Slava Ucrainei! Moarte RMN („Republica Moldovenească Nistreană”, nota redacției). La 15 iunie, Pleșcanov nu a mai fost eliberat din detenție iar soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – „arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit.

În septembrie 2022, așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”.

În decembrie 2023, Asociația Promo-LEX menționa că activistul Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din regiunea transnistreană, este grav bolnav. Asociația a solicitat eliberarea imediată a bărbatului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: