SIS neagă că ar fi fost implicat în presupuse rețineri sau chestionări efectuate în privinţa deputatului Ștefan Gațcan

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a venit cu o reacție în contextul declaraţiilor apărute în spaţiul public privind implicarea instituției în presupusele rețineri, chestionări sau transportare efectuate în privinţa deputatului Ștefan Gațcan.

„Instituţia neagă categoric şi respinge cu fermitate insinuările şi interpretările privind activitatea sa. Astfel, condamnăm orice încercări de denigrare şi dezaprobăm manifestările de includere a Serviciului în dispute cu substrat politic – stări ce afectează imaginea şi credibilitatea instituţiei”, se anunță în comunicatul SIS.

Totodată, Serviciul de Informaţii şi Securitate a precizat că „monitorizează informația parvenită în legătură cu posibilele tentative de corupere a înalților demnitari de stat și cooperează cu organele de ocrotire a normelor de drept în vederea elucidării veridicității informațiilor prezentate, precum și acordă suport, potrivit competențelor, în vederea aprecierii și calificări juridice a faptelor reclamate”.

Amintim că ieri, 1 iulie, Ștefan Gațcan a renunțat la mandatul de deputat. Un document în acest sens a fost publicat de către deputatul socialist, Corneliu Furculiță, pe pagina sa de Facebook. Pe de altă parte, cei de la Pro Moldova au declarat că Gațcan a fost supus presiunilor. Aceștia au mai anunțat că Gațcan ar fi dispărut de câteva ore și este de negăsit.

Ulterior, mai mulți deputați din partidul Pro Moldova și Partidul ȘOR au venit în fața președinției. Andrian Candu a spus că deține informații precum că  Gațcan ar fi fost adus la președinție. Aceștia au încercat să intre în curtea instituției, însă paza le-a restricționat accesul. Din curtea președinției urmau să iasă câteva mașini ale Serviciului Protecție și Pază de Stat. Candu și Cebotari au insistat să verifice dacă în vehicule s-ar afla Gațcan. Într-un final, polițiștii s-au îmbrâncit cu deputatul Vladimir Cebotari, iar vehiculele au părăsit teritoriul președinției.

Ulterior, pe pagina oficială de Facebook a lui Gațcan, însă nu pe pagina sa personală a fost postat un mesaj video. Acesta, fiind într-o vie, a spus că nu este sechestrat și că este împreună cu familia. Serviciul de presă a președinției a anunțat că Ștefan Gațcan nu s-a aflat ieri, 1 iulie, în clădirea instituției.

Menționăm că în seara zile de 1 iunie, în spațiul public au apărut informații precum că Ștefan Gațcan a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: