Tauber își încearcă din nou norocul la Bălți. Candidează independent la funcția de primar
Full Article 4 minutes read

Tauber își încearcă din nou norocul la Bălți. Candidează independent la funcția de primar

Deputata Marina Tauber, cercetată penal într-un dosar privind falsificarea rapoartelor electorale ale ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, intră în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Tauber a anunțat, într-un live pe rețelele de socializare, că a depus actele la Comisia Electorală, pe 20 septembrie.

Tauber intră din nou în lupta pentru fotoliul de primar al municipiul Bălți, după ce în 2021 a fost scoasă din cursa electorală, din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate. De această dată, deputata candidează independent. „Mă mândresc că am depus documentele pentru a candida la funcția de primar al municipiului Bălți”, a declarat Marina Tauber, care a recunoscut că nu a fost întâmpinată „călduros” de reprezentanții CEC.

Parlamentara, care a deținut anterior funcția de vicepreședintă a Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional în iunie, curent, a declarat că decizia Parlamentului prin care peste 600 de membri ai echipei politicianului fugar Ilan Șor au interdicția de a participa la alegeri locale din Moldova în următorii cinci ani, nu va împiedica membrii fostului partid să participe la alegeri, în calitate de candidați independenți.

„Vreau să transmit câteva subtilități pentru cei care privesc acest live din clădirea Președinției sau a Guvernului. Când ați adoptat acea lege, ați dat-o în bară. Așa de tare vă grăbiți să faceți unele lucruri, că le faci necalitativ. Nu v-ați gândit că această lege este retroactivă. Având în vedere că, cu regret, Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional în data de 19 iunie, dar legea a fost  votată în data de 31 iulie și a intrat în vigoare în data de 8 august, dumneavoastră foarte bine înțelegeți, dacă aveți puține cunoștințe în jurisprudență, că această lege nu are nimic cu noi, cu reprezentanții și membrii Partidului Politic „ȘOR”. (…) Noi vom participa, așa cum am spus cetățenilor, în alegerile locale din 5 noiembrie. Vom participa și în alegerile prezidențiale, parlamentare și o să-i alungăm pe cei de la putere”, a declarat Marina Tauber.

Precizăm că Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie 2023. CEC a dat undă verde perioadei de depunere a documentelor pentru înregistrare candidaților, pentru circumscripțiile de nivelul al doilea (primari ai mun. Chișinău și Bălți, consilieri în consiliile municipale Chișinău și Bălți și în consiliile raionale) – pe data de 19 septembrie.

***

În prezent, fotoliul de primar al municipiului Bălți este ocupat de Nicolai Grigorișin. El a venit în funcție în urma scrutinului organizat în decembrie 2021, după ce contracandidata sa din primul tur, Marina Tauber, care a acumulat cele mai multe voturi, a fost exclusă din cursa electorală din cauza utilizării mijloacelor financiare nedeclarate. Marina Tauber a acuzat la acea vreme regimul PAS pentru înlăturarea sa, pe care a calificat-o ilegală. Eliminarea sa din cursa electorală de la Bălți a fost contestată, inclusiv, la CtEDO. Dosarul a fost depus la Curtea de la Strasbourg la începutul lunii mai al anului 2022.

De menționat în acest context că Marina Tauber este cercetată penal în Moldova. Aceasta este învinuită de falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale a Partidului Politic „ȘOR” – declarat recent în afara legii – și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat. Dosarul a fost recent trimis în instanța de judecată. Dacă va fi găsită vinovată, parlamentara riscă de la 2 la 7 ani de detenție.

Tauber a rămas fără imunitate parlamentară după reținerea sa din 21 iulie 2022.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: