Spînu, despre datoriile de milioane ale Air Moldova față de pasageri: Șor a vrut să ia acei bani
Full Article 3 minutes read

Spînu, despre datoriile de milioane ale Air Moldova față de pasageri: Șor a vrut să ia acei bani

Air Moldova este datoare pasagerilor care și-au procurat bilete cu aproape 175 de milioane de lei. Banii sunt, dă asigurări ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu… însă „sunt blocați pe conturile companiei”. Declarația a fost făcută de Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV. Oficialul îl acuză pe oligarhul fugar Ilan Șor de situația din jurul companiei și dă asigurări că cei peste 28 de mii de pasageri păgubiți vor fi printre primii care își vor putea întoarce banii, atunci când suma va fi deblocată.

„Este adevărat, peste 28 de mii de oameni trebuie să-și primească banii înapoi de la acest personaj (nr. red: Ilan Șor), de la Air Moldova, care a intrat într-un proces de restructurare a datoriilor. Vreau să se cunoască că banii sunt blocați pe conturile acestei companii. Ce am făcut noi, la minister? În primul rând, Autoritatea Aeronautică Civilă a cerut în judecată ca cei care au cumpărat biletele cu cardul bancar automat să-și poată întoarce banii. Încă nu a început procedura rambursării, pentru că nu este decizia judecății. Înțelegem că ar putea să fie cârdășie și aici. Doi, am discutat cu Parlamentul și ați văzut că a fost înregistrat proiectul prin care să ne asigurăm că pasagerii sunt puși ca și prioritate atunci când se va decide întoarcerea datoriilor. Noi considerăm că Șor asta a vrut să facă, în esență. Să ia acei bani prin diferiți alți creditori și să nu mai ajungă resurse pentru persoanele care și-au procurat bilete. Odată aprobată această lege, el nu va mai putea face acest lucru”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu.

Amintim că deputații partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian și Sergiu Lazarencu au prezentat, pe 20 februarie, o inițiativă legislativă care vizează persoanele păgubite de compania Air Moldova. Potrivit parlamentarilor, peste 28 000 de moldoveni nu și-au primit înapoi banii pentru biletele cumpărate, fiind vorba despre circa 75 mii de bilete, în valoare de 9 milioane de euro (echivalentul a circa 175 de milioane de lei). Inițiativa presupune modificări la Legea insolvabilității.

„Pasagerii care au cumpărat bilete vor fi printre primii cărora li se vor întoarce banii. Până acum această categorie se clasa pe rangul 7, după prioritate”, a comunicat atunci PAS.

***

Potrivit mold-street, compania aeriană Air Moldova a intrat oficial în procedură accelerată de restructurare, metodă pentru a scăpa de pretențiile imediate ale creditorilor. La această etapă, datoriile Air Moldova depășesc 2 miliarde lei. Ultima dată, compania a anunțat că zborurile sunt sistate până pe 14 septembrie 2023 inclusiv. „Rambursările pentru zborurile anulate se procesează în continuare, iar cei care au procurat biletele online, pe site-ul companiei, vor primi rambursarea la solicitare, pe cardul cu care a fost achitat biletul” – anunțurile respective au devenit o obișnuință din aprilie 2023, când Air Moldova a suspendat toate zborurile.

De menționat că, anterior, Air Moldova a respins public acuzațiile privind afilierea companiei cu politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la 15 de ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”, acuzând autoritățile de răfuială politică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: