În următorii 5 ani Republica Moldova ar putea avea un stadion național, care va găzdui meciurile de fotbal naționale și internaționale. Stadionul va avea până la 25 de mii de locuri pentru spectatori și până la 1800 locuri de parcare. Au fost identificate 5 potențiale terenuri pentru construcția stadionului. Un teren din Stăuceni, de lângă Arena Chișinău, a fost evidențiat ca fiind cel mai potrivit pentru zona construcției. Urmează studiul de fezabilitate, care va identifica locația finală și va arăta cine va gestiona stadionul. Precizările au fost făcute pe 11 iunie de ministrul Educației Dan Perciun, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu și președintele Federației Moldovenești de Fotbal Leonid Oleinicenco.
Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a spus, în timpul unei conferințe de presă, că „pe viitoarea arenă națională vom găzdui meciuri importante atât la nivel național, cât și la nivel internațional”.
„Tot aici planificăm să asigurăm și sediile federațiilor sportive naționale”, a menționat oficialul.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că la comanda Federației Moldovenești de Fotbal a fost realizat studiul de prefezabilitate pentru construcția stadionului.
„Astfel, conform studiului și solicitării noastre comune, vom construi un stadion de categoria 4 UEFA, adică un stadion la cele mai înalte standarde care să fie gazdă jocurilor naționale și internaționale. Stadionul de categoria 4 este cea mai înaltă categorie”, a precizat Spînu.
Potrivit ministrului, au fost identificate 5 potențiale terenuri pentru construcția stadionului.
„Terenul 1 – la Stăuceni, Arena Chișinău. Terenul 2 – bulevardul Dacia, Aeroport. Terenul 3 – Drumul Băcioiului, Băcioi. Terenul 4 – Codru, Ialoveni, șoseaua Hîncești. Terenul 5 – complexul sportiv UTM, strada Studenților și Calea Orheiului. (…) În urma studiului de prefezabilitate, terenul din Stăuceni de lângă Arena Chișinău a acumulat cele mai multe puncte și a fost evidențiat ca fiind cel mai potrivit pentru zona construcției. (…) Acest lucru nu înseamnă și o decizie finală. Studiul de fezabilitate va oferi mai multă claritate și un răspuns final”, a evidențiat oficialul.
Spînu a mai spus că stadionul va avea o zonă destinată jucătorilor, adică terenul de joc propriu-zis, tribunele pentru spectatori, tribuna pentru presă, vestiare separate pentru echipele oaspete și gazde, inclusiv săli de antrenament cu zone de încălzire.
Capacitatea stadionului va fi de la 20 la 25 de mii de locuri. Stadionul va avea un acoperiș, care va acoperi toate scaunele spectatorilor, inclusiv locuri de parcare: 1500-1800 locuri. Suprafața construită va fi 18 mii de metri pătrați la sol, 60 de mii de metri pătrați desfășurați și 10 mii de metri pătrați în interiorul stadionului.
Potrivit lui Spînu, urmează studiul de fezabilitate. Termenul maxim de realizare a studiului este un an de zile. Ulterior va avea loc proiectarea și construcția stadionului.
„Statul nostru este gata să investească 85 milioane de euro ca să facă acest stadion”, a comunicat Spînu.
Potrivit ministrului, sursele potențiale de finanțare ale investiției vor fi atât din partea Guvernului Republicii Moldova, din partea sectorului privat, al partenerilor externi inclusiv din fondurile atrase de FMF prin UEFA și alte structuri de fotbal.
„Ne propunem să îl construim în următorii 5 ani”, a evidențiat Spînu.
Ministrul a mai spus că studiul de fezabilitate va arăta cine va gestiona stadionul național. Instituția care va găzdui stadionul va trebui și să îl mențină, a precizat președintele Federației Moldovenești de Fotbal Leonid Oleinicenco.
***
În decembrie 2023, premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu președintele FMF Leonid Oleinicenco. Potrivit reprezentanților Guvernului, cei doi au discutat inclusiv „despre necesitatea construcției unui stadion național în Republica Moldova, proiect care necesită investiții majore”. În aprilie 2024, Federația Moldovenească de Fotbal anunța că la Chișinău va fi construit un stadion național, cu maxim 25 000 de locuri. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!