Franța are un nou Ministru de Externe. Stéphane Séjourné – cel mai tânăr șef al diplomației franceze și ex-iubitul actualului premier
Full Article 2 minutes read

Franța are un nou Ministru de Externe. Stéphane Séjourné – cel mai tânăr șef al diplomației franceze și ex-iubitul actualului premier

Eurodeputatul Stéphane Séjourné, preşedinte al grupului Renew şi secretar general al partidului francez prezidenţial Renaissance, a fost numit ministru al Europei şi Afacerilor externe în noul Guvern de la Paris condus de premierul Gabriel Attal. La 38 de ani, el devine astfel cel mai tânăr șef al diplomației celei de-a V-a Republici Franceze. De altfel, Séjourné a fost și partenerul de viață al prim-ministrului Attal până acum doi ani.

RFI scrie că noul Ministru al Afacerilor Externe de la Paris, la fel ca și Attal, a fost „dintotdeauna” un membru al cercului celui mai apropiat al președintelui francez Emmanuel Macron. Stéphane Séjourné s-a alăturat echipei lui Macron în 2016 – cu un an înainte de alegerile prezidențiale.

Devenit consilier prezidenţial în 2017 al nou-alesului preşedinte, Stéphane Séjourné părăseşte palatul Elysée un an şi jumătate mai tâzriu pentru a conduce campania europenelor. Este ales eurodeputat în 2019 şi preia conducerea grupului Renew în 2021 după plecarea lui Dacian Cioloş. Din spusele colegilor, în parlamentul european unde conducea şi gestiona grupul centrist de 100 de aleşi de 25 de naţionalităţi diferite, lasă imaginea unui om de compromis.

Sarcini în mandatul său

În fruntea diplomaţiei franceze, dosarele geopolitice pe care le va avea de gestionat împreună cu preşedintele sunt numeroase şi delicate. Criza din Orientul Apropiat şi Mijlociu şi Ucraina sunt cap de listă şi preocupări de frunte pentru francezi. Mai există însă pe agendă şi alte dosare precum prezenţa tot mai contestată a Franţei în Sahel.

***

Aminitim că, pe 9 ianuarie, Emmanuel Macron l-a numit pe Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în calitate de prim-ministrul al Franței. Astfel, Attal a devenit cel mai tânăr premier din istoria modernă a țării, dar și primul care este homosexual deschis. Macron l-a însărcinat pe noul premier să formeze un nou Guvern.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: