#Solidari pentru Moldova: Protejăm medicii

Orange Moldova a donat echipamente de protecţie la 19 instituții medicale din țară.

Cele circa 10 tone de echipamente medicale de protecţie au fost procurate de către departamentul de achiziţii Orange, direct de la producătorii din China.

Echipamentele au fost distribuite către lucrătorii medicali, conform unei liste prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale al RM.

Julien DUCARROZ, CEO Orange Moldova: „Împreună cu echipa, din primele zile ale apariţiei pericolului cauzat de COVID-19, am întreprins măsuri de solidaritate atât cu clienţii noștri, cât şi cu sistemul educaţional şi cel medical. Astăzi anunţăm că implicarea Orange pentru a susţine sistemul medical, în special a lucrătorilor medicali, are ca rezultat distribuirea directă către beneficiari, adică instituţiile medicale, a 15 mii de seturi de echipamente de protecţie pentru medici. În această perioadă viabilitatea şi buna funcţionare a sistemului ocrotirii sănătăţii este una crucială pentru viitor. Orange va continua să urmărească evoluţia situaţiei şi să rămână solidară pe toată durata acestei pandemii”.

În total au fost distribuite 15 mii de seturi de protecţie constituite din mănuși, costume, măști cu protecție sporită, botoși de unică folosință şi 2000 de ecrane de protecție.

20 de smartphone-uri performante şi 20 de bluetooth-uri – gest de solidaritate de la partenerii Orange

OPPO, cel mai important producător şi inovator de dispozitive inteligente din China, care are în portofoliu primul telefon 5G disponibil pe piaţa din Europa, a venit cu o donaţie de 20 de telefoane performante OPPO A9 2020. Aceste smartphone-uri au o diagonală mare pe un ecran cu rezoluţie bună, rulează pe Android 9 şi se bazează pe un acumulator de 4020 de miliamperi care este echipat cu tehnologe de reîncărcare rapidă.

20 de bluetooth-uri au fost oferite de către compania DM-Link, distribuitor al produselor media şi dispozitivelor mobile a celor mai renumite branduri la nivel mondial. Toate acestea au fost donate la 4 instituţii medicale: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Spitalul Clinic Bălți, Institutul de Medicină Urgentă şi Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”.

Conectăm medicii

Orange Moldova a alocat câte 360 de minute, gratuit, pentru circa 3000 de lucrători medicali din toată ţara, care muncesc în circa 200 de instituţii medicale private şi de stat. 130 de instituţii de stat au beneficiat de 1 lună gratuită voce şi Internet.

Echipa Orange mereu a demonstrat angajament la capitolul responsabilitate: faţă de clienți, angajați, parteneri şi societate. Orange Moldova va continua să activeze pentru a asigura conectivitate, buna funcţionare a reţelei, cât şi pentru a răspunde necesităților stringente ale societăţii.

orange.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Captură foto

Susține PAS poziția Anastasiei Nichita în privința moldovenilor anti-UE? Grosu: „Este o opinie”

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat declarațiile Anastasiei Nichita, campioana care a aderat recent la PAS, în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești moldovenilor care au votat împotriva integrării europene. Grosu a menționat că „fiecare are dreptul la opinie”, iar cazul cetățenilor care au pașapoarte românești, dar manifestă comportament „anti-român” este „un subiect de gândit” pentru autoritățile din România.

„Este o opinie. Atunci toți eram în febra evenimentelor. Fiecare are dreptul la opinie”, a declarat Grosu în raport cu postarea Anastasiei Nichita, care a stârnit critici în rândul internauților.

Întrebat de NewsMaker dacă PAS împărtășește această poziție, Igor Grosu a declarat că „nu trebuie să disconsiderăm dreptul cetățenilor de a avea cetățenia altui stat”.

„Probabil trebuie să fim atenți atunci când cetățenii, de exemplu cetățenii R. Moldova, care au cetățenia României, dar se comportă prin tot ce fac ei atât de anti-români și românofobi. Da, acesta e un subiect de gândit pentru autoritățile române, pentru că nu poți să parazitezi pe cetățenia română, să beneficiezi fie de indemnizație pentru copii, fie de posibilitatea să studiezi în universități, în licee, să călătorești în UE, să beneficiezi de dreptul la muncă în țările UE și, în același timp, să fii, prin ce spui, prin ce faci, împotriva statului român. Dar este la latitudinea statului român să analizeze”, a subliniat președintele Parlamentului.

Amintim că multipla campioană europeană și mondială la lupte, Anastasia Nichita a anunțat oficial, pe 7 iulie, că intră în politică pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate. După anunțul făcut, sportiva a devenit ținta unui val de critici pe rețelele sociale.

Internauții au reacționat, în special, la o postare a sportivei în care aceasta a sugerat retragerea pașapoartelor românești celor care au votat împotriva integrării europene, precum și deportarea moldovenilor din diaspora care au exprimat aceeași opțiune. Mesajul, considerat de unii o încălcare a principiilor democratice, a fost apreciat ca fiind inacceptabil pentru un viitor parlamentar.

Reuters

Tiraspolul amenință locuitorii din stânga Nistrului cu închisoarea și acuză Chișinăul că i-ar „recruta”. Biroul de reintegrare: „Manipulare”

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol acuză Chișinăul că „recrutează” locuitori din regiune pentru a „obține informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, oferindu-le, în schimb, cetățenia. Reprezentanții Chișinăului au declarat pentru NewsMaker că structura din regiune care a făcut aceste acuzații „mereu s-a concentrat pe generarea de provocări, inducerea în eroare a opiniei publice și denigrarea imaginii autorităților constituționale”.

„Ministerul Securității” nerecunoscut de la Tiraspol a emis, pe 10 iulie, o „avertizare” în care menționează o „tactică de recrutare” a locuitorilor din regiunea transnistreană de către „serviciile speciale ale Moldovei”. „Începând cu anul 2024 se înregistrează o creștere accelerată a acțiunilor de recrutare desfășurate de angajații SIS al Republicii Moldova față de cetățenii regiunii transnistrene care depun acte pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Scopul — obținerea de informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, a comunicat organul de la Tiraspol responsabil de domeniul securității.

Tiraspolul susține că locuitorii regiunii „sunt determinați, prin șantaj, să colaboreze”, iar „în cazul acceptării, li se promite rezolvarea problemei legată de susținerea examenului privind cunoașterea Constituției Republicii Moldova și a limbii române”. „În cazul refuzului de a colabora”, se mai arată în avertizarea Tiraspolului, li se „comunică despre refuzul acordării cetățeniei”. În continuare, locuitorii din stânga Nistrului au fost avertizați că „trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare”.

Solicitați de NewsMaker pentru un comentariu, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că „activitatea pretinsei structuri din regiune mereu s-a concentrat pe încălcarea constantă a legislației naționale în vigoare și a integrității teritoriale a țării, generarea de provocări și de tactici de manipulare, inducerea în eroare a opiniei publice, denigrarea imaginii autorităților constituționale, fabricări de dosare artificiale și persecutări abuzive ale cetățenilor pentru libera exprimare sau criticile aduse factorilor de propagandă locali”.

„Cenzura informațională locală, autoizolarea regiunii și starea extrem de degradantă a drepturilor omului din raioanele de est ale țării, la fel ca și în alte domenii, este o reflecție directă a activității aceleiași structuri. Reieșind din aceste considerente urmează a fi făcute concluziile de resort”, au declarat reprezentanții Biroului.

***

Potrivit unui raport al Promo-LEX, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe parcursul anului 2024, a fost marcată de practici ilegale, abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate. Conform asociației, dreptul la libertate și siguranță a persoanei a fost grav afectat de rata mare de încarcerare (de 1,67 ori mai mare decât în dreapta Nistrului), de practici arbitrare de privare de libertate, inclusiv prin utilizarea extinsă a „arestului preventiv” și a „arestului administrativ” în scopuri punitive, precum și de supraaglomerarea locurilor de detenție. Asociația mai declara că persoanele aflate în detenție în stânga Nistrului sunt supuse intimidărilor și abuzurilor fizice și nu au acces la niciun mecanism prin care să poată reclama aceste abuzuri.

Андрей Мардарь / NewsMaker

Voronin, după ce Ceban a fost interzis în România: „O măsură nu prea gândită” (VIDEO)

Deputatul comunist Vladimir Voronin consideră că interdicția privind intrarea pe teritoriului României și în întreg spațiul Schengen impusă primarului de Chișinău, Ion Ceban, este „nu prea gândită” și că nu apropie Republica Moldova și UE. El a sugerat că decizia în privința lui Ceban, care este liderul Mișcării Alternative Naționale, va constitui un avantaj în alegerile parlamentare din 28 septembrie. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 10 iulie.

Eu nu cunosc motivele acestei interdicții. Cu ce ocazie ai luat această decizie și ce argumente sunt puse în bază? Dar din alt punct de vedere, eu cred că aceasta este o măsură nu prea gândită din partea structurilor interne. Și aceasta nu prea ne apropie pe noi. (…) Ei trebuie să se gândească cine și ce face. (…) E un lucru foarte serios, nu așa: „Eu vreau, eu nu vreau””, a declarat Vladimir Voronin.

Întrebat dacă Ion Ceban este „periculos” pentru securitatea națională a României, deputatul a spus, ironic: „Da, foarte periculos. Dacă ei se tem de Ion Ceban înseamnă că România se clatină în toate părțile. Asta pentru Ceban este o apreciere și o susținere în viitoarele alegeri”.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Atât Ion Ceban, cât și Blocul Alternativa, din care face parte inclusiv partidul MAN, condus de edilul capitalei, au declarat că în spatele deciziei s-ar afla președinta Maia Sandu și formațiunea de guvernământ PAS. La rândul său, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins învinuirile, declarând că interdicția are legătură cu acțiunile lui Ion Ceban. Oficialul a evidențiat pozițiile pro-ruse pe care le-a avut primarul de-a lungul timpului.

parlament.md

Șor ar putea fi tras la răspundere pentru „trădare de patrie”? Grosu: „Instituțiile își vor face treaba”

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, susține că Ilan Șor, fugarul și liderul Blocului „Victorie”, ar putea fi cercetat penal pentru trădare de patrie, după ce acesta a declarat, în cadrul congresului Blocului desfășurat la Moscova, că „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Grosu a calificat aceste declarații drept „foarte grave”.

Speakerul a fost întrebat de către jurnalista NewsMaker dacă instituțiile de drept vor investiga cazul sau reacția autorităților va rămâne doar la nivel de declarații, după ce reprezentantul Guvernului l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară”.

„Eu nu cred că va rămâne doar la nivel de declarații. Sunt niște declarații foarte grave și instituțiile noastre își vor face treaba așa cum scrie legea, mai ales că avem de-a face cu un condamnat. (…) Acțiunile vor fi conform prevederilor legale care țin de trădare de partie“, a declarat Igor Grosu.

***

Amintim că un congres al Blocului „Victorie”, controlat de oligarhul fugar Ilan Șor, a fost organizat pe 6 iulie, la Moscova. Prezent la reuniune, Șor a declarat că, în opinia sa, „singura salvare” a Republicii Moldova ar fi „uniunea” cu Federația Rusă. Tot atunci, Șor a anunțat că blocul – care nici la un an de la lansare nu a fost înregistrat oficial de autoritățile electorale – va participa la parlamentare. Mai mult, oligarhul fugar a anunțat că prima pe lista „Victoriei” se va regăsi bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul – care riscă 9 ani de închisoare și ar urma să își afle sentința, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului partid „Șor” în care este vizată, pe 5 august.

La evenimentul de la Moscova au participat mai mulți politicieni moldoveni afiliați blocului „Victorie”, inclusiv deputații Marina Tauber, Vasile Bolea și primarii din Orhei și Taraclia, precum și oficiali ruși de rang înalt, printre care Leonid Sluțki și Konstantin Kosacev.

Pe 8 iulie, Partidul Național Moldovenesc a solicitat autorităților să interzică participărea Blocului „Victorie” la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Formațiunea, condusă de Dragoș Galbur, susține că blocul ar reprezenta interesele Federației Ruse și cere investigarea tuturor politicienilor și partidelor care au participat la congresul de la Moscova. A reacționat și Partidul Liberal. Formațiunea politică a condamnat congresul de la Moscova, precum și declarațiile fugarului Ilan Șor, pe care le-a calificat drept o „trădare națională”. PL a cerut PG și SIS, la rândul său, să investigheze declarațiile „anti-statale” făcute de Șor și „să ia măsurile necesare”. 

Într-o reacție publică, pe 9 iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, l-a acuzat pe Șor de „trădare de țară” și a avertizat că toate persoanele care complotează împotriva statului și a poporului Republicii Moldova vor fi trase la răspundere. În ceea ce privește Congresul organizat de oligarhul fugar, Vodă a declarat că face parte dintr-un scenariu bine cunoscut, scris „după manualul propagandei ruse” și pus în scenă cu sprijinul oficialilor Federației Ruse.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a precizat pentru NM pe 9 iulie că, „până la acest moment, în cancelaria PG  nu a fost înregistrată nici o sesizare” care să vizeze congresul organizat de Șor la Moscova sau declarațiile făcute de acesta.

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: