SUA și Moldova au semnat documentul care prevede inițierea procedurii de vânzare a Stadionului Republican
Full Article 2 minutes read

SUA și Moldova au semnat documentul care prevede inițierea procedurii de vânzare a Stadionului Republican

Statele Unite și Republica Moldova au semnat pe 28 aprilie un Memorandum de Înțelegere pentru a iniția procedura de vânzare a proprietății pe care va fi construită o nouă Ambasadă a SUA și un nou parc public. Potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA, semnarea documentului constituie un pas important al unui proces care va rezulta în crearea unui „parc public absolut nou” , în restaurarea porților emblematice ale stadionului și în construirea unui campus diplomatic de talie mondială.

Statele Unite se angajează să continue consolidarea parteneriatul nostru cu Republica Moldova. Acțiunea de astăzi este un pas important spre construirea unei noi ambasade care să sprijine această relație, precum și spre deschiderea unui nou parc public pentru locuitorii din Chișinău. Mulțumesc Guvernului și poporului Republicii Moldova pentru că au respectat un angajament făcut prima dată în 2015 ca să ne permită să achiziționăm un teren pentru construcția noii noastre ambasade. Aștept cu nerăbdare ca Statele Unite să continue să fie un partener puternic – și ca noua ambasadă să fie un vecin bun – pentru anii ce urmează”, a declarat Ambasadorul SUA Kent Logsdon.

Proiectul de lege care prevede vânzarea terenului fostului Stadion Republican Guvernului SUA pentru construcția unei noi ambasade SUA în Republica Moldova a fost aprobat în primă lectură cu votul a 54 de deputați PAS, pe 21 aprilie. Proiectul, care a fost inclus la solicitarea deputatului Dumitru Alaiba, a stârnit mai multe replici între deputații fracțiunii PAS și cei din fracțiunea „ȘOR”.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind terenul pentru construcția Ambasadei SUA la Chișinău a fost semnat la 12 iulie 2019.

După ratificarea Acordului de către Legislativ, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene urmează să notifice partea americană despre îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a acestuia.

 

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: