#StayHomeCup. #StaiAcasă și participă la cele 8 campionate de eSports

În aceste momente formăm cu toții o echipă. Inamicul împotriva căruia luptăm este puternic, doar dacă nu suntem uniți. Apreciem eforturile tuturor celor care stau acasă și am decis să le facem această misiune mai ușoară. În zilele ce urmează, te îndemnăm să stai acasă și să participi la #StayHomeCup. Vom avea parte de 4 weekend-uri pline de gaming, prin urmare, te vom ține ocupat.

Federația de Sporturi Electronice din Moldova, în parteneriat cu Orange Moldova, lansează campionatul #StayHomeCup. Acesta include organizarea și desfășurarea a 8 turnee online la FIFA20, Counter-Strike: Global Offensive și League of Legends. Sunt admiși participanţi din toată ţara, fără limită de vârstă.

FIFA20
FIFA 20 este un joc video de simulare a fotbalului, publicat de Electronic Arts ca parte a seriei FIFA. Este cea de-a 27-a ediție din seria FIFA și a fost lansată pe 27 septembrie 2019 pentru Microsoft Windows, PlayStation 4, Xbox One și Nintendo Switch.

CS:GO
Counter-Strike: Global Offensive este un joc video multiplayer shooter, dezvoltat de Valve și Hidden Path Entertainment. Este al patrulea joc din seria Counter-Strike și a fost lansat pentru Windows, OS X, Xbox 360 și PlayStation 3 în august 2012, în timp ce versiunea Linux a fost lansată în 2014.

LOL
League of Legends este un joc online tip Multiplayer online battle arena, dezvoltat și comercializat de către Riot Games pentru Microsoft Windows și MAC OS. În 2012 Forbes a numit League of Legends – „cel mai jucat joc pe calculator din America de Nord și Europa, din punct de vedere al orelor petrecute în joc”.

Campionatul #StayHomeCup se va desfăşura în următoarele 4 weekend-uri, începând cu 11 aprilie 2020. Orange Moldova a pregătit 84 de premii pentru cei mai buni esportivi și echipe de esportivi din Republica Moldova: brățară fitness Huawei Band 4, brățară fitness Samsung Galaxy Fit e, boxă Bluetooth, Difuzor Bluetooth ROUND BASS, SP Powerbank S150 de 15 000 mAh și rucsac pentru laptop.

Premiile vor putea fi ridicate odată ce vom depăşi situația de urgenţă şi vom reveni la un regim normal. Câștigătorii vor fi contactați personal.

Stai acasă și rămâi aproape, pentru că toate detaliile despre fiecare turneu vor fi anunțate pe site-ul mef.md, cât și pe rețelele de socializare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Femeile, chemate la arme: O țară din Europa extinde serviciul militar obligatoriu

Începând cu 1 iulie 2025, femeile din Danemarca vor fi obligate să se înregistreze pentru serviciul militar și să efectueze stagiul militar obligatoriu, dacă vor fi selectate printr-o loterie specială.

Potrivit agenției Associated Press, citată de Meduza, la recrutare vor avea prioritate voluntarii, indiferent de gen, iar locurile rămase vor fi atribuite prin tragere la sorți, la care vor participa și femeile.

Până acum, femeile din Danemarca puteau face serviciul militar doar ca voluntare.

De asemenea, durata serviciului militar obligatoriu a fost majorată de la patru la unsprezece luni, dintre care cinci luni vor fi dedicate instruirii.

Extinderea obligației militare și asupra femeilor, notează BBC în limba rusă, este legată de angajamentele Danemarcei ca membră NATO de a crește cheltuielile pentru apărare, în contextul creșterii riscurilor de securitate în Europa. Associated Press subliniază că modificările au fost motivate și de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

Colonelul Kenneth Strøm, coordonatorul programului de recrutare, a declarat pentru AP că numărul mai mare de recruți va contribui la consolidarea capacităților militare ale țării.

În 2024, aproximativ 4700 de persoane au efectuat serviciul militar de patru luni în Danemarca, dintre care aproape un sfert (24%) au fost femei voluntare. Potrivit noilor reguli, se estimează că până în 2033 numărul celor care vor efectua anual stagiul militar obligatoriu va ajunge la 6500. Danemarca mai are în structuri aproximativ 9000 de militari profesioniști.

Amintim că Norvegia a introdus obligația serviciului militar pentru femei în 2013, iar Suedia a făcut același lucru în 2017.

adunarea procurorilor
Максим Андреев, NewsMaker

Vettingul sperie procurorii? 17 au părăsit sistemul după ce au fost notificați de Comisia de evaluare

17 procurori din cei 90 incluși în prima etapă a evaluării etice și financiare au părăsit sistemul, după ce au fost notificați oficial de Comisia Vetting. Dintre aceștia, 15 activau în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar doi – la Procuratura Generală.

Potrivit Comisiei, prima etapă a procesului de vetting, care a constat în colectarea documentelor necesare evaluării externe, a fost finalizată. Cei 73 de procurori rămași au transmis complet și în termen toate actele solicitate: declarațiile de avere și interese personale pentru ultimii cinci ani, lista persoanelor apropiate care activează în sistemul de justiție și un chestionar privind integritatea etică.

Președintele Comisiei, Christopher Lehmann, susține că „răspunsurile prompte ale majorității procurorilor arată că procesul de evaluare avansează într-un mod transparent și responsabil”.

„Acolo unde va fi nevoie, Comisia va solicita informații suplimentare nu doar de la procurori, ci și de la autorități publice, instituții financiare, agenți economici sau alte surse relevante. Ulterior, vor fi organizate audieri publice pentru fiecare procuror. Fiecare evaluare se va încheia cu un raport scris, care va conține recomandarea de promovare sau nepromovare. Acest raport va fi transmis atât procurorului, cât și Consiliului Superior al Procurorilor, care va lua decizia finală”, a mai declarat Lehmann, conform comunicatului citat.

Procesul de Vetting face parte din reformele prioritare anunțate de autorități, menite să consolideze încrederea cetățenilor în sistemul de justiție și să asigure o procuratură independentă, integră și profesionistă. Evaluarea este prevăzută pentru mai multe categorii de procurori din Republica Moldova. După finalizarea etapei de verificare a conducerii Procuraturii Generale, procesul continuă cu procurorii din procuraturile specializate, procurorii-șefi și adjuncții acestora din procuraturile teritoriale.

Spre deosebire de pre-Vetting, Vettingul este obligatoriu. În cazul în care candidații nu promovează evaluarea, vor fi eliberați din funcție și li se va interzice să mai dețină o funcție de procuror sau demnitate publică timp de 5 până la 7 ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
default

Teste finale la centrala de cogenerare de pe platforma – Petromidia Năvodari

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, se află în ultima etapă a celui mai important proiect de investiții al mecanismului – centrala de cogenerare de la Petromidia. Până la finalul lunii august, investiția de peste 160 de milioane de dolari va fi integrată complet cu rafinăria Petromidia și cu Sistemul Energetic Național (SEN).

Ultimele progrese au fost prezentate reprezentanților la cel mai înalt nivel al celor doi parteneri strategici din cadrul FIEKR, respectiv Bulat Zakirov, Vicepreședinte al Consiliului de Administație al companiei naționale de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (KMG), Erik Sagiyev, CEO KMG International (Rompetrol) și Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Energiei.

„Proiectul centralei de cogenerare este rezultatul multor ani de muncă în echipă a inginerilor, proiectanților și specialiștilor din România, Kazahstan și Turcia. Este unul dintre cele mai mari proiecte de eficiență energetică din regiunea Dobrogea din ultimii ani și a fost implementat cu sprijinul deplin al Ministerului Energiei din România. Centrala va reduce dependența energetică a rafinăriei Petromidia, va optimiza costurile, va asigura o furnizare fiabilă de energie electrică și abur și va consolida controlul strategic asupra aprovizionării cu energie în cadrul Grupului KMG International (Rompetrol)”, a declarat Bulat Zakirov, Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunayGas.

În perioada februarie – iunie 2025 au fost realizate testele de punere în funcțiune și de conformitate ale celor două turbine pe gaz, au fost verificate sistemele de măsură și control, cele de alimentare cu gaze naturale și gaz de rafinărie și au fost pregătite sistemele de abur pentru furnizarea către Petromidia.

Un pas important a fost marcat în lunile martie și aprilie, când cele două turbine SGT-750 au fost sincronizate cu sistemul energetic național în toate configurațiile de funcționare și a fost începută producția propriu-zisă de energie electrică. De la începutul testelor până în prezent, au fost deja produși peste 11.000 MWh, direcționați către rafinăria Petromidia și în SEN.

De la începutul lunii iulie, centrala va avea capabilitatea de a furniza atât energie electrică, cât și abur către Rompetrol Rafinare, ca urmare a începerii producției de abur în cazanele recuperatoare. Până la finalul lunii august, vor fi efectuate testele complete de performanță, se vor obține certificările și autorizațiile din partea autorităților de profil, iar la final va fi marcată recepția lucrărilor. În acest moment, centrala este operată de o echipă mixtă formată din reprezentanți ai contractorului și din partea companiilor care au furnizat echipamentele principale (turbinele pe gaz, cazanele, camerele de comandă etc.).

Centrala va genera aproape 80 MWh, din care va fi acoperit integral necesarul de energie al platformei Petromidia (60–70 MWh), dar și abur tehnologic de până la 180 de tone/oră, corespunzător necesarului maxim de consum. Surplusul de energie electrică va fi direcționat către Sistemul Energetic Național.
Cele mai importante echipamente instalate, turbinele SGT-750, utilizează combustibil gazos (amestec de gaz natural și gaz de rafinărie), cu o rată de încălzire a materiei prime de 9.120 kJ/kWh, și generează circa 39 MWh de energie electrică fiecare.

Noua centrală de cogenerare va susține semnificativ procesele operaționale din rafinăria Petromidia, dar și rezultatele financiare înregistrate de aceasta. În același timp, va avea un rol major în echilibrarea producției și distribuției de energie electrică în regiunea Dobrogea, prin asigurarea necesarului de energie al platformei, dar și prin injectarea în sistemul național a surplusului de energie electrică.
Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de KMG International (80%) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (20%), obiectivul principal și strategic al acestuia fiind dezvoltarea de proiecte energetice în România.

Departamentul de Comunicare și Relații Publice
KMG International

foto simbol. sursa: evz.ro

Sute de elevi s-au ales cu note mai mari, după ce au depus contestații: rezultatele finale la examenele de gimnaziu, sesiunea de bază

Pe 2 iulie, în instituțiile de învățământ au fost afișate rezultatele finale ale examenelor de absolvire a gimnaziului, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor. Cele mai multe contestații au fost depuse la disciplina „Istoria românilor și universală” și la „Limba și literatura română”. În total, peste 2.000 de note au fost majorate. Informațiile au fost comunicate de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Potrivit ministerului, la examene au participat circa 30.000 de elevi. 

După anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 9.796 de contestații din numărul total de 93.532 de note acordate în sesiunea de bază, ceea ce reprezintă 10,47%. Cele mai multe contestații au fost depuse la proba de examen istoria românilor și universală – 3.548, la limba și literatura română au fost depuse 3.015 contestații, la matematică – 2.422 de contestații, la limba și literatura română, alolingvi – 414, iar la limba și literatura rusă – 397 de contestații. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 2.064 de note, ceea ce constituie 21,06% din numărul notelor contestate.

În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare la disciplina istoria românilor și universală a crescut cu 0,30 de puncte procentuale și constituie 95,30%. La disciplinele matematică și la limba și literatura română, rata de promovare a crescut cu câte 0,20 de puncte procentuale și constituie 78%, și respectiv, 96%. La disciplina limba și literatura rusă, rata de promovare a crescut cu 0,16 puncte procentuale și reprezintă 96,66%, iar la limba și literatura română, alolingvi rata respectivă a crescut cu 0,43 de puncte procentuale, constituind 83,13%.  

Nota medie la disciplina limba și literatura română, în urma examinării contestațiilor, constituie 6,52, fiind în creștere cu 0,3. La disciplinele istoria românilor și universală, limba și literatura rusă, limba și literatura română, alolingvi, nota medie a crescut cu câte 0,2 unități și constituie 6,53, 6,41, și respectiv, 5,92.  La disciplina matematică, nota media, a înregistrat o creștere cu doar 0,1 unități și constituie 6,08.

Potrivit ministerului, în perioada 8-11 iulie va fi organizată sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi afișate în instituțiile de învățământ pe 21 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe 28 iulie.

***

Amintim că, anul acesta, pentru prima dată, toate examenele au fost monitorizate în fiecare școală din țară, cu sprijinul a peste 1.000 de observatori. Chiar și așa, 114 candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: