Steagul curcubeu, pe clădirea Delegației UE în Moldova. 30 de țări au semnat o declarație de ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei
Full Article 3 minutes read

Steagul curcubeu, pe clădirea Delegației UE în Moldova. 30 de țări au semnat o declarație de ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei

30 de misiuni diplomatice europene au semnat o declarație prin care își exprimă solidaritatea și sprijinul pentru comunitatea LGBT din Republica Moldova și întreaga lume. Totodată, pe 17 mai, când sărbătorim Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, steagul curcubeu este afișat pe clădirea Delegației UE în Republica Moldova.

Această zi importantă marchează căutarea acceptării sociale și egalității persoanelor LGBTIQ+ din întreaga lume, inclusiv Moldova. Deoarece înca mai există discriminare și mai sunt înregistrate atacuri împotriva persoanelor LGBTIQ+, putem spune că mai este un drum lung de parcurs către acceptarea socială deplină și egalitate. Uniunea Europeană sprijină Moldova în eforturile ei de a avea o societate diversă și deschisă, în care drepturile persoanelor LGBTIQ+ sunt pe deplin protejate”, se arată în mesajul Delegației UE din R. Moldova.

În același timp, de Ziua Internațională împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, care este  sărbătorită astăzi, a fost semnată o declarație de solidaritate și sprijin pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersex (LGBTI) din Republica Moldova și din întreaga lume, multe dintre care continuă să se confrunte cu discriminare, violență și discurs de ură pe baza orientării sexuale, identității sau expresiei de gen și caracteristicilor sexuale.

Fiecare stat are responsabilitatea de a-și proteja oamenii de violență și discriminare și de a asigura exercitarea deplină și egală a drepturilor omului, indiferent de orientarea sexuală, identitatea sau expresia de gen sau caracteristicile sexuale. Egalitatea, diversitatea și nediscriminarea fac parte din valorile noastre fundamentale și trebuie să acționăm pentru a le apăra. Ne reafirmăm angajamentul de a respecta, promova și proteja drepturile omului și libertățile fundamentale ale tuturor, inclusiv dreptul la nediscriminare și dreptul la libertatea întrunirilor pașnice. Vom continua să sprijinim și să promovăm măsuri
anti-discriminare, inclusiv măsuri de abordare a discursului instigator la ură și a infracțiunilor motivate de ură, în strânsă cooperare cu autoritățile și societatea civilă”, se arată în mesaj.

 

Declarația a fost emisă de către misiunile diplomatice ale Austriei, Belgiei, Bulgariei, Canadei, Ciprului, Croației, Danemarcei, Elveției, Estoniei, Finlandei, Franței, Germaniei, Greciei, Irlandei, Israelului, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Muntenegrului, Norvegiei, Portugaliei, Regatului Unit, Republicii Cehe, României, Sloveniei, Spaniei, Statelor Unite ale Americii, Suediei, Țărilor de Jos și Ucrainei

În luna iunie va avea loc cel de-al 22-lea Festival LGBTI ”Moldova Pride”, inclusiv un „Marș al solidarității”, pentru a promova și a celebra egalitatea pentru toți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: