Thomas Mayr-Harting, în vizită de lucru în Republica Moldova. A avut o discuție cu vicepremierul Oleg Serebrian
Full Article 2 minutes read

Thomas Mayr-Harting, în vizită de lucru în Republica Moldova. A avut o discuție cu vicepremierul Oleg Serebrian

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Poloniei pentru procesul de reglementare transnistreană, Thomas Mayr-Harting, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Negociatorul-șef din partea Chișinăului a vorbit despre necesitatea creării terenului favorabil pentru convocarea unei noi runde a formatului de negocieri „5+2”. 

Oficialii au făcut un schimb de opinii asupra evoluțiilor în procesul de negocieri, dinamicii dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, problemelor curente de pe agendă, calendarului activităților planificate pe parcursul anului și a potențialelor pași ce pot fi întreprinși în următoarea perioadă.

Negociatorul-șef din partea Chișinăului a accentuat disponibilitatea de a relansa dialogul la nivelul reprezentanților politici și a grupurilor de lucru sectoriale.

Totodată a vorbit despre necesitatea creării terenului favorabil pentru convocarea unei noi runde a formatului de negocieri „5+2” și pentru organizarea următoarei conferințe bavareze pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii.

Vicepremierul Oleg Serebrian a evidențiat că se vor depune eforturi pentru asigurarea continuității implementării angajamentelor ce se conțin în pachetul „Berlin+” și la fel rămân a fi prioritare și într-o atenție sporită asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, renunțarea la acțiuni unilaterale în privința fermierilor ce prelucrează terenurile amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, eliminarea tuturor obstacolelor în calea liberei circulații, buna desfășurare a procesului educațional în școlile cu predare în limba română și dotarea cu sedii adecvate a acestora ș.a.

La fel a fost reiterat angajamentul autorităților Republicii Moldova de a atinge o reglementare atotcuprinzătoare, pașnică și sustenabilă a conflictului transnistrean, având la bază respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor sale recunoscute de comunitatea internațională.

Oleg Serebrian a fost învestit în funcția de vicepremier în data de 19 ianuarie 2022. El este responsabil de reglementarea diferendului transnistrean.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: