Sweetland: сiocolata Dubai produsă în Moldova

Tendința culinară populară a cucerit și Moldova. Echipa Sweetland a lansat o versiune proprie a „ciocolatei Dubai”. Câteva cuvinte despre această tendință.

Se spune că rețeta pentru „ciocolata Dubai” în forma în care există acum a fost dezvoltată de ciocolatiera Sarah Hamoud din Dubai. Ea a combinat ingrediente tradiționale arabe cu tehnici moderne de patiserie. Așa a rezultat un baton de ciocolată cu o umplutură crocantă neobișnuită — pastă de fistic și aluat de kataifi.

Videoclipul despre acest baton a adunat instantaneu 60 de milioane de vizualizări pe TikTok, iar desertul a devenit o adevărată senzație. Milioane de utilizatori filmează recenzii ale batoanelor de ciocolată și le postează pe rețelele sociale.

Ciocolata Dubai se remarcă prin combinația ingenioasă de ingrediente care aduc împreună tradițiile orientale și rafinamentul culinar modern. Umplutura crocantă de kataifi (un aluat subțire și crocant folosit frecvent în deserturile orientale) și crema bogată de fistic sunt învelite într-un strat generos de ciocolată fină. Această îmbinare de arome și texturi formează un desert bogat, dulce și plin de surprize.

Gustul acestui desert este perfect echilibrat: ciocolata dulce și cremoasă este completată de fisticul ușor sărat, iar kataiful adaugă un element crocant care intensifică experiența gustativă.

Astăzi, „ciocolata Dubai” este produsă nu numai în Dubai, ci și în toată lumea. Moldova nu a făcut excepție. Pentru prima dată în Moldova, „ciocolata Dubai” a fost lansată de echipa Sweetland pe 1 octombrie 2024. Echipa Sweetland a lansat versiunea proprie a „ciocolatei Dubai” sub forma unei linii care cuprinde trei tipuri de batoane.

Pentru producere, echipa Sweetland utilizează materii prime belgiene de la Callebaut. Toate batoanele sunt create manual, fiecare dintre ele fiind unic, iar cantitatea lor este strict limitată.

  1. Baton „Dubai” clasic cu fistic. Este o ciocolată delicată cu lapte și umplutură. În interior se află pastă de fistic cu bucățele de fistic ales și fibre de aluat de kataifi tocate mărunt.
  2. Baton „Dubai” cu arahide. Ciocolată neagră premium (54%) cu umplutură de arahide și fulgi crocanți din napolitane subțiri.
  3. Baton „Dubai” cu caramel moale. Ciocolată neagră premium (54%) umplută cu caramel sărat și fibre de aluat kataifi tocate fin.

„Ciocolata Dubai” fabricată în Moldova poate fi achiziționată de la ciocolateria Sweetland.
Adresa: Chișinău, str. Columna 170 (Tracom).
De asemenea, o puteți comanda pe site-ul cu livrare în Chișinău: sweetland.md

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Vodă, după protestele lui Dodon și Vlah de la Guvern și Ministerul Agriculturii: „Instrucțiuni executate din exterior”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a venit cu o reacție după protestele organizate pe 23 iulie de partidele conduse de Igor Dodon și Irina Vlah la sediile Executivului și Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Acesta a menționat că manifestațiile nu ar fi despre vreo revendicare legitimă, ci ar fi acțiuni „electorale”. El a menționat că organizarea protestelor a fost dictată din exterior, subliniind totodată orientarea pro-rusă a formațiunilor.

Partidele pro-ruse au organizat astăzi două proteste în fața unor instituții ale statului – inclusiv Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Nu este vorba despre o revendicare legitimă, ci despre un protest electoral bazat pe minciună și manipulare, menit să fure voturi de la oameni care nu au fost corect informați”, a scris Daniel Vodă pe canalul său de Telegram.

Acesta a menționat că, în ultimii doi ani, Guvernul a investit peste 6 miliarde de lei în domeniul agriculturii și că „toate” atribuțiile asumate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare sunt plătite la timp.

Totodată, Vodă a spus că în domeniul energetic s-au făcut progrese care „nu au mai fost realizate în ultimele trei decenii”. Potrivit lui, se lucrează la creșterea eficienței energetice și la consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova, iar țare este, astăzi, asigurată cu resurse energetice din surse diverse.

Adevărul este că aceste proteste „spontane” în fața instituțiilor statului nu sunt altceva decât instrucțiuni executate din exterior. Nu au nimic de-a face cu interesul cetățenilor sau cu performanța Guvernului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Amintim că, pe 23 iulie, PSRM a organizat un protest în fața Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Manifestanții, în frunte cu liderul socialiștilor, Igor Dodon, au acuzat conducerea instituției că ar fi promovat politici care au „distrus sistemic sectorul agricol”. Nu au lipsit nici promisiunile electorale. Dodon a declarat că situația din sectorul agricol se va îmbunătăți odată cu formarea unei „noi guvernări” după alegerile parlamentare din toamnă.

În aceiași zi, Partidul Republican „Inima Moldovei” a protestat la Guvern față de situația din sectorul energetic. Participanții, alături de președinta PRIM, Irina Vlah, au înaintat mai multe solicitări, printre care anularea „tarifului exagerat” la gaz și începerea negocierilor cu concernul rus Gazprom pentru a obține „gaze ieftine”. Asta deși, în 2022, compania a majorat semnificativ prețul gazului livrat țării noastre – ceea ce, ulterior, a servit drept factor pentru diversificarea surselor de aprovizionare.

Pe 22 iulie, Igor Dodon și Irina Vlah, alături de liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, și președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, au anunțat că intenționează să creeze un bloc electoral, în vederea participării la alegerile parlamentare. Dodon a declarat că cele patru formațiuni sunt unite de poziții comune, printre care suveranismul și dorința de a restabili relațiile cu Federația Rusă, care de mai bine de 3 ani își continuă invazia la scară largă din Ucraina.

Imagine simbol/Igor Grosu/Facebook

Mii de euro pentru reclamă pe Facebook. Vlah, Năstase, Furtună, PAS și Guvernul – în topul celor care investesc în promovare

În ultimele 30 de zile, partide, politicieni, instituții publice și organizații din Republica Moldova au cheltuit zeci de mii de euro pentru promovarea conținutului sponsorizat pe Facebook, arată datele Meta.

Cea mai mare sumă a fost cheltuită de Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah. Formațiunea a investit peste 6.200 de euro în promovarea a 116 postări sponsorizate. Irina Vlah a sponsorizat și de pe pagina sa oficială peste 50 de postări, pentru care a achitat peste 3.000 de euro. Majoritatea materialelor promovate vizează protestele anti-guvernare pe care partidul le organizează – manifestații despre care autoritățile afirmă că ar fi coordonate din afara țării.

Pe locul doi în clasamentul cheltuielilor se află fostul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, care și-a anunțat candidatura ca independent pentru alegerile parlamentare. El a investit aproape 6.000 de euro pentru 55 de reclame sponsorizate, cu mesaje preponderent electorale – în care își anunță candidatura sau își expune viziunile despre viitorul Republicii Moldova. Asta, deși campania electorală oficială nu a început încă.

În topul celor care au investit în promovarea online se regăsește și Partidul „Moldova Mare”, condus de fosta procuroare anticorupție Victoria Furtună, asociată în mai multe investigații jurnalistice cu oligarhul fugar Ilan Șor. Formațiunea a cheltuit peste 3.800 de euro pentru 34 de postări sponsorizate, în care promovează, în principal, mesaje anti-guvernamentale și, uneori alarmiste, precum: „Moldova își pierde suveranitatea” sau „Moldova rămâne fără apă”.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, a plătit peste 3.300 de euro pentru 123 de postări sponsorizate de pe pagina sa oficială. În plus, mai multe organizații teritoriale, inclusiv PAS Chișinău, au avut propriile campanii de promovare. PAS Chișinău a investit aproape 2.000 de euro, în timp ce alte filiale au cheltuit în jur de 100 de euro fiecare. În general, PAS a promovat candidații formațiunii la parlamentare, miniștri, membri ai Guvernului care promovează reușitele guvernării.

Nu doar partidele și politicienii au fost activi în acest sens. Guvernul Republicii Moldova a investit peste 2.500 de euro pentru 32 de postări. Ministerul Educației a cheltuit peste 700 de euro pentru 20 de postări, iar Ministerul Infrastructurii – aproape 350 de euro pentru 12 postări. Majoritatea materialelor promovate vizează proiectele guvernamentale, inclusiv cele din cadrul programului „Satul European”, inițiative pentru tineri și realizări recente ale executivului.

Și liderii instituțiilor publice au sponsorizat mesaje: premierul Dorin Recean a plătit aproape 1.000 de euro pentru 12 postări; președintele Parlamentului și liderul PAS, Igor Grosu, a cheltuit peste 460 de euro pentru 18 postări; iar primarul capitalei și liderul MAN, Ion Ceban, a investit aproape 400 de euro pentru 19 postări sponsorizate.

De menționat că o parte considerabilă din aceste sume a fost direcționată către promovare cu tentă electorală, deși campania oficială pentru alegerile parlamentare din toamnă va începe abia pe 29 august.”

Conform politicii Meta, reclamele ce vizează teme politice sau de interes public sunt incluse într-o bibliotecă publică, care conține informații despre sursa finanțării, bugetul și numărul de afișări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Vladimir Zelenski

Delegațiile Rusiei și Ucrainei au ajuns la Istanbul pentru a treia rundă de negocieri. Zelenski cere încetarea imediată a focului

Delegațiile oficiale ale Rusiei și Ucrainei au sosit la Istanbul, unde în această seară, 23 iulie, urmează să înceapă cea de-a treia rundă de negocieri directe pentru pace. Întâlnirea este programată să aibă loc la palatul Çırağan, însă ora exactă a reuniunii nu a fost anunțată oficial.

Din partea Federației Ruse, delegația este condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinski, în timp ce echipa Ucrainei este condusă de Rustem Umerov, recent numit secretar al Consiliului Național de Securitate, după ce a deținut funcția de ministru al Apărării.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că reprezentanții Kievului vor insista în cadrul discuțiilor asupra „încetării imediate a focului”, mai ales în contextul atacurilor rusești recente asupra infrastructurii energetice din regiunea Sumî, care au lăsat peste 220.000 de gospodării fără curent electric.

„Ucraina va cere oprirea totală și imediată a atacurilor, inclusiv a celor asupra infrastructurii civile. Acesta este un punct de la care trebuie pornite negocierile”, a spus Zelenski într-o adresare publică.

Anterior, Rusia și Ucraina au mai avut două runde de discuții în Istanbul, în lunile mai și iunie, fără să ajungă la un acord privind încetarea ostilităților. Cu toate acestea, s-au înregistrat unele progrese punctuale, cum ar fi schimburile de prizonieri și repatrierea trupurilor neînsuflețite ale soldaților.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că în cadrul rundei de azi vor fi discutate proiecte de memorandumuri cu propuneri privind condițiile păcii, dar a avertizat că nu există motive să se aștepte „progrese miraculoase”.

Negocierile sunt susținute diplomatic de Turcia, care și-a exprimat sprijin pentru soluționarea conflictului prin mijloace pașnice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
politia.md

Om de afaceri din Edineț, amenințat să plătească „taxă de protecție” de €50 000. Cine era în spatele schemei (VIDEO)

Un condamnat pe viață a amenințat, în 2023, un om de afaceri din Edineț că îi va distruge bunurile dacă nu-i va plăti o așa-zisă „taxă de protecție” de 50 000 de euro. Victima a refuzat să achite suma, iar deținutul a atras în această vară mai multe persoane, care au provocat un incendiu în gospodăria bărbatului. Oamenii legii au reținut două persoane. Acestea, alături de deținut, vor fi cercetate penal în cadrul unui dosar privind crearea sau conducerea unei organizații criminale, care a fost pornit încă în 2024. Informațiile au fost raportate de Inspectoratul General al Poliției (IGP) într-un comunicat din 23 iulie.

Potrivit IGP, în urma efectuării unor măsuri speciale de investigație și acțiuni de urmărire penală, oamenii legii au stabilit că un deținut de la Penitenciarul nr. 17 – Rezina, condamnat la detenție pe viață, care avea drept scop dobândirea de bunuri străine prin șantaj, în interesul activității organizației criminale „Kitaeț”, a contactat proprietarul mai multor bunuri imobile și afaceri din Edineț, folosindu-se mijloace de comunicare la distanță. Acesta a amenințat bărbatul, în vârstă de 60 de ani, cu distrugerea bunurilor, în cazul în care nu va achita suma de 50 000 de euro, sub pretextul unei așa-zise „taxe de protecție”, pe care victima a refuzat să o plătească. Totul a avut loc în anul 2023 și au fost implicate și alte persoane.

În perioada iunie – iulie 2025, condamnatul a atras de partea sa mai mulți complici cu scopul promovării convingerilor „legilor hoțești”, iar unul dintre aceștia a pregătit amestecuri incendiare de tip „Molotov”, care au fost aruncate în curtea gospodăriei victimei din orașul Edineț, provocând un incendiu.

În acest context, oamenii legii au efectuat o percheziție în cadrul instituției penitenciare, în celula în care își ispășește pedeapsa deținutul, de unde au ridicat telefoane mobile utilizate la comiterea infracțiunii. Totodată, la Edineț, în apropierea locului faptei, a fost depistat o canistră cu benzină, folosită la confecționarea cocktailurilor „Molotov”.

Două persoane au fost reținute pentru 72 de ore, fiind recunoscute în calitate de învinuiți de săvârșirea infracțiunii de șantaj prin complicitate, în interesul unui grup criminal, cu distrugerea bunurilor victimei. Iar condamnatul urmează să fie recunoscut în calitate de învinuit pentru săvârșirea infracțiunii de pătrundere și folosire a obiectelor interzise în instituțiile penitenciare, organizarea șantajului în interesul unui grup criminal, precum și participarea la crearea unei organizații criminale.

Oamenii legii continuă să întreprindă măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate, precum și victimele care au suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului.

FLYONE

Un avion de pe cursa Erevan-Chișinău a aterizat de urgență, la scurt timp după ce a decolat. Ce s-a întâmplat

Un avion al companiei FlyOne, care efectua zborul Erevan–Chișinău pe 23 iulie, a fost nevoit să revină de urgență pe aeroportul internațional „Zvartnots” din capitala Armeniei, din cauza unei defecțiuni tehnice semnalate la scurt timp după decolare.

Potrivit datelor de pe platforma Flightaware, aeronava a zburat aproape 10 cercuri deasupra aeroportului, pentru a reduce cantitatea de combustibil înainte de aterizare – o procedură standard în astfel de cazuri.

„Nu cunosc toate detaliile tehnice. Computerul de bord a indicat o anumită defecțiune. Conform procedurii, în astfel de cazuri trebuie să ne întoarcem pe aeroportul de plecare pentru o verificare suplimentară”, a declarat pentru NewsMaker Vladimir Cebotari, președintele Consiliului de Administrație al FlyOne.

Declarații similare a făcut și purtătoarea de cuvânt a Comitetului Aviației Civile din Armenia, Lilit Aghabekian, pentru presa locală: „Aeronava a decolat, însă din cauza apariției unei probleme tehnice, zborul nu a durat mult. Înainte de aterizare, avionul a survolat zona o perioadă, pentru a consuma o parte din combustibil. Dacă o aeronavă trebuie să aterizeze înainte de termen, există o cantitate de combustibil care, dacă nu este redusă, face imposibilă aterizarea. Din acest motiv, aeronavele fac cercuri în aer pentru a consuma combustibilul în exces”.

Potrivit autorităților armene, aeronava a reușit să aterizeze fără incidente, iar pasagerii sunt în afara oricărui pericol. Alte detalii nu au fost făcute publice, deocamdată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: